Előfizetés

Keresztes László Lóránt lett az LMP frakcióvezetője

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.09.04. 13:44

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Keresztes László Lóránt társelnököt választotta vezetőjének az LMP parlamenti frakciója kedden. A politikus a posztról lemondott Szél Bernadettet váltja.
Keresztes László Lóránt társelnököt választották meg az LMP új frakcióvezetőjének. A baranyai – a parlamentben újonc – politikust egyhangúlag támogatták, de keddi sajtótájékoztatóján nem árulta el a voksolás arányát. Az ökopárt továbbra is három frakcióvezető-helyettessel folytatja parlamenti munkáját: Schmuck Erzsébet és Demeter Márta már korábban is ezt a posztot töltötte be, míg Keresztes előrelépésével Csárdi Antal kapott lehetőséget. Mint megírtuk, Szél Bernadett, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje, társelnöke szeptember 15-ei hatállyal mond le az LMP-s tisztségeiről, csupán mandátumát nem adja át, így marad a párt frakciójában. Keresztes köszönetet mondott elődjének, ugyanis szerinte az LMP a mostani ciklusban is létszámarányosan a legtöbbet dolgozó parlamenti párt. Az újdonsült frakcióvezető célja, hogy az LMP parlamenti munkájával biztosítsa "a valódi népképviseletet" és vállalja fel továbbra is a konkrét, helyi ügyek képviseletét. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, hogy Ungár Péter LMP-s képviselő az azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában csak azt írta: a kormány bizonyos problémafelvetéseivel egyet kell értenie az ellenzéknek is. – Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a kabinetnek például a migráció ügyében sincs koherens politikája, csupán hatalomtechnikai kérdésként kezeli ezt a valós problémát – hangsúlyozta a pártvezető. Lapunk érdeklődésére, miszerint egyetért-e három korábbi társelnökkel és Ungár Péterrel abban, hogy jelenlegi formájában irányíthatatlan az LMP, Keresztes azt mondta: nem tartja irányíthatatlannak a pártot, de szükség van strukturális változtatásokra. – Ezzel együtt ért az LMP országos elnöksége is. Nem csak a vezethetőségről van szó, hanem azokról a gyermekbetegségekről is amelyek az LMP alapításakor datálhatóak – hangsúlyozta a társelnök. Példaként azt említette, hogy a párt, vidéken megyénként szervezi magát, szerint pedig egy új alapszabállyal biztosítani kell, hogy minden településen alakulhasson egy alapszervezet. Keresztes tájékoztatás szerint jövő év elején várhatóak a változtatások. Felvetésünkre, hogy a változtatások után elképzelhető-e a társelnöki rendszer elvetése, Keresztes azt mondta: nem az a lényeg, hogy egy elnök van, vagy ketté osztják a feladatkört, hanem a párt vezetőinek a jogköre.  

Dupla pénzzel teszik vonzóbbá az orvosoknak a sürgősségi ellátást a Honvédban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.09.04. 12:30
Illusztráció: Népszava/Molnár Ádám
Információink szerint a Honvédkórház vezetése a kifizethető óradíjak megemelésével segítené Zacher Gábor utódát a Sürgősségi Betegellátó Centrum stabilizálásában. Úgy tudjuk: a kórház vezetése ma reggel az óradíjak jelentős emelésére tett ajánlatot.
Valamint azonnal kisteherautókat indítanak a HM raktárába, hogy onnan műszereket és eszközöket hozzanak az osztályra, valamint a menedzsment azt is ígérte, hogy fölgyorsítja azokat a közbeszerzéseket, amelyekkel jelentősen javítható a betegellátás. Egyes forrásaink szerint Zacher Gábor utódaként, az osztályvezetésére kijelölt Burány Béla a feladat elvállalásának feltételéül szabta az osztályon zajló munka bérezésének jelentős javítását. Úgy tudjuk az intézmény vezetése azt ígérte, hogy szeptember elsejétől a vezető sürgősségi szakorvosoknak az eddigi 5000 forintos óradíját 13 ezerre, a szakorvosok 4000 forintos óradíját tízezerre növelik. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nővérek túlmunkájának kifizetése is megtörténik. Mint emlékeztes: elszámolási hiba miatt az ápolók nem kapták meg az osztályon az önkéntes túlmunka díjaikat. A mendezsment a ma reggeli megállapodás ellenében reméli, hogy megszűnik a kórház sürgősségi osztályán a szakember hiány, és ezzel jelentősen javul az ellátás. Az önkéntes túlmunkát fölmondó aneszteziológusokkal és traumatológusokkal – úgy tudjuk – eddig még nem történt hasonló megállapodás. Így, ha a sürgősségin flottabbá is válhat az ellátás, a műtőkben nem csökken a feszültség.   

