Bilincsben vittek el a munkahelyéről egy NAV-os vezetőt

Publikálás dátuma
2018.09.06. 16:31
Fotó: Molnár Ádám
Hivatali vesztegetés gyanúja állhat a háttérben.
Bilincsben vitte el az ügyészség csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) óbudai, Huszti úti épületéből a szervezet egyik osztályvezetőjét – tudta meg az Átlátszó. A portál információi szerint az illető a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságán dolgozott. A Központi Nyomozó Főügyészség az Átlátszó érdeklődésére közölte, hogy a vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozásban a KNYF ügyészei nyomozási cselekményeket hajtanak végre. Hozzátették, hogy nyomozási érdekből nem tudnak ennél bővebb tájékoztatás adni, illetve hogy később sajtóközleményt adnak ki. A portál szerint a büntetőeljárás alá került osztályvezető korábban adónyomozóként, majd a Nemzeti Nyomozó Irodánál is dolgozott.
Szerző
Frissítve: 2018.09.06. 16:37

Komoly gondokat talált ÁSZ az Operaház gazdálkodásában

Publikálás dátuma
2018.09.06. 15:44
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Négy év alatt sem tudtak transzparens módon elszámolni a kapott közpénzekkel, Magyar Állami Operaház pedig éves kiadásuk ezalatt közel a duplájára nőtt - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből.
Rossz volt a belső ellenőrzési rendszer, nem volt szabályszerű a pénzügyi és vagyongazdálkodás, évekig nem volt kockázatelemzés – csak úgy záporoznak a kritikák a Magyar Állami Operaházra az Állami Számvevőszék 2012-2016. közötti időszakot vizsgáló jelentésében.  Az ÁSZ szerint a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma szabályosan járt el az alapítói és az egyéb irányítói jogosultságok tekintetében – bár az Operaházat érintő, ellenőrzött beruházások döntés-előkészítése nem volt szabályszerű a tárca részéről.
Az Operaháznál viszont annál több problémát találtak: az állami intézmény ellenőrzött időszakban nem rendelkezett önköltség számítási szabályzattal, megfelelő közbeszerzési szabályzattal, a beszerzések lebonyolításával kapcsolatos eljárásrenddel. 2012. január 1. és 2014. június 30. között kockázatkezelési rendszert sem alakítottak ki, és későbbi kialakítás után sem működtették azt.
Nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak a jelentés szerint a bevételek beszedése és elszámolása, a kiadási előirányzatok felhasználása sem. Az Operaház ráadásul bizonylat nélkül vett nyilvántartásba vett öt ingatlant, bruttó 25 millió forintos mértéket meghaladó tárgyi eszközök vásárlásakor pedig nem kötött vagyonkezelési szerződést az MNV Zrt-vel, megsértve a jogszabályi előírásokat. 
Az ÁSZ jelentésből az is kiderült, hogy az Operaház költségvetési kiadásai 2012 és 2016 között mintegy megduplázódtak: míg az elszámolások alapján 2012-ben 5 milliárdos költségvetési bevételre jutott 8 milliárdos kiadás, 2016-ban már közel 5,2 milliárdos bevétel mellett közel 15,6 milliárdot költöttek.
A Számvevőszék azt is hozzátette, hogy az új műhelyház és próbacentrum létrehozásához szükséges beruházás „magas kockázatokat hordoz” az átláthatóság, elszámoltathatóság és eredményes megvalósítás szempontjából. A HVG februári cikke szerint a a Kőbányai úti műhelyház államilag támogatott felújítása 14,5 milliárd forintba kerület. Jelentésében az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének három, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának tizenhét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
Szerző

A Népszigetről is kitiltanák a sörbicikliseket

Publikálás dátuma
2018.09.06. 15:25

Fotó: Üveges Zsolt
A XIII. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésnek napirendi pontjai közé került a kérdés.
A belső kerületekből kitiltott beerbike-osok a Népszigetre mentek, ám most onnan is kitiltanák őket – írja az mfor.hu. A XIII. kerületi önkormányzat csütörtöki testületi ülésének egyik napirendi pontja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosítása.

„A sörbiciklik belső kerületekből történő kitiltása után a szervezők új helyszíneket kerestek, ahol tevékenységüket folytatni tudják. A Népszigetet látogató és annak környezetében élő lakosság jelezte, hogy pihenésüket, kikapcsolódásukat teszi lehetetlenné az új szórakozási forma a sörbiciklik (»beerbike«) megjelenése a területen”

– írja előterjesztésében Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője.

Az előterjesztés szerint

„az eszközt hajtók szeszesitalt fogyasztva hangoskodnak, és magatartásukkal felháborodást keltenek a lakosságban. A sörbiciklik használata veszélyt jelent a közterületek használóira, gyalogosokra és a közlekedés többi résztvevőjére. A tevékenység átlépi a közösség által eltűrni köteles határt.”

Ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor természetes személyeket 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak, jogi és nem természetes személyeket akár 2 millióssal is. A helyszínen 50 ezer forintig terjedő bírság lenne kiszabható. Korábban Terézváros, Zugló, Lipótváros és Óbuda is száműzte a bulizó sörbicikliseket.
Szerző