hazugság;

2018-09-06 06:00:00

Trumptól tanult igazat mondani a budapesti nagykövet

Az elnökhöz méltó alternatív tényekkel állt elő a nemrég kinevezett David B. Cornstein, vagy legalábbis elhallgatta a nyilvánosság előtt, hogy kormánykritikus civilekkel is beszélt.

Csak elégedett emberekkel találkozott eddig Magyarországon – állította nemrég a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak David B. Cornstein az Egyesült Államok nemrég kinevezett budapesti nagykövete. Szerinte senki nem panaszkodott neki a szabadságjogok csorbulása miatt. „Ha valóban azt látnám, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, azonnal felszólalnék az ügyében. De ehhez arra van szükség, hogy ezt a saját szememmel lássam. Ha valaki nekem ilyesmiről beszélne, akkor alaposan megvizsgálnám az ügyet, és ha azt látnám, hogy ezeket a szabadságjogokat csorbítják, akkor határozottan felszólalnék." - nyilatkozta a nagykövet. Arra a kérdésre, hogy a szabadságjogok semmilyen sérelmét sem tapasztalta-e Magyarországon, leszögezte: az eltelt két hónapban számos vallási, világi vezetővel, illetve civil szervezettel találkozott, ám „amiről ön beszél, arról nem hallottam." "Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam.” – fogalmazott.

Lapunk ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, hogy Cornstein már nem sokkal érkezése után, július 2-án találkozott több, rendszeresen kritikus véleményeket megfogalmazó – és emiatt az Orbán-kabinet célkeresztjében lévő – civil jogvédő szervezet vezetőjével. A találkozón többek között a Transparency International (TI), az Ökotárs alapítvány és a Helsinki Bizottság is részt vett. A civil szervezetek, ahogy már sokszor, sok helyütt, az új amerikai nagykövetnek is részletesen ismertették a magyar jogállamisággal és az emberi jogok itteni helyzetével kapcsolatos kritikáikat. Cornstein nyugtázta az elhangzottakat, azt mondta, meghallotta és megértette az aggályaikat.

Megkérdeztük az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, Cornstein nagykövet miért állította azt, hogy Magyarországon kizárólag elégedett emberekkel találkozott. Azt is kértük, erősítsék meg, hogy a nagykövet találkozott kormánykritikus szervezetek képviselőivel. A nagykövetség három nap után sem válaszolt a kérdéseinkre.

Cornstein kijelentései azért is meglepőek, mert kinevezése után egyik első útja éppen az Orbán-kormány által „Soros-egyetemnek” titulált, lehetetlen helyzetbe sodort Közép-európai Egyetemre (CEU) vezetett. Később az RTL-nek erről úgy nyilatkozott: jelezni akarta, hogy az egyetem fontos a Trump-kormányzat számára, és itt az ideje, hogy a magyar kormány végre aláírja az oktatás folytatásához szükséges megállapodást.

A nyolcvanéves üzletembert Donald J. Trump jelölte az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének. Cornstein korábban jobbára az üzleti szférában dolgozott, ám időről-időre feltűnt az amerikai politikai életben is – olykor olyan személyek társaságában, akik a Fidesszel is jó kapcsolatot ápolnak. 2012-ben például pénzzel támogatta a később a magyar kormány fő amerikai lobbistájává kiválasztott Connie Mack – végül sikertelen – szenátori választási kampányát. Jó kapcsolatot ápolt a nemrég elhunyt Fidesz-kampány-tanácsadóval, Athur J. Finkelsteinnel is.

Alternatív tények – így nevezte Donald J. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway az elnök egyik akkori, azóta elbocsátott munkatársa sajtónak elmondott nyílt hazugságát. Azóta ez lett a trumpi „post truth” politika alapköve: a pulpitusról kimondott valótlanságok azzal, hogy bekerülnek a közbeszédbe, önmagukat igazoló, társadalmi ténnyé válnak.