Kiállnak a bebörtönzött Lula mellett az európai szocialisták

Publikálás dátuma
2018.08.31. 19:30

Fotó: Andre Rodrigues / AFP/DPA
Brazíliának tiszteletben kell tartania az ENSZ javaslatát és engedélyeznie, hogy  Luiz Inacio Lula de Silva induljon az októberi elnökválasztáson, jelentette ki Martin Schulz. 
Az Európai Parlament és a német SPD korábbi elnöke csütörtökön meglátogatta a börtönben lévő ex-brazil elnököt a dél-braziliai Curitiba település szövetségi börtönében. Lula az őszi elnökválasztás favoritjának számítana, ha a választási bizottság jóváhagyná jelöltségét. A brazil Munkáspárt augusztus augusztus 15-én hivatalosan benyújtotta Lula jelöltségét, ám a hatályos törvények szerint a jogerősen elítélt személyek nem választhatók meg. A 72 éves politikus 2003 -2010 között volt Brazília elnöke, korrupció és pénzmosás vádjával idén áprilisban ítélték 12 év börtönbüntetésre. Schulz azt hangsúlyozta, hogy az európai szocialisták, valamint a német szociáldemokraták kiállnak Lula mellett és hisznek benne. A német politikus, akit régi barátság fűz Lulához, a sajtónak nyilatkozva a börtön előtt, kiemelte,  „a világon sokan, többek között az ENSZ is, kérdéseket tesznek fel, amelyre a brazil kormánynak válaszolnia kell”.
Szerző

Újra feléledhet Amerika horrorbörtöne

Publikálás dátuma
2018.08.31. 18:40

Fotó: IK ALDAMA / AFP
A Trump adminisztráció vizsgálja annak lehetőségét, hogy az az iszlám Állam terrorcsoport egyes elfogott tagjait Guantánamóban helyezze el, tudta meg az amerikai NBC televízió.
Információik szerint köztük van a „ The Beatles” két fogságban lévő brit tagja, Alexanda Amon Kotey és El Shafee el-Sheikh is. Az AFP hírügynökség által is átvett NBC értesülés szerint Washingtonban úgy tervezik, hogy a „ nagy értékű” elfogott terroristákat hosszú távra Guantánamóba helyezik át, az információszerzés szempontjából kevésbé értékes, állampolgárságuk szerinti országuk által vissza nem fogadott, Szíriában és Irakban elfogott dzsihádistákat egy iraki börtönbe küldik. Kotey és El Shafee valóban értékes információkkal rendelkezhet elrabolt, még esetleg életben lévő nyugati foglyok holléte, illetve kivégzett nyugatiak maradványainak megtalálása szempontjából. Ők annak a négytagú, brit akcentusuk miatt The Beatlesként emlegetett  csoportnak, amely megkínozta és nyilvános felvételeken fejezte le nyugati foglyait, zömében újságírókat és segélyszervezetek munkatársait. A csoport legismertebb alakja a szintén londoni Dzsihád Johny volt. Ővele 2015-ben, Rakka ostromakor egy dróntámadás végzett, Koteyt és El Shafeet az amerikaik által is támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd vezetésű szír fegyveres koalíció fogta el idén januárban. A SDF átadta a terroristákat az Egyesült Államoknak és a terrorellenes harcban részt vevő koalíciós partnereinek. A brit csoport számláját több mint két tucat nyilvános lefejezést terheli, köztük három amerikaié: a 2013-ban lefejezett segélymunkás, Peter Kassigé, a 2014-ben szintén lefejezett James Foley és Steven Sotloff újságíróké. De ők szerepeltek két brit és egy japán fogoly kivégzését bemutató filmen is. Ezen túlmenően hatékonyan toboroztak új harcosokat nyugati országokból. Guantánamóba küldésük azonban jelentős változást hozna a sokat bírált amerikai fogolytábor életében és egyben az amerikai politikában is. A kubai földön lévő amerikai katonai támaszpont, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta használ veszélyes terroristák gyűjtőhelyeként Washington Barack Obama egyik kudarca volt. Bár Obama 2009. január 22-én elrendelte a börtön felszámolását is, ez nem sikerült neki, a kongresszus rendre elgáncsolta ebbéli törekvését. Igaz, 2008 után nem küldtek újabb foglyokat oda. A táborban egykoron 780 fogoly is volt, jelenleg 40 személyt tartanak itt fogva, legtöbbjük a 2001. 11. 11-ért felelős al-Kaida tagja. A Pentagon szóvivője, Sarah Higgins, az NBC értesülésre egyelőre annyit közölt, senkit nem nevesítettek ilyen transzferre, Guantanamo egy opció a terroristák hosszú távú fogvatartására, mint ahogy a külföldi partnereknek való átadás is az.
Szerző
Témák
terror Guantanamo

