Előfizetés

Felfegyverzett félkatonai szervezet került elő Szlovéniában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 15:38

Vezetőjük egy szélsőjobboldali politikus, aki a szavazatok mindössze 2,2 százalékát szerezte meg a legutóbbi elnökválasztáson.
Egy erdő szélén közel 50 maszkos, kezdetleges egyenruhát viselő fegyveres férfi ázik az esőben, és kiabál - ezzel a felvétellel robbant be a köztudatba hétfőn a szélsőjobboldali politikus, Andrej Sisko vezette csoport. Sisko nem különösebben népszerű politikus: bár indult a legutóbbi választásokon elnökválasztáson, a szavazatok mindössze 2,2 százalékát nyerte el - írja a Reuters. Az általa vezetett párt, az Egységes Szlovénia Mozgalom még marginálisabb: a júliusban megrendezett szavazáson 0,6 százalékot ért el.
Siska a csoportról úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, az önkénteseivel a "rendet" kívánja "megvédeni". A társaság a Stájerország Őrei nevet választotta egy a mai Ausztria és Szlovénia határai által metszett történelmi régió után. A politikus állítja, hogy - ellentétben a videó tanúságával - több százan vannak. Sisko szerint semmi illegálisat nem csinálnak, bár elismerte, a fegyvereik - szovjet gépkarabélynak látszó tárgyak - nincsenek bejelentve.
Egy ilyen társaságnak semmi keresnivalója az Európai Unió egy tagállamában

- jelentette ki Borut Pahor szlovén elnök. A kormánya által kiadott nyilatkozatban azt hangsúlyozzák: Szlovénia egy biztonságos ország, ahol nincsen szükség efféle önkéntes rend- és határőrködésre. Mi több, ez a tevékenység teljes mértékig illegális.
Az ügyben rendőrségi nyomozás indult.

Szeretik az olaszok (is) Salvini keménykedését

Népszava
Publikálás dátuma
2018.09.04. 15:38

Fotó: AFP
Olaszország legerősebb pártjává nőtte ki magát a Matteo Salvini belügyminiszter által irányított szélsőjobb Liga. A kedden közzétett két legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Liga egyértelműen megelőzte koalíciós társát, az Ötcsillag Mozgalmat (M5S). Az SWG intézet szerint Salvini pártját 32,2, a csillagosokat 28,3 százalék támogatja, a Lorien iroda pedig 31,7 százalékon mérte a Ligát, miközben az M5S-t 26,8 százalékon. Egy hónappal korábban ugyan már az Ötcsillag nyakában lihegett a Liga, de még minden iroda enyhe, legkevesebb fél százalékos M5S előnyt mért. Ekkor még mindkét kormánypárt 30 százalék alatt, 29 százalék körül mozgott. A márciusi választáson az M5S 32 százalékot szerzett, a Liga 17,4-et, ezt sikerült mára szinte megdupláznia a menekültkérdésben keménykedő Salvininek. A legnagyobb ellenzéki párt ugyan a baloldali Demokrata Párt (PD) maradt, de a márciusi választáson elért történelmi vereségét, a 19 százalékot is már 1-3 százalékkal alulmúlja, rendre 16-18 százalékon stagnál.   

Ingyenes étkezéssel javítják a szlovák közoktatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 15:35
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Államilag térítetté - azaz a szülők számára ingyenessé - válik Szlovákiában az iskolai ebéd az általános iskolás, illetve az óvodák utolsó évfolyamaiba járó gyermekek számára.
A változások januárral lépnek életbe - jelentette be a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) az MTI szerint.
Az ország gazdasági teljesítménye lehetővé és indokolttá teszi az ehhez hasonló népjóléti intézkedéseket a kormány szerint.

Ha az ingyenes ebédek rendszere beválik, a kedvezményt a későbbiekben a középfokú oktatási intézmények diákjaira is kiterjesztik.
Az intézkedés mintegy 516 ezer általános iskolást és óvodást érint, ők - a család jövedelmi helyzetétől függetlenül - januártól térítésmentesen jutnak az iskolai ebédekhez. Az ingyenes iskolai ebédek bevezetése a tervek szerint megközelítőleg 117 millió euróba kerül majd egy tanévre.