Cikkünk nyomán...

A Népszava cikke nyomán – melyből kiderült, fölmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – levélben fordult Kun Szabó István vezérőrnagyhoz, az MH Egészségügyi Központ parancsnokához a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A BRDSZ szerint a cikk tartalma nagy megdöbbenést keltett a kórházi dolgozók körében, emellett felkeltette a rendvédelemben dolgozók érdeklődését is, emiatt az érdekképviselet azonnal egyeztetésre hívta az ágazat többi szakszervezetét, valamint a kórház vezetését, ugyanis a szokásos, negyedéves, szeptember végén esedékes beszámoló időpontját túlságosan távolinak tartotta a kialakult helyzetben. Kun Szabó István kedden este reagált a BRDSZ megkeresésére, s azt állította, hogy a Honvédkórház vezetése folyamatosan a problémák megoldásán dolgozik, egyben felhívta a figyelmet a szakszervezeti levél állításainak pontatlanságára, s nehezményezte, hogy az érdekképviselet a válasz kötelező határidejének lejárta előtt a sajtóhoz fordult. A parancsnok egyúttal elutasította az azonnal egyeztetéseket a szakszervezetekkel, s kijelentette, csak az eredeti, szeptember végi időpontban hajlandó tájékoztatni őket a kialakult helyzetről és annak megoldási javaslatairól. - Vas András

Felcsútról intézték a fővárosi járműflotta biztosítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 12:29
Mészáros Lőrinc megnyerte magának az alkupiacot is
Fotó: Népszava
Mészáros-érdekeltséghez tartozó alkuszcéget bízott meg a Budapesti Városüzemeltetési Holding, több ezer jármű biztosítását intézik.
Orbán Viktor miniszterelnök házi oligarchája, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. lett a fővárosi cégek és néhány vidéki vízközmű vállalkozás járműflottájának a biztosítási alkusza- tudta meg a Magyar Narancs. A lap szerint a Mészáros-cég vaskos százmilliókat húzhatott az üzletből.
A BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding igazgatósága még májusban döntött úgy, hogy hogy közbeszerzési eljárást indít a csatlakozott társaságok járműflottájának biztosítására. Az önkormányzati cégek és néhány csatlakozott vízközmű így összesen 3762 járműre kívántak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, továbbá 796 járműre kértek casco biztosítási ajánlatot is. Az eljárás értéke a három évre és a plusz egyéves lehetséges hosszabbítást is beleszámítva 2,7 milliárd forint volt.
Mint kiderült, az eljáráshoz a alkuszcéget vettek igénybe, ez pedig az április óta Mészáros Lőrinc és felesége érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. lett.  Bár ezért külön díjazást nem kap az alkuszcég a fővárostól, ám közvetve mégis az adófizetők állják a cechet, mivel a végül a biztosítást elnyerő Generali jutalékot fizet az alkusznak. A hetilap úgy tudja: ilyenkor az alkusz jutalékának a mértéke elérheti a biztosítási díj 30 százalékát.
 A Hungarikum Biztosítási Alkusz története eddig is erős állami hátszelet sejtetett: a vidéki kisvállalkozásból néhány év alatt lett a magyar biztosítási alkuszi piac egyik milliárdos forgalmú főszereplője. A cég korábban már letette a névjegyét a fővárosnál: 2012-ben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a Hungarikum közreműködésével kötött csoportos életbiztosítást 2700 dolgozójára úgy, hogy az évi 120 ezer forintos biztosítási díjat a munkavállalói cafetéria keretből vonták le. A szakszervezetek nyomására három év múltán felmondták a biztosítást, ám a biztosító így is bőven jól járt: az addig befizetett, dolgozónként 360 ezer forintból alig 80-90 ezret kaptak vissza a dolgozók. A biztosítási alkusz Hungarikum ellenben 3-400 milliót kereshetett az ügyleten. A cég szárnyalása végül felkeltette a pártállam nagyhalainak a figyelmét, így végül tavaly áprilisban Mészáros Lőrinc és felesége Mészáros Beatrix betársult vállalkozásba, illetve a cég székhelye is Felcsút lett.