Fidesz;Kötcse;

2018-09-08 15:21:00

Záporozó kérdések, elslisszoló politikusok - Őszi szezonnyitó Kötcsén (fotók)

A jövő évi EP-választás, valamint a Sargentini-jelentés szavazása jelentette a két fő témát az idei kötcsei pikniken. A kormánypártok hagyományos őszi politikai szezonnyitóján mindenki Orbán Viktor beszédét várta a legnagyobb érdeklődéssel, s noha előzetesen kiderült, a kormányfő mire helyezi a hangsúlyt, tőle ezt nem lehetett megtudni, ugyanis szokás szerint negligálta a sajtót.

Készül a marhapofa pörkölt, posztolta ki a Facebookra nem sokkal kilenc óra után Németh Szilárd, amikor a sajtó első képviselői megérkeztek a kötcsei Dobozy-kúria elé, a hagyományos polgári piknikre. A potentátok közül bő óra múlva Kásler Miklós emberierőforrás miniszter bizonyult a legfrissebbnek: negyed tizenegykor fürgén kipattant a kocsijából, majd szó nélkül beviharzott a kúria udvarába. Elődje, a rendezvény házigazdája, Balog Zoltán viszont megállt a kamerák előtt.

- Egy kedves, baráti rendezvényre jöttem – próbálta elhárítani az aktuális politikai kérdéseket, ám végül elmondta, az egyik téma bizonyosan a kereszténydemokrácia megújítása lesz, hiszen megvan hozzá a stabilitás. – Reméljük, a jövő évi uniós választásokon is olyan átrendeződés valósul meg, melyet mi is képviselünk. 

Sargentini-jelentéssel kapcsolatban megjegyezte, tiszta a lelkiismerete, s bízik benne, egyre többen jönnek rá, hogy Magyarországnak igaza van – majd bedobott egy ötezrest a gyűjtőurnába, s elvegyült a vendégek között.

Az idén a kárpátaljai keresztény roma közösségek templomának és óvodájának adakoztak a piknikre érkezők – legalábbis a többség, ugyanis akadtak, akik látványosan elslisszoltak a hatalmas műanyaggömb mellett. De azért derekasan hullottak a bankók, jobbára öt- és tízezresek, bár néhány ötszázas is látszott a pénzhalomban. Utóbbiakat a kúria melletti, ideiglenes parkolónak kijelölt focipályán sorakozó autók nemigen indokolták, a Mercedes-Audi-BMW-számláló egy idő után kiakadt, felhördülést egy piros Jaguár után érkező szürke Suzuki Swift keltett csak, melyből ráadásul öten kászálódtak