Budapest;műemlékvédelem;Közvágóhíd;

2018-09-07 20:02:30

Közvágóhídi beruházás - Egy műemlékrombolás látványtervei

Nem a hellyel pusztuló zenei és kulturális központ a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházás egyetlen problémája: úgy tűnik ugyanis, a védettség alatt álló épületegyüttesből alig marad majd valami.

Rohamrendőrök razziája készítette elő a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházást, hogy egyetlen renitens kulturális központ se álljon a milliárdos beruházás útjában. A Közvágóhíd 4,8 hektáros területét 2017-ben ugyanis megvette egy török üzletember, Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft., mint azt a Portfolio.hu írja. A több száz millió euró értékben tervezett ingatlanfejlesztések látványtervei a Chapman Taylor tervezőiroda oldalán elérhetőek. A tervek alapján azonban még a műemléki védettség alatt álló épületegyüttesből sem marad gyakorlatilag semmi.

- kommentálja az elképzeléseket a műemlékvédelemmel foglalkozó Örökségfigyelő blog. A helyi védettség alatt álló, 1872-ben átadott épületegyüttes helyét gyakorlatilag egy trendi lakó- és irodanegyed venné át.

Mint a blog írja, ugyan a 19-20. században rengetegszer átépített épületegyüttesről van szó, de annak így is számos eleme megőrzendő lenne. A kevéssé vagy egyáltalán nem értékes részek elbontása pedig még mindig bőven adna lehetőséget a fejlesztőnek. Az alábbi képen szemléltetik a rombolást:

A komplexum a Fővárosi Közgyűlés 54/1993-as rendelete alapján került védelem alá. Ez azt mondja ki:

A városképi, történeti, mérnöki szempontból értékesnek ítélt együttesek területén elvileg csak az adott környezetbe illeszkedő módon lehet építeni. Hogy ez megvalósul-e, azért egy szakmai bizottság felel. Az alábbi tervek a jelek szerint tehát nem veszélyeztetik a műemlék épületkomplexumot.