Előfizetés

Hadiállapotok egy egri iskolában

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.09.04. 17:47

Fotó: olvasónk felvétele
Vizes falak, omladozó vakolat, földre terített felmosórongyok, vödrök. Az idei tanévnyitó után ez a látvány fogadta az egri Hunyadi Mátyás Általános iskola tanulóit, amikor beléptek a tantermekbe. A borzalmas állapotokról az egyik szülő fotókat is készített, amit megosztott a Népszavával, mellé téve aggályait is. Szavai szerint az egyik tanító azt mondta nekik, hogy biztonsági okokból egész nap nem kapcsolják fel a villanyokat, nehogy az átvizesedett falak miatt gond legyen.
– A gyerekek ugyan nem érik fel a kapcsolót, de látszik a képeken, hogy a falon kívüli, elvileg vízmentes kábeldoboz vezeti a vizet. Ha én iskolaigazgató lennék, akár saját pénzen kihívnék egy igazságügyi szakértő villamosmérnököt és nyilatkozatot kérnék tőle írásban, hogy veszélyes vagy veszélytelen a használat, mert ilyen állapotok közepette féltjük a gyerekeinket

– panaszolta.

Felhívtuk az iskola igazgatóját, Rózsa Sándort, aki az első percekben készségesen elkezdte mondani, mi történt az épülettel. Néhány mondattal később azonban közölte, hogy ha riportot akarunk, „tipegjünk oda”, mire azt feleltük, hogy természetesen fél órán belül „odatipegünk”. Erre viszont azt a választ kaptuk, hogy az iskola állapota nem közügy, s fotókat sem készíthetett volna senki az ő engedélye nélkül.  Később kerestük az Egri Tankerületi Központ vezetőjét, Ballagó Zoltánt is kérdéseinkkel. Ő azt mondta: az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolában nincsenek életveszélyes körülmények. - A napokban történt szélsőséges, nagy esőzéssel járó időjárás következtében keletkezett a belső falakon beázás. Az Egri Tankerületi Központ mindig szem előtt tartotta az ott tanuló diákok és pedagógusok biztonságát, ezért a tankerületi központ egy nagyobb, 31 millió forintos beruházással végleges megoldást biztosít az intézménynek, amelynek kivitelezési munkálatai már folyamatban vannak, és még 2018 őszén be is fejeződnek. Ennek ellentmond egy másik szülő levele, amit cikkünk online-megjelenése után kaptunk. - Sajnos már az előző tanévben úgy tanultak a gyerekek, hogy ha esett, nem lehetett villanyt kapcsolni a teremben! Teljesen eláztak a falak, beázott nem csak az aula, de a szekrények a folyosón, benne a gyerekek ruhái, cipői. Az aulában állt a víz, mikor már nem tudták vödrökkel felfogni, elkerítették szalaggal azt a részt: így maradt egy fél aula kb. 800 gyerekre. Persze nem merek szólni, mint más szülő sem, de jelzem, a tanárok is csak csendben zúgolódnak és persze nagyokat nyelve elnézést kérnek. Nem értek a politikához, de ez mégiscsak borzasztó: sírnak a gyerekek után az intézmények, versenyeznek értük, aztán persze, mikor már felvették őket, ilyen körülmények között kénytelenek tanulni... - írta az anyuka.    

Villámárvizek, kidőlt fák, járhatatlan utcák – Sokfelé okozott káoszt az esőzés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.04. 17:14
Elakadt autó a folyamatos esőzés miatt vízzel elárasztott Apát úton, Keszthelyen
Fotó: Varga György / MTI
Házakat, pincéket öntött el a víz Keszthelyen, több utcát le kellett zárni.
A keddre virradóra leesett sok eső miatt több utca is járhatatlan lett Keszthelyen. A város környékén a hajnali órákban több mint 60 milliméter eső hullott, vagyis néhány óra alatt egy egész hónapnyi csapadék zúdult a térségre. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy Keszthelyen, a Zámor városrészben még kedd déltájban is az utakra, járdákra ömlik a víz a nyitott árkokból és a csapadékvíz-csatornákból, több utcát le is zártak. A város több pontján sáros víz hömpölygött, az autók több helyen a kipufogóig süllyedtek bele.   Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a hajnali óráktól délig 33 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, elsősorban Keszthely, Cserszegtomaj és Rezi térségéből az eső által okozott károk miatt. Házakat, pincéket öntött el a víz, mert a csatornák nem tudják elvezetni a hatalmas mennyiségű csapadékot, a felázott talaj miatt pedig fák is kidőltek.
Vízzel elárasztott lakóhelyiség Keszthelyen Fotó: MTI / Varga György
A nagy mennyiségű csapadék Veszprém megyében is károkat okozott, a több alkalommal érkező zivatar miatt több tucat épület megrongálódott. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője közölte, hogy mintegy ötven helyszínen avatkoztak be a katasztrófavédelem munkatársai. A legsúlyosabb esetekhez Balatonfüreden, Herenden és Ajkán riasztották a tűzoltókat. Balatonfüreden hét, Ajkán húsz, Herenden tíz házba tört be a víz. Herenden és Vigántpetenden egy-egy családi ház lakhatatlanná vált, a lakók kiköltöztek ingatlanukból. Az Időkép beszámolója szerint Zala megyében és a Bakonyban helyenként villámárvizeket okoztak az újabb felhőszakadások. Cserszegtomaj térségében megáradt a Csókakői-patak, a Cuha-patak is kilépett medréből, de Ajkán például a Torna-patak telt meg kedd délutánra.

Bíró lett a bírságbajnok

Z. Á.
Publikálás dátuma
2018.09.04. 16:50

Fotó: Népszava
Bíróvá nevezte ki Patyi Andrást Áder János köztársági elnök - derült ki a friss Magyar Közlönyből.
A határozat szerint Áder, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, azaz Handó Tünde javaslatára döntött Patyi kinevezéséről, amely határozatlan időtartamra szól. Mint arról többször írtunk, az Orbán Viktort óvodai kampányáért megbüntető Patyi, - akit ezért a miniszterelnök bírságbajnokként jellemzett - a közelmúltban lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, illetve a Nemzeti Választási Bizottság vezetéséről is. Júliusban azonban már látszódott, hogy nem hagyják út szélén Patyit, hiszen két kormánypárti politikus módosító javaslatot nyújtott be a bírók jogállásáról szóló törvényhez, vélhetően azért, hogy a "bírságbajnokot" kinevezhessék a tervezett közigazgatási felső bíróság élére. (A módosító javaslatban megkönnyítették azon bírák kinevezését, akik életük egy korábbi szakaszában már voltak bírák. Patyi András pedig szűk tíz évvel ezelőtt már dolgozott bíróként.)