Előfizetés

Börtönbe kerültek a népirtás után nyomozó mianmari újságírók

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.09.03. 07:59
Rendőrök viszik el Wa Lonét, (középen) a tőrbe csalt oknyomozó újságírók egyikét
Fotó: Ye Aung Thu / AFP
Hiába ismerte el a kormány is a rohingyák ellen elkövetett népirtás tényét, a témát feltáró riporterek hosszú évekre börtönbe küldenék, „államtitoksértés” vádjával.
Mianmarban hosszú börtönbüntetésre ítéltek két újságírót, mert államtitkokat szivárogtattak ki, ezzel „hazaárulást” követtek el. Az egykori fővárosban, Rangunban zajlott eljárás során a bíró hét-hét éves börtönnel sújtotta őket. A két riportert, a 28 éves Kyae Soe Oót és 32 éves Wa Lonét tavaly decemberben vették őrizetbe, amikor oknyomozást folytattak tíz férfi és fiatal meggyilkolása ügyében. Az áldozatokkal a  hadsereg végzett Észak-Rakhine Inn Din nevű falujában – mindegyikük a muzulmán rohingya kisebbség tagja volt.
A riporterek ellen az a vád, hogy munkájuk során törvénytelenül jutottak titkos állami dokumentumokhoz. Ye Lwin bíró indoklásában bizonyítottnak látta, hogy a két újságíró „tudatosan akarták megsérteni” az állam érdekeit. A rendőrök egyébként  csapdát állítottak az újságíróknak: megbeszélték velük, hogy titkos dokumentumokat adnak át nekik. Amikor létrejött a találkozó, Wa Lonét rögtön őrizetbe is vették egy étteremben. 
Az eljárás során az a riporterek ártatlanságukat hangoztatták. „Nem félek. Semmi rosszat sem tettem. Hiszek a demokráciában és a szabadságban” – hangoztatta Wa Lone. Mindkét újságírónak kisgyermekei is vannak.  Mianmar legnagyobb városában, Rangunban szombaton több ezren tüntettek az újságírók szabadon bocsátásáért, s az eljárás számos nemzetközi bírálatot váltott ki. A pert sokan a mianmari sajtószabadság egyfajta tesztjének tartották. Ezen azonban az ország elbukott. „Ez egy szomorú nap nemcsak Mianmar, hanem általában a sajtószabadság szempontjából is” – jelentette ki a Reuters főszerkesztője, Stephen Adler. Dan Chugg, Nagy-Britannia Mianmarba akkreditált nagykövete mélységes sajnálkozásának adott hangot az ítélet kihirdetése után. Hasonlóképpen foglalt állást az Egyesült Államok nagykövete megjegyezve, a bírósági ítélet súlyos csapás mindazok számára, akik felléptek a mianmari sajtószabadságért. Az ENSZ humanitárius koordinátora, Knut Ostby szerint szabadon kell engedni őket és haza kell engedni a két riportert családjukhoz. Az ítélet igazságosságát magában is kétségbe vonja az a tény, hogy a hadsereg által elkövetett gyilkosság ügyében később a kormányzat is nyomozást indított, s megerősítette, valóban vérontás történt Inn Din faluban. Egyúttal kemény intézkedéseket helyeztek kilátásba a tettesekkel szemben. A rohingya kisebbséggel szemben egy éve követett el népirtást a hadsereg. Százezrek menekültek a szomszédos Bangladesbe.  

