Előfizetés

Káderforgószél az MVM-ben

M. I.
Publikálás dátuma
2018.09.02. 18:03

Fotó: Népszava
A vezetőségcsere után sem csillapodik a kádervihar az állami cégben.
Mint arról lapunk elsőként beszámolt: amint Bárfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter augusztus elején átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől az MVM tulajdonosi jogait, az addigi elnök és vezérigazgató helyére az NKM-et addig irányító Kóbor Györgyöt nevezte ki elnök-vezérigazgatónak, majd szinte a teljes vezetőséget leváltották. Ezt a piac egy mindeddig titkos belső pénzügyi botrány elháríthatatlan következményeként ismeri. Erre utalhat, hogy a tavalyi mérleget az addigi könyvvizsgáló, a KPMG helyett már a BDO jegyezte ellen. Úgy tetszik, a vezetőségcsere után sem csillapodik a kádervihar az állami MVM-ben. A nagykereskedelemmel foglalkozó Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt. éléről az anyavállalathoz kerül át az MFGK-t mindössze néhány hete irányító Fazekas László - tudtuk meg. Helyére Králik Gábor, az MVM résztulajdonában álló NKM Nemzeti Közművek alá tartozó NKM Földgáz eddigi első embere kerül; eme, korábbi Főgáz nevű társaság irányítását pedig Bally Attila, az NKM Áramszolgáltató – korábbi nevén Démász – vezetője veszi át, utóbbi posztját is megtartva. A kereskedelemmel foglalkozó MVM Partnert tavaly év vége óta irányító Vándor Balázs a jövőben értékesítési vezérhelyettesként folytatja; az elnök-vezérigazgatói posztot Czinege Kornél eddigi kereskedelmi vezérhelyettes, az MFGK néhány hete kinevezett elnöke veszi át. 

Félmilliárdért árulják a becsődölt Peridot ásványvíz-gyárát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.02. 11:06
A kép illusztráció
Fotó: Franck Fife / AFP
A cég április óta felszámolási eljárás alatt áll - bár a magyar ásványvízpiac évről évre dinamikusan növekszik.
473 millió forintért eladó a Peridot ásványvizet palackozó pusztazámori üzem - írja a Napi.hu. A tulajdonos Peridot-Line Kft. 2018 áprilisa óta felszámolási eljárás alatt áll - most a kijelölt felszámoló eladásra hirdette meg a 2,4 hektáros telket és a több mint 1200 négyzetméter nettó alapterületű, két épületből álló ingatlant. A pályázatnak nem része az ásványvíz-kitermelési jog, csak az ingatlanok.
A cég egyike volt azon vállalkozásoknak, amelyek csoportos magyar szervezés keretében 2016 májusában részt vettek a SIAL China nemzetközi élelmiszeripari kiállításon. De a beszámolókból az derül ki, tartósan veszteségesen működött. A Peridot-Line Kft.-t 2015-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is megbírságolta, 1,3 millió forintra, mert hamisan állította, hogy terméke gyógyhatású. 
Kevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekszik, mint a palackozott természetes ásványvízé - írta a hazai fogyasztásról a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. 1993-ban kezdett a fogyasztás dinamikusan - évente 20-30 százalékkal - növekedni, és 2017-ben elérte az évi 125 litert fejenként. A hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első négy ország között van. A piacon idén április végéig 208,5 milliárd forint értékben adtak el a gyártók ásványvizet, tavaly ilyenkor ez csak 187,7 milliárd forint volt.

Jövőre indulhat a horvát-magyar gázszállítás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.09.01. 13:48

Fotó: Népszava
A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére fizikailag lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle – mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is. „Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget” – mondta Szijjártó, aki a Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai tanácsozáson vesz részt a dél-dalmáciai városban.