EU-s bíróság elé kerül az embertelen magyar menekülttörvény

Publikálás dátuma
2018.09.03. 16:53

Fotó: Segesvári Csaba / AFP
A jogszabály szerint lényegében senkit nem ismerhetnek el menekültként, ami feltehetően ellentétes a menedékjogról szóló EU-s irányelvvel. Egy magyar bíró legalábbis Luxemburgba küldte a törvényt vizsgálatra.
Uniós irányelvbe ütközhet a magyar menedékjogi törvény július 1-jétől hatályos, az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag részeként bevezetett szigorítása – ezt valószínűsítette egy magyar bíró, aki kezdeményezte az Európai Unió Bíróságának (EUB) sürgősségi előzetes döntéshozatali eljárását. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság augusztus 21-i végzését a Magyar Helsinki Bizottság osztotta meg a Magyar Naranccsal. A szervezet kurd nemzetiségű, szíriai állampolgár ügyfele július 19-én kért menedékjogot a tranzitzónában, kérelmét a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) az új szabályozás alapján elutasította, majd elrendelte a kitoloncolását Szerbiába. A BMH döntését a Helsinki bizottság közigazgatási perben támadta meg. Szabó Gabriella bíró egyetértett azzal, hogy fennáll a lehetősége: az új rendelkezés ellentétes az EU menekültügyi eljárásról szóló irányelvével, ezért előzetes kérdéssel fordult az EUB-hoz, az itteni pert pedig addig is felfüggesztette. Mivel hetek óta az összes menedékkérőt ugyanerre a passzusra hivatkozva utasítja el a BMH, várhatóan számos másik ügy is leáll a luxembourgi döntésig, azaz minimum hónapokra. Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője a Népszavának elmondta, hogy az eddig is embertelen törvény szigorítása során bekerült egy új, úgynevezett elfogadhatatlansági indok: azaz elfogadhatatlan a kérelem, ha „a kérelmező olyan országon keresztül érkezett, ahol üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének nincs kitéve, vagy ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított”. Ha a BHM elfogadhatatlannak minősít egy kérelmet, akkor érdemben nem kell vizsgálnia, hogy a menedékkérőt üldözték-e hazájában, egyszerűen azon az alapon küldi vissza Szerbiába, mivel ott – a kormány szerint - nem volt veszélyben.  Ha a luxembourgi bíróság egyetért a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjeivel, akkor kimondja, hogy a kormánytöbbség által bevezetett július elsejei szabályok alkalmazhatatlanok. Arra a kérdésünkre, hogy ilyenkor mi történik, Zádori azt mondta: ha a magyar szabályozás ellentétesnek bizonyul az uniós joggal, akkor ezeket az új menedékjogi szabályokat nem lehet a majd gyakorlatban alkalmazni. - Lehet, - látva a kormány eddigi hozzáállását -, hogy papíron esetleg megmaradnak és a hatályos jogtárban ott lesznek, de ha a BMH mégis alkalmazná őket, akkor a bírónak kötelessége lesz hatályon kívül helyezni az ilyen döntéseket – hangsúlyozta Zádori.
Szerző

Patyi már az NVB-tagságáról is lemondott

Publikálás dátuma
2018.09.03. 16:18

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Már be is ült a testületbe az utolsó megválasztott póttag, Lugossy-Sági Krisztina.
Lemondott a Nemzeti Választási Bizottságban (NVB) betöltött tagságáról is Patyi András, a testület korábbi elnöke, a lemondást az NVB tagjai hétfőn tudomásul vették, és beült a testületbe az utolsó megválasztott póttag, Lugossy-Sági Krisztina – írja az MTI. Patyi András a testület 2013-as megalakulása óta volt elnök, azonban augusztus 14-én lemondott elnöki megbízatásáról, majd szeptember 1-jén átadta lemondó nyilatkozatát bizottsági tagságról is. Az Országgyűlés 2013 szeptemberében választotta meg kilenc évre az NVB hét tagját és három póttagját, sorrendben Rádi Pétert, Bodnár Esztert és Lugossy-Sági Krisztinát. Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, ő az elhunyt Csenterics Ferenc helyett ült be a testületbe, majd Patyi András lemondását követően – mint azt előrejeleztük – őt választották elnöknek. Bodnár Eszter június végén írásban lemondott tagságáról, így a bizottságnak már csak egy póttagja maradt, Lugossy-Sági Krisztina. Mivel Patyi András megbízatása a lemondás átadásával megszűnt, megnyílt a póttag belépésének lehetősége, így a hétfői ülésen Lugossy-Sági Krisztina már részt vehetett. 
Patyi már korábban távozott a Nemzeti Közszolgálat Egyetem rektori tisztségéből. Valószínű, hogy Patyi András felfelé mozdul eddigi pozícióiból: a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke lehet belőle, ami a Kúria elnökével azonos szint. Ez bizalmi pozíció lesz, hiszen az általa vezetett szervezethez tartozik majd szinte minden olyan per, amelyben az állam valamelyik szerve az egyik fél.
Szerző
Témák
Patyi András NVB

Folytatódik az esős, őszies időjárás

Publikálás dátuma
2018.09.03. 16:03

Fotó: Shutterstock
Keddre is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a csapadék miatt.
Kedd éjfélig még több hullámban, többfelé várható zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A fővárosra és Pest, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az eső miatt, az érintett területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat. BaranyaBács-Kiskun, Békés, CsongrádHajdú-BiharJász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetnek, intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék eshet.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Az előrejelzés szerint többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, zivatar, szélerősödés zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig többnyire 20 és 26 fok között valószínű. A tartósan csapadékos északnyugaton 18, az északkeleti határnál 27 fok is lehet. 
Szerdán reggel szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és több helyen lehet zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.
Csütörtökön a többórás napsütés mellet gomolyfelhők képződnek. Helyenként alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar, szélerősödés csak zivatar környezetében várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.
Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Szélerősödés ekkor is csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.
Szombaton a legtöbb napsütés a Tiszántúlon valószínű. Szórványosan, főként a Dunántúlon és északon alakul ki zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.
Vasárnap is főként a Dunántúlon és északon alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi, illetve a keleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között lehet.
Szerző