Washington humanitárius válságot kockáztat

László Dávid
Publikálás dátuma
2018.09.03. 07:00
Palesztin iskola
Fotó: Mustafa Hassona / AFP/ANADOLU
Nem a levegőbe beszélt Donald Trump amerikai elnök, mikor azt ígérte, nem önti számolatlanul az adófizetők pénzét olyan szervezetek és országok megsegítésébe, melyek ellenségesek az Egyesült Államokkal szemben. 
Ennek szellemében pénteken bejelentették, hogy elzárják a pénzcsapokat az ENSZ palesztin menekülteket támogató szervezete (UNRWA) számára, vasárnap megerősítették, hogy Pakisztántól megvonják - ez még a kongresszus jóváhagyására vár - a 300 millió dolláros segélyt, amiért az ország képtelen megküzdeni a terrorizmussal, de korábban még az ENSZ finanszírozásához való hozzájárulást is alaposan lecsökkentették. Washington 355 millió dollárt, az UNRWA teljes költségvetésének jó harmadát állta 2016-ban, kihátrálásuk tehát működésében, sőt létezésében is fenyegeti a szervezetet. Az Egyesült Államok gondja a főként oktatással, élelmezéssel, egészségügyi ellátással foglalkozó intézménnyel, hogy az UNRWA hosszú ideje rosszul gazdálkodik a pénzével, és még inkább az a gyakorlat, hogy a szervezet nem csupán az 1948-as illetve az 1967-es háború során elmenekülő palesztinokat ismeri el menekültként, de az ő leszármazottjaikat is. Washington álláspontja szerint ez az „öröklődés” egyedülálló a világon, így az ötmillió helyett csak ötszázezer menekültet ismernek el. És bár az Egyesült Államok állítja, hogy az ügy nincs összefüggésben az izraeli-palesztin viszonnyal, valójában a teljesen befagyott béketárgyalások egyik kulcskérdése a menekültek visszatérésének lehetősége a mai Izraelbe, márpedig nagyon nem mindegy, hogy hány emberről van szó. Közben az UNRWA arra figyelmeztetett, hogy a lépésnek súlyos következményei lehetnek: az oktatás és szociális ellátás nélkül maradó fiatalok könnyen a szélsőségesek felé fordulhatnak. Fonák módon azonban elképzelhető, hogy még több pénz is érkezik majd a palesztinokhoz, hiszen Washington attól nem zárkózott el, hogy más csatornákon segélyezzen, a kiesett összeg pótlására pedig máris jelentkezett többek között Németország és néhány arab állam. Az Európai Unió még szombaton arra kérte Washingtont, gondolja újra döntését, de mint nem először az utóbbi hónapokban, ezúttal is sikertelenül. Az uniós diplomáciai szolgálat közleménye hangsúlyozta, még a szeptemberi ENSZ közgyűlés előtt az EU egyeztet a nemzetközi partnerekkel és mindent megtesz annak érdekében, hogy hosszú távú, fenntartható, hatékony támogatást lehessen biztosítani a palesztinoknak, mindenekelőtt az erre a célra létrejött ENSZ szervezete, az UNRWA révén. A nemzetközi közösség humanitárius válságtól tart.  Washington döntését az EU, az ENSZ és az UNRWA, valamint a palesztin szervezetek bírálták, Benjamin Netanjahu viszont üdvözölte. Az izraeli kormányfő úgy értékelte, hogy a palesztin támogatás megvonása a béke felé mozdítja el a közel-keleti térséget. Mint fogalmazott, negatív hatása nem lesz, csupán pozitív, mert eddig is „épp az tartotta fenn a konfliktust, hogy reménytelenül igyekeztek visszatelepíteni a menekültek leszármazottait”.

Adománygyűjtés lesz

Jordánia máris jelezte, adománygyűjtő konferenciát szerveznek az ENSZ szeptember végi éves közgyűlése idején. A befolyó adományokat az UNRWA kapja meg a kieső amerikai segély pótlására, hogy legalább mérsékelni lehessen az Egyesült Államok kihátrálása által okozott károkat.

Mi az UNRWA?

Az ENSZ palesztinokat segélyező hivatala az 1948-as arab-izraeli háború után alakult. Célja az elmenekült  és zömében menekülttáborokban élő palesztinok anyagi támogatása. Az UNRWA biztosítja a gázai iskolák, de a jordániai, libanoni és szíriai palesztin iskolák működését is. Ezen túlmenően más szociális szolgáltatásokat is nyújt a rászorulóknak.  Jelenleg 500 ezer gyermek, köztük 280 ezer gázai oktatását biztosítja és összességében mintegy 5 millió palesztinnak segít.  A szervezet költségvetésének 54 százalékát fordítja oktatásra, 20 ezer alkalmazottal működött a közel-keleti államokban.  

