Előfizetés

A későn kelő diák egészségesebb - Betiltják a korai tanítást Kaliforniában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 15:16
Illusztráció
Fotó: Népszava
Miután bebizonyosodott, hogy minden szempontból egészségesebbek és sikeresebbek azok a gyerekek, akik tovább aludhatnak, törvénnyel írják elő: 8:30-nál nem csengethetnek be korábban.
Egy új törvénnyel, aminek megszavazása máris biztosra vehető, betiltják a korai tanítást a kaliforniai iskolákban - írja az Independent. A cél, hogy többet pihenhessenek a diákok.
Ez volt a legegyszerűbb megoldás a sikeres gyerekek számának növelésére

- nyilatkozta a döntésről Jay Obernolte , az állami döntéshozás tagja.
Statisztikai kimutatások szerint azok a tizenévesek, akik később kelhetnek, kevésbé hajlamosak a depresszióra és szorongásra, nagyobb eséllyel jutnak el az érettségiig, és általában is jobban teljesítenek. Körükben ráadásul az autóbalesetek száma is alacsonyabb.
Kalifornia állam iskoláinak nagyjából 80 százalékában jelenleg fél 9-nél korábban kezdődik a tanítás. Ezek 3 évet kapnak, hogy átszervezzék a működésüket.

A függetlenség ellen tüntettek Moldovában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 13:14

Fotó: Miroslav Rotar / Sputnik
Azt szeretnék, ha Romániához - és így az EU-hoz és a NATO-hoz - csatlakozna az ország.
Moldovaiak ezrei tüntettek békésen az ország fővárosában, Chișinăuban szombaton - számol be az Euronews. A tüntetők az ország Romániával való újraegyesítését követelték. Hasonlóm tüntetés volt márciusban is: azon 10 ezernél többen vettek részt.
A lakosság megosztott: sokan inkább Oroszországhoz közelednének, és - mint ahogy a moldovai kormányszóvivő is nyilatkozta - örülnek a függetlenségnek. Mások Romániához csatlakoznának, és ezzel együtt az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz. Az újraegyesítést a román parlament is támogatja; igaz, ez pusztán szimbolikus gesztusokban jelenik meg.
Moldova területe egykoron a cári Oroszországhoz, az első világháború után Romániához, majd a Szovjetunióhoz tartozott. Annak felbomlása után, 1991-ben lett belőle független állam.

Mégsem tiltják a burkinit Gentben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 11:35
Variációk egy témára: egy burkini, egy "culotte swimmer" és egy csuta fürdőruha egy németországi kiállításon.
Fotó: Christophe Gateau / DPA
Bírósági ítélet született arról, hogy nem piszkos, ha egy nő nem nekivetkőzve megy uszodába. Gent városa fellebbez.
A belgiumi Gent bírósága határozatában engedélyezte a burkini viseletét a város nyilvános uszodáiban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap alapján az MTI. Gent polgármesteri hivatala korábban higiéniai és biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a láb- és kézfej, valamint az arc kivételével a teljes testet takaró női úszódresszek viselését. A döntést civilek támadták meg a városi bíróságon.
Precedensértékű ítéletében a bíróság arra szólította fel az uszodák vezetését, hogy vizsgálják felül a fürdőruha viseletére vonatkozó szabályozásukat és nyissanak új fejeztet a vallási okokból viselt ruhadarabokat illetően.
A város vezetése fellebbezett a bírósági végzés ellen. Véleményük szerint a határozat kizárólag vallási szempontokat vett figyelembe, a higiéniai és biztonsági indokokat nem, továbbá korlátozza a hivatal döntési autonómiáját is.
A burkini uszodai viseletét engedélyező végzés az ügy végleges lezárásáig érvényben marad - közölte a napilap.