Közvágóhídi beruházás - Egy műemlékrombolás látványtervei

Publikálás dátuma
2018.09.07. 20:02
Közvágóhíd - illusztráció
Fotó: Google StreetView
Nem a hellyel pusztuló zenei és kulturális központ a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházás egyetlen problémája: úgy tűnik ugyanis, a védettség alatt álló épületegyüttesből alig marad majd valami.
Rohamrendőrök razziája készítette elő a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházást, hogy egyetlen renitens kulturális központ se álljon a milliárdos beruházás útjában. A Közvágóhíd 4,8 hektáros területét 2017-ben ugyanis megvette egy török üzletember, Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft., mint azt a Portfolio.hu írja. A több száz millió euró értékben tervezett ingatlanfejlesztések látványtervei a Chapman Taylor tervezőiroda oldalán elérhetőek. A tervek alapján azonban még a műemléki védettség alatt álló épületegyüttesből sem marad gyakorlatilag semmi.
"A terv műemléki szempontból elfogadhatatlan mértékű pusztítást jelent"

- kommentálja az elképzeléseket a műemlékvédelemmel foglalkozó Örökségfigyelő blog. A helyi védettség alatt álló, 1872-ben átadott épületegyüttes helyét gyakorlatilag egy trendi lakó- és irodanegyed venné át.
Mint a blog írja, ugyan a 19-20. században rengetegszer átépített épületegyüttesről van szó, de annak így is számos eleme megőrzendő lenne. A kevéssé vagy egyáltalán nem értékes részek elbontása pedig még mindig bőven adna lehetőséget a fejlesztőnek. Az alábbi képen szemléltetik a rombolást:
A Közvágóhíd "átépítése".
Fotó: Facebook / Örökségfigyelő
A komplexum a Fővárosi Közgyűlés 54/1993-as rendelete alapján került védelem alá. Ez azt mondja ki:
"A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti".

A városképi, történeti, mérnöki szempontból értékesnek ítélt együttesek területén elvileg csak az adott környezetbe illeszkedő módon lehet építeni. Hogy ez megvalósul-e, azért egy szakmai bizottság felel. Az alábbi tervek a jelek szerint tehát nem veszélyeztetik a műemlék épületkomplexumot.
A Közvágóhíd helyén megvalósuló beruházás látványterve.
Fotó: Chapman Taylor
Szerző
Frissítve: 2018.09.07. 20:43

Régi barátja szerint Orbán tettei sértik a demokratikus társadalom alapjait

Publikálás dátuma
2018.09.07. 18:08

Fotó: CHRISTOPHE KETELS / AFP
Jyrki Katainen szerint a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok egyetlen csomag, amelyből nem lehet szemezgetni. A korábbi finn kormányfő szerint a kormányok sem maradhatnak csöndben és nem bújhatnak az Európai Bizottság háta mögé.
Csatlakozott az Orbán Viktor politikáját bíráló néppárti vezetők bővülő táborához Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke, volt finn konzervatív miniszterelnök. Azon a napon, amikor Jean-Claude Juncker bizottsági elnök újságíróknak válaszolva azt mondta, problémának tartja, hogy a magyar kormányfő az Európai Néppárt (EPP) tagja, a skandináv politikus is meglepően éles bírálattal illette párttársát. „Nem értek egyet Orbán pártelnök úr tevékenységével. Egyszerűen nem értem, hogy miért tesz olyasmiket, amelyek – személyes véleményem szerint – sértik a liberális, demokratikus társadalom alapjait” – mondta Katainen az EPP csütörtök esti brüsszeli kampányrendezvényén. A bizottsági alelnök – aki egy kérdésre válaszolva fejtette ki véleményét „régi barátja”, a magyar miniszterelnök politikájáról – beszédében hosszan ecsetelte az alapvető jogokat érő fenyegetéseket Európában. „Szégyent érzek, amikor látom, hogy egyre több európai politikai erő és vezető vonja kétségbe azokat az értékeket, amelyekről sokáig azt gondoltuk, mélyen gyökereznek a társadalmainkban” – fejtegette az alelnök, aki kiemelte: Lengyelország, Magyarország és Románia a legismertebb példái annak a kormányzati politikának, amely a választási győzelemre támaszkodva felhatalmazva érzi magát arra, hogy politikai befolyást szerezzen az igazságszolgáltatásban és elfojtsa a plurális médiát. „Demokrácia, jogállam és emberi jogok: ez egyetlen csomag, amelyből nem lehet szemezgetni! Az nem demokrata, aki megrendezi a demokratikus választásokat, de aláássa a jogállamot és az emberi jogokat. A demokratikus társadalmak tiszteletben tartják a független bíróságokat, a plurális médiát és az emberi méltóságot, amely mindenkit megillet, nem csak a honfitársainkat!” – fogalmazott Katainen. Hozzátette: ezek közé az értékek közé tartozik az átlátható, korrupciómentes kormányzás is. A néppárti politikus szerint az európai intézmények és a tagállamok közös felelőssége, hogy meghúzzák a határvonalat jó és rossz között. A kormányok sem maradhatnak csöndben és nem bújhatnak az Európai Bizottság háta mögé. „Meg kell védenünk az értékeinket, nem fogalmazhatunk diplomatikusan, amikor bírálatainkkal a nyilvánosság elé állunk!” – szólított fel. Közben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában – mintegy válaszul Orbán Viktornak a keresztény Európáról szóló eszmefuttatásaira – azt mondta: a keresztény értékeire büszke európai kontinensnek segítenie kell a szükséget szenvedő embereken, például azokon, akik polgárháború elől menekülnek.

