Kiadós ebédet rendeltek a razziázó adóellenőrök

Publikálás dátuma
2018.09.04 10:00

Fotó: Népszava/
Nem fogták vissza magukat az adóellenőrök a nyári főszezonban a balatoni próbavásárlások idején – és nem csak a vizsgálatok számát illetően. Az év első felében 20 milliót költöttek próbavásárlása a NAV-ellenőrök, és egyes hírek szerint volt, ahol nagy lakomát csaptak. Összesen pedig félmilliárdos bírságot szabtak ki.
Egy tóparti étterem-tulajdonos lapunknak arról számolt be: többször jártak nála ellenőrök, és kifejezetten a drága ételek közül választottak, így tízezrekbe kerülő, adóforintokból fizetett ebédekkel tesztelték, betartja-e a szabályokat. Nála egyébként – saját bevallása szerint – mindent rendben találtak. Beszéltünk ugyanakkor olyan balatoni büféssel, aki ennek éppen az ellenkezőjéről számolt be: „Egyetlen nyomorult 200 forintos palacsintát vettek a nyári csúcs idején, a nagy tömegben. Ezt persze a kiszolgálóként dolgozó fiatal diáklány nem ütötte be a gépbe, hiába mondtam neki vagy ezerszer, hogy itt még levegőt sem vesz senki nyugta nélkül.” Megkerestük az Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy megtudjuk, ellenőreik mennyit költöttek egy-egy próbavásárlás során az éttermekben. A hivatal azonban – közérdekű adatigénylésünk nyomán – erre nem adott választ. A NAV szerint ugyanis arról nincs összesítés, hogy átlagosan mennyit költöttek éttermekben egy-egy próbavásárláson az ellenőrök, vagyis így utólag az sem deríthető ki, került-e például hatezer forintos bélszín terítékre a munkaebéden. Azt írták: „A NAV ügyviteli rendszerében a jegyzőkönyvekben felvezetett számlák nincsenek részletezve, erre vonatkozóan a NAV nyilvántartást nem vezet.” A hivatal ugyanakkor sietett leszögezni, hogy az elköltött adóforintok sokszorosan megtérültek. A kiszabott mulasztási bírság összege 2016-ban 32-szerese, 2017-ben 27-szerese, 2018. első félévében pedig 29-szerese volt a próbavásárlások során elköltött pénznek – állították. 2016-ban 34 ezer próbavásárlás során 39,4 milliót költöttek el, és majd 1,3 milliárdos bírságot szabtak ki. 2017-ben 34 ezer ellenőrzésre 41,9 milliót áldoztak és összesen 1,1 milliárddal szankcionálták a mulasztó vállalkozókat. 2018 első hat hónapjában 25 ezer ellenőrzést tartottak, 19,7 milliót költöttek, és ahogy korábban, az esetek 25 százalékában szabtak ki bírságot, összesen 574 milliót. Ez alapján persze kiszámítható, hogy átlagosan kevesebb mint 800 forintot költöttek egy-egy vásárlásra, ám ez még önmagában nem zárja ki a drága ebédről szóló hírt, mert sokszor – miként az említett büfés üzletében – valóban csak pár száz forintos vételről van szó.
2018.09.04 10:00
Frissítve: 2018.09.04 11:15

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46