Robbanás végzett a szakadár donyecki népköztársaság elnökével

Publikálás dátuma
2018.08.31. 18:26
Olekszander Zaharcsenkó (középen), katonái kíséretében még 2014 novemberében
Fotó: Menahem Kahana / AFP
Olekszander Zaharcsenkó egy kávézóban ült, amikor a detonáció történt. Az oroszbarát szakadárok vezérével pokolgép végezhetett. Moszkva máris Kijevet vádolja a gyilkossággal, az ukrán fél az orosz titkosszolgálatokra mutogat.
Meghalt a Donyecki Népköztársaság, vagyis az oroszokhoz hű szakadár állam elnöke:  a 42 éves Olekszander Zaharcsenkó az Interfax értesülései szerint a Donyeck városi Szepar kávézóban ült több bizalmi emberével, amikor a kávézóban sejhetően pokolgép robbant.
A detonáció végzett a korábban több merényletkísérletet túlélő Zaharcsenkóval, és megsebesült Olej Tyimofejev, a szakadár állam kormányzatának pénzügyminisztere is ( a miniszter nevét korábban tévesen írtuk). A robbanás után lezárták a helyi Komszomolszki sugárutat, rendőr és mentőautók tucatjai jelentek meg a helyszínen. 
A szakadárok vezetője 2014 óta töltötte be az elnöki tisztséget. Halála kihathat a szakadár proxyhadseregekkel közbeékelt ukrán-orosz hibrid háború menetére is.  Zaharcsenkó a közelmúltban igyekezett szorosabbra fűzni a Donyecki Népköztársaság kapcsolatait Moszkvával, bár Putyin ekkor inkább már szabadult volna a szakadár államtól,írta az unian.ua.

Egymásra mutogatnak

Moszkva azonnal Kijevet vádolta meg Zaharcsenkó megölésével. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a a halálhír bejelentése után már azt mondta, minden alapjuk megvan azt feltételezni, hogy az ukrán kormány áll a donyecki szakadár vezető elleni merénylet mögött - írja az MTI. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint vagy a donyecki szakadár „népköztársaságon” belüli bűnözőbandák közötti üzleti viták vagy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Olekszandr Zaharcsenko szakadár vezető halála mögött.

Rendkívüli állapot a szakadár államban

  A donyecki szakadár erők  az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint bejelentették, hogy elfogták azokat „az ukrán diverzánsokat”, akik szerintük felelősek a támadásért.  A szakadár államban rendkívüli állapotot hirdettek ki a vezető halála után: Novosztyi Donbassza hírportál jelentése szerint első intézkedésként lezárták az összes útellenőrző pontot a "népköztársaság" és az ukrán ellenőrzésű oldal között, se ki, se be nem engednek senkit. Az elhunyt Zaharcsenko tanácsadója, Olkeszandr Kazakov a hírportál szerint a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kifejtette: most az a legfőbb feladat, hogy megakadályozzák Ukrajna részéről provokációk végrehajtását és fenntartsák a rendet a „népköztársaság" területén. Kazakov megerősítette, hogy a robbantásos merényletben súlyosan megsérült Olekszandr Tyimofejev, a szakadár "kormány miniszterelnök-helyettese és bevételi források minisztere", aki szavai szerint véletlenül tartózkodott éppen Zaharcsenkóval egy időben a kávéházban - idézi a tanácsadót a távirati iroda.
Szerző
Frissítve: 2018.08.31. 20:15