Orbán barátkozott, a flamandok kiközösítették

Flamand politikusok és pártok egymás után sietnek elítélni a szélsőjobboldali Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) nevű flamand ifjúsági szervezetet. Ez az a társaság, amelynek tagjaival Orbán Viktor találkozott és fényképezkedett Tusnádfürdőn. Miután kiderült, hogy a rasszista, szexista és antiszemita egyesület tagjai beszivárogtak vezető politikai erők – köztük például a kormányt alkotó flamand nacionalisták (NVA) ifjúsági szervezetébe –, a párt azonnal elhatárolta magát tőlük és tisztogatásba kezdett. Bart De Wever pártelnök azt mondta: ezeknek a dohos és szélsőséges eszméknek nincs helyük a pártban. A Pajzs és Barátok genti egyetemen tanuló 20 éves vezetőjét az oktatási intézmény azonnal hatállyal elbocsátotta és kezdeményezte végleges kizárását. A genti ügyészség ezzel egyidejűleg vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a szervezet tagjai végrehajtottak-e törvénybe ütköző cselekedeteket. A belga társadalmat sokkolta, hogy egy nyíltan fajgyűlölő, militáns ifjúsági szervezet gyökeret ereszthetett a társadalomban.

Frissítve: 2018.09.07. 18:47

Sérült emberekért versenyeznek az IT-guruk

Publikálás dátuma
2018.09.07. 17:45
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Magyarországon minden tizedik ember akadályba ütközik egy honlap olvasása közben, világszinten százmilliókat érint a probléma. Az IThon.info másodszor rendez versenyt informatikusoknak, amelynek célja, hogy minél több honlapot akadálymentessé tegyenek.
Bár egyre inkább átszövi életünket az informatika, előfordul, hogy egy vak ember nem tud elektronikusan bankolni, kitölteni egy online kérdőívet, vásárláshoz regisztrálni a bankkártyáját, nem ismerheti meg egy videó tartalmát, vagy éppen nem tud időpontot foglalni, hogy ügyeit elintézhesse. Egy mozgássérült embernek megkönnyítené az életét, ha webshopból rendelhetne árut, de sokszor ez is akadályba ütközik. Nincsenek könnyű helyzetben az autisták, a diszlexiások vagy a szorongással élők sem, de egy kisebb balesettel, például kéztöréssel bárki ilyen helyzetben találhatja magát - derül ki a versenyt szervezők közleményéből.

Lenne megoldás

Gyakori, hogy bár van megoldás, nem építik be az oldalakba, például, hogy billentyűzettel irányítható legyen a honlap, egyszerű, logikus legyen a menüelrendezés, vagy éppen feliratozottak a képek, videók. Egy akadálymentes honlapot már az elején úgy kell felépíteni, hogy mindenki jól tudja használni, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van. 
A tavalyi Országos IT Megmérettetésre több ezren jelentkeztek, ezért a szervezők úgy gondolták, a sok szakember tudása nemes célra is fordítható. 
„Már az is előrelépés, ha rávilágítunk újra a problémára, és elültetjük sok ezer informatikus fejében, hogy kis odafigyeléssel élhetőbbé tehetik milliók életét. Ha már fejlesztéskor szem előtt tartanak pár szempontot, százezreket, és több munkahónapot is megtakaríthatnak, hiszen nem később kell a már meglévő weboldalt vagy szoftvert akadálymentesíteni”

- mondta Pulay Gellért, a versenyt szervező IThon.info alapítója.

Szakmai tudásra most is nagy szükség lesz, hiszen közel háromszáz hiba kijavítása a cél. Ha a versenyzők tíz hét alatt csak néhány órát töltenek azzal, hogy ilyen feladatokat oldjanak meg, már hatalmas lesz a változás – tette hozzá Pulay Gellért.
A versenyzők két különböző típusba tartozó problémát oldanak meg: egyrészt a látássérültek, vagy más akadályozott emberek mindennapjait segítő eszközökben megjelenő, másrészt a weboldalak akadálymentesítésekor felmerülő hibákat.
A kijavításra váró hibákat a kezdeményezés szakmai partnere, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány gyűjtötte össze.
„Hiába az akadálymentességi szabvány, sokan mintha sosem hallottak volna róla, és sajnos a képzésekből jelenleg teljesen kimarad ez a téma. Mindenképpen változtatásra van szükség, és elengedhetetlen egy olyan támogató jogszabályi környezet megléte is, amely be is tartatja a mindenki számára egyenlő eséllyel használható fizikai és infokommunikációs környezet megvalósítását.”

– mondta Szuhaj Mihály, Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A feladatok szeptember 13-tól érhetők el, és folyamatosan bővülnek. Segíteni versenyen kívül is lehet, akár egyedül, akár csapatban.
Szerző