Előfizetés

Ha a magyar cégeken múlik, bármikor megdőlhet a gazdaság

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.08.31. 18:26
Egy újabb gazdasági válság, nagyon érzékenyen érintené az elsősorban a külpiacra termelő cégeket.
Fotó: Shutterstock
A magyar külkereskedelem 2018 júniusában is jól teljesített, a KSH legfrissebb adatai szerint a kivitel volumene 8,9, a behozatalé 6,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 1024 millió euró volt, amely 165 millió euróval több a 2017. júniusinál.
Azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy megfelelő-e a magyar kivitel termékszerkezete, hiszen exportunk egyharmada gépjárműgyártáshoz kapcsolódik, igaz, ehhez fokozatosan felzárkózik az energetikai készülékek  ipara is. Az is kedvező, hogy kivitelünk 96 százalékát az ipar állítja elő - mondta lapunk érdeklődésére Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője azonban hozzáfűzte, ha ma nulláról kellene felépíteni a magyar export szerkezetét, akkor biztos, hogy nem a jelenlegi arányokat tűzné ki célul, miután a két húzóágazat nem válságálló. A krízisek időszakában a fogyasztók ezekből a termékekből,  mint a gépkocsik, a televízió vagy a mobilkészülékek, kevesebbet vásárolnak, a régit nem cserélik le. Emlékezetes - tette hozzá a szakértő, hogy 2012-ben az olyan elektronikai berendezéseket gyártó világcégek, mint például a Philips vagy a Samsung, üzemeket zárt be, munkahelyeket szüntetett meg, kapacitásukat átlagosan a korábbi egy tizedére mérsékelték. Egy újabb gazdasági válság, nagyon érzékenyen érintené az elsősorban a külpiacra termelő cégeket. Virovácz Péter ezért célszerűnek tartaná, hogy legalább az élelmiszer- és a gyógyszeripar növelje az exportját. Az ING vezető elemzője utalt arra, hogy  a KSH adatai szerint az exportáló cégek közül 2016-ban 72 ezer volt magyar tulajdonban és 8800 volt külföldi, az előbbiek kivitele 4,2 ezer milliárd forintot tett ki, utóbbiaké viszont 24,6 ezer milliárdot. Vagyis az arányuk 17 százalékot ért el. Orbán Viktor kormányfő májusban a Parlamentben tartott programismertetőjében kiadta a jelszót:  a hazai tulajdonú társaságok arányát 50 százalékkal kell növelni az exportban. Virovácz Péter ennek realitásáról azt mondta, hogy teljesíthető meg nem is. Ha minden a jelenlegi állapotában marad, akkor a kitűzött cél teljesíthetetlen. Viszont, ha végre megvalósul a már számtalanszor beígért versenyképességjavítási program, akkor ez több év távlatában helyzetbe hozhatná a kis- és közepes vállalkozásokat. Az üzemméret azonban nem mindegy. Németországban egy a hazai viszonyok között közepesnek minősülő céget jól fejlett kisvállalkozásként tartanának számon. Ha az ígéretek szerint az év végéig elfogadják az új versenyképességi programot, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy nem csak arról lehet szó, hogy a hazai cégek hirtelen elkezdenek exportálni. Ehhez ki kell alakítaniuk azt a tudást, mint - a nyelvismeret mellett - a befektetőkkel, vevőkkel való kapcsolattartást, a tárgyalási képességet, amellyel még nem rendelkeznek. A realitás azonban az, hogy a kkv-nak inkább egy termelési láncba kell bekapcsolódniuk, és nem az önálló exportálást kellene erőltetni - összegezte véleményét Virovácz Péter.

Béremelés után nőttek az árak

Az olajár-emelkedése és a forint gyengülése mellett leginkább a bérek emelkedése, pontosabban e terhek áthárítása miatt nőttek 2018 júliusában az ipari termelői árak, és összességében 8,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítésen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 9,2, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 7,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 8,4 százalékkal nőttek egy év alatt. – közölte a KSH. 

Budapesten befektetés lesz az örökölt lakásból

V. A. D.
Publikálás dátuma
2018.08.31. 14:57
Illusztráció: Thinkstock
Míg vidéken az örökölt ingatlanok nagyrészét eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben inkább bérlőknek adják ki a lakást.
Az ingatlanok eladásának okai között mind Budapesten mind vidéken a második helyen áll az örökölt ingatlan értékesítése, az arányok ugyanakkor jelentősen eltérnek egymástól: Budapesten 19, vidéken 28 százaléknyian jelölték meg ezt az okot a Dunahouse júliusi felmérésében. A fővárosban örökölt ingatlan értéke ugyan jóval magasabb, mint a vidékié – előbbinél 500 ezer, utóbbinál alig 200 ezer forint az átlagos négyzetméterár –, a vidéki településeken mégis általában 50-100 százalékkal magasabb volt az elmúlt másfél évben az örökölt ingatlanok értékesítése. Ebből pedig az következik, hogy a fővárosban inkább megtartják az örökölt ingatlanokat, és másként hasznosítják. „Nagy kincsnek számít Budapesten a saját ingatlan, különösen napjainkban. Éppen ezért kisebb arányban adnak rajta túl a fővárosban. Sok esetben tekintenek rá hosszútávú befektetésként és inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt” – mutatott rá közleményében Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Hozzátette: a fővárosban az is gyakori, hogy az örökös vagy annak gyermeke költözik be az ingatlanba, vidéken viszont sokkal kevesebben telepednének le hosszútávon, pláne, hogy az utódok sokszor már Budapesten élnek.   

Kötelezettségvállalás lett a Google elleni GVH-vizsgálat vége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.31. 10:46

Fotó: SUSANA BATES / AFP
Nem állapítottak meg jogsértést, így bírságot sem szabtak ki.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében azt írja, a hivatal a Google LLC tájékoztatási gyakorlatát vizsgálta a Google-fiókban elérhető „Internetes és alkalmazástevékenység”, a „Hirdetések személyre szabása” funkciók valamint az Allo chatkliens adatkezelésével, továbbá a chatkliens végpontok közötti titkosításával összefüggésben. A GVH jogsértést nem állapított meg, így bírságot sem szabott ki. Vizsgálták, hogy a fogyasztó a tájékozott ügyleti döntéshez szükséges mértékben és módon kapott-e információt a Google adatkezeléséről. A versenyhatóság nem adatvédelmi szempontból értékelte a Google termékeinek egyes kommunikációit, azaz nem azt ellenőrizte, hogy az adatkezelés a szabályzatoknak és a jogszabályoknak megfelelően történt-e. A GVH kifogásolta, hogy a Google nem adott olyan közvetlen tájékoztatást a más Google-termékektől, illetve a Google-fióktól függetlenül is használható Allo chatkliens ismertetése, telepítése és használata során a fogyasztók adatainak kezeléséről, ami szükséges lehet a tájékozott fogyasztói döntéshez. E tájékoztatás nélkül a fogyasztó hiányos információkkal bírhat a termék jellegéről, természetéről és a használat ellentételezéséről. Kiemelték, hogy az Allo chatkliens esetében a GVH a Google önkéntes vállalásainak teljesítését írta elő, nem tartotta indokoltnak sem a versenyfelügyeleti eljárás megszüntetését, sem a jogsértés hiányának megállapítását. Ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy az esetleges sérelem – az Allo adatkezelésével kapcsolatos tájékoztatások miatt – hatékonyan kezelhető az eljárás alá vont kötelezettségvállalási csomagjával, így a közérdek védelme biztosítható.

Egyidejűleg 44 nyelvre fordítják le

A Google kötelezettségvállalása értelmében létrehoz egy aloldalt az Allo adatkezeléséről az Allo Súgó weboldalon, amely elérhető lesz az Allo telepítési folyamatából, valamint az Allo Google Play-ben és iOS App Store-ban található leírásából is. Azt is vállalta, hogy a tájékoztatást a webáruházak leírásaiban könnyen, azaz hosszas görgetés nélkül, a bevezető szöveget követő első bekezdésben elérhetővé teszi. Az Allo alkalmazáson belül üzenetben küldik el az adatkezelési aloldal hiperlinkjét a termék magyarországi felhasználóinak, és 2018. negyedik negyedévében a YouTube csatornán egy napos, grafikus edukációs bannert tesz közzé azzal az üzenettel, hogy a Google gyűjti és kezeli személyes adataikat, és javasolja az adatvédelmi irányelvek és beállítások átnézését. A Google vállalta továbbá a fentiek megvalósításának részletes igazolását, valamint azt, hogy a jövőben sem közvetíti a fenti információkat kevésbé érzékelhető módon és nem csökkenti a fogyasztói tájékoztatás szintjét. A GVH szerint a kötelezettségvállalás eredményeként módosuló kereskedelmi gyakorlat túlmutat az adott ügyön, hiszen nemcsak a magyar nyelvű tájékoztatásokat érinti: az adatkezelési aloldalt egyidejűleg még 44 nyelvre fordítják le, valamint vállalkozás az Allo chatkliens felhasználóinál lényegesebb nagyobb magyar fogyasztói kört képes elérni az általános, adatvédelmi témájú edukációs bannerrel, szélesebb tartalmú üzenettel. 
A GVH megállapította, hogy nem volt jogsértő az Allo chatkliens kapcsán vizsgált másik magatartás: a végpontok közötti titkosításra vonatkozó állítás. A Hivatal megszüntette továbbá a versenyfelügyeleti eljárást az új Google-funkciók adatkezelésével kapcsolatos kereskedelmi gyakorlat tekintetében.