Végső búcsú a szenátortól

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.09.02. 21:03

Fotó: RON SACHS / AFP/DPA
Az annapolisi amerikai haditengerészeti akadémia területén helyezték örök nyugalomra John McCaint vasárnap, a többnapos gyászszertartás-sorozat végén.
McCain, aki 1987 óta szolgált arizonai republikánus szenátorként, augusztus 25-én, négy nappal 82. születésnapja előtt halt meg agydaganatban. Szerdán és csütörtökön Phoenixben vettek tőle búcsút, majd pénteken az amerikai törvényhozás épületébe, a washingtoni Capitoliumba érkezett a koporsó, ahol állami szertartás keretében rótták le kegyeletüket a megjelentek. Szombaton a washingtoni Nemzeti Székesegyházban tartották a legfőbb megemlékezést – többek közt George Bush és Barack Obama volt elnök részvételével -, majd a hozzátartozók, köztük John McCain 106 esztendős, tolószékes édesanyja - vasárnap kísérték végső nyughelyére Maryland államban a volt politikust és katonatisztet. A háborús veterán, volt vietnami hadifogoly az évtizedek során köztiszteletben álló politikussá emelkedett. Összességében konzervatív nézeteket vallott, de elvi meggyőződésből sokszor szembe ment saját pártja irányvonalával, és nem egyszer képviselt olyan, konszenzusra törekvő álláspontot, amivel átlépett a két nagy amerikai pártot elválasztó határ fölött.   A búcsúszertartásokra nem kapott meghívást Donald Trump, aki korábban gúnyolódott McCain fogságba esésén, de a szenátor ettől függetlenül is határozottan ellenezte a mostani elnök nézeteit és megnyilvánulásait, politikai stílusát. Úgy hírlik, maga McCain is kifejezte azon óhaját, hogy Trump ne legyen ott a temetésén. A Nemzeti Székesegyházban tartott gyászszertartáson a volt szenátor lánya, Meghan arról beszélt, hogy egy nagyszerű amerikait gyászolnak, és külön megjegyzést tett arra az "olcsó retorikára", amivel azok élnek, akik "a közelébe sem kerülhetnek" az apja által vállalt áldozatnak. "Nincs szükség arra, hogy John McCain Amerikáját újra naggyá tegyék, mert Amerika mindig is nagy volt" - tette hozzá a néhai szenátor lánya, Trump kampányjelszavára utalva. Meghan McCain szavai nyomán olyasmi történt a székesegyházban, ami gyászszertartáson alighanem példátlan dolog: az illusztris jelenlévők tapsviharban törtek ki. Donald Trump helyett, aki golfklubjában töltötte a hétvégét, még a pénteki capitoliumi megemlékezésen Mike Pence alelnök mondott beszédet. Mint közölte, az elnök kérte meg őt arra, hogy "a hálás nemzet nevében" búcsúzzon el John McCaintől.  

Pilótából hadifogoly, majd politikus

John McCain 35 éven át szolgált amerikai republikánus törvényhozóként: 1983-től 1987-ig a képviselőház, attól fogva folyamatosan a szenátus tagja volt. Az Egyesült Államok haditengerészeti akadémiáján 1958-ban végzett, majd pilótaként szolgált. A vietnami háborúban 1967-ben Hanoi fölött a gépét lelőtték, súlyosan megsérült, és észak-vietnami fogságba esett. Hadifogoly volt 1973-ig. Kínzásokat szenvedett el, háborús sérüléseinek következményei élete végéig kísérték. A haditengerészettől 1981-ben leszerelt, Arizonába költözött, és politikai pályára lépett. A következő esztendőben képviselővé választották, így 1983-tól a Capitoliumban volt irodája. A két egymás követő kétéves képviselőházi ciklus után 1987-ben lett szenátor, ahová öt alkalommal újraválasztották, legutoljára 2016-ban. A Republikánus Párt elnökjelöltje volt a 2008-as elnökválasztáson, amelyen a demokrata párti Barack Obamától szenvedett vereséget. A szenátusban sokat hallatta hangját külpolitikai és védelmi kérdésekben, 2015-ben ő lett a fegyveres erőkkel foglalkozó bizottság elnöke. Tavaly állapították meg, hogy agydaganata van, attól kezdve szenátusi ténykedését visszafogta, hogy a kezelésre koncentrálhasson. Halála előtt néhány nappal az ő kérésére hagytak fel a kemoterápiával.