Szerdán szebb időnk lesz, de elkelhet még az esernyő

Publikálás dátuma
2018.09.04. 16:48
illusztráció
Fotó: Krystian Dobuszynski / AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között lehet.
Kedd estétől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, és szerdán már csak szórványosan, az eddigiekhez képest kevesebb helyen lehet számítani zivatartevékenységre – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Szerdára hat megyére (BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is eshet. 
Forrás: OMSZ
Az előrejelzés szerint a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a felhőképződés. Elsősorban a déli, délutáni órákban még mindig több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A nyugati határ mentén élénk lesz az északi szél, de átmeneti szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között lehet. 
Csütörtökön napos időre számíthatunk gomolyfelhőkel, néhol előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul.
Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüthet a nap. A Dunántúlon elszórtan, máshol néhol valószínű zápor, zivatar, szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.
Szombaton a gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon valószínű. A Dunántúlon szórványosan, máshol helyenként várható zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között lehet.
Vasárnap csak szórványosan várható zápor, zivatar. Az északias szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.
Szerző

Nem ment el perére Hegedűs Zsuzsa csalással vádolt volt titkára

Publikálás dátuma
2018.09.04. 14:51

Fotó: Vajda János / MTI
Bogdán Lászlót három bűnügyben is vádolják, például azért, mert szolgálati autóval utazgatott jogosulatlanul, és így sétáltatta Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó kutyáját is.
Ma tárgyalták a fővárosi törvényszéken Bogdán László, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott volt munkatársának, személyi titkárának ügyét. Bogdánt közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja az ügyészség, írja az Index.
Vagyis csak tárgyalták volna, ha nem az történik, hogy a vádlott az utolsó pillanatban, a tárgyalás előtti nap délutánján kimenti magát egy orvosi igazolás csatolásával. Az első kitűzött tárgyalási nap óta több mint másfél év telt el, és a maival együtt összesen 11-szer jelöltek ki tárgyalási napot, de csak kétszer tudták megtartani a tárgyalást. A sok halasztás miatt Hegedűs Zsuzsát, Bogdán felettesét sem tudták még meghallgatni.
A keddi tárgyalási napon ráadásul éppen azért nem rendelt be a bíróság tanúkat, mivel legutóbb – a nyári szünet előtt – a vádlott azt jelezte (nem személyesen), hogy vallomást tenne. Nem tett. Az aktuális tárgyalást pedig már úgy hirdették meg, hogy ítélethirdetés várható. A bíró jelezte a vádlott védőügyvédjének, hogy mivel Bogdán az idézéseket sem veszi át, rendőröket fognak kiküldeni, hogy megnézzék, a megadott lakcímen lakik-e egyáltalán.
Mint a portál emlékeztet rá, az ügy előzménye, hogy 2014 végén, éppen azon a napon, hogy a Magyar Narancs hosszabb cikkben számolt be Orbán szegényügyi tanácsadójának, Hegedűs Zsuzsának alapítványáról (Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány), menesztették Hegedűs személyi titkárát, mindenesét. A cikk egyébként az alapítvány zavaros elszámolásáról írt – ami 2018-ban sem nagyon volt másképp. Bogdán menesztése azonban nem ezzel függött össze, mondta akkor Hegedűs és Bogdán is, és tény, hogy a Bogdán elleni vádpontok az alapítványt nem érintik. Bogdán 2010 és 2014 között Hegedűs jobbkeze volt, az alapítvány munkájában is aktívan vett részt. „Vallomása szerint titulusa attól függően változott, miként hivatkozott rá volt főnök asszonya: személyi titkárként, munkatársként vagy épp protokollfőnökként" – írta a Narancs. Bogdán a Parlament miniszterelnökségi szárnyából dolgozott. Bogdán ellen végül 2016-ban emelt vádat az ügyészség a következők miatt: a Miniszterelnökségen jelentős kárt okozva jogosulatlanul igényelt szolgálati autót sofőröstül. A vádirat 32 ilyen alkalmat tartalmaz, ebből többszöri alkalom volt, hogy Rózsafa településre vitette magát és alkalmanként a kampányeszközeit, hiszen időközben, 2014-ben a Fidesz–KDNP támogatásával ezen a településen indult polgármesternek, és nyert is. (Később a képviselő-testület feloszlatása utáni időközin újraindult, miközben már folyt ellene az eljárás, de akkor már nem nyert.) De többször vitette magát Hegedűs lakásához, volt, hogy Hegedűs kutyáját vitte sétálni szolgálati autóval. A fuvarokról, illetve céljukról a sofőrök vallomásai alapján lehet tudni. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.04. 14:52

4,5 milliárdból újítják fel Tiborcz cégének kastélyát

Publikálás dátuma
2018.09.04. 13:49

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
Rendezvényközpont lesz a turai Schossberger-kastély.
A kormányközeli körök kastélyvásárlásai során potom 200 millió forintért került a turai Schossberger-kastély Orbán Viktor veje, Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti kör kezébe. A vétel után az illetéket a kormányfői vő számlájáról utalták át. Aztán hirtelen elfogadott a parlament egy jogszabályt, amely szerint 2017-től műemléki vagy műemlék jellegű épületek felújítása esetén a beruházás költségeinek kétszeresével csökkentheti az adózás előtti eredményét a beruházó.
És hogy a turai kastély esetében pontosan mennyi is lesz a beruházás költsége, arról kedd délelőtt adott ki közleményt Tiborcz ingatlanos cége, a BDPST Zrt. - írja az Index.hu.
4,5 milliárd
forintból újul meg a Schossberger-kastél. A közlemény szerint a felújítás már elérte a 65 százalékos készültséget, Tóth Judit, a BDPST Zrt. vezérigazgatója szerint pedig „a most zárult két munkafázis eredményeként az épület az idei őszt és telet már beázás-biztosan várja, így a restaurátorok és a belsőépítész szakemberek nekiállhatnak a belső terek helyreállításának”. Hozzáteszik, a kastély "rekreációs funkciókkal gazdagodik", azaz 19 szobás szálloda és rendezvényközpont lesz.

Hogy Tiborcz István első nagy ingatlanos projektjének honnan van a 4,5 milliárdos forrás a felújításra, arról sajnos nem szól a másfél oldalas közlemény.

A BDPST Zrt.-ről utoljára akkor lehetett hallani, mikor a cég stratégiai befektetőként megvásárolta a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját az Appeninn Holdingban - és ezzel Tiborcz hivatalosan is Mészáros Lőrinc üzlettársa lett.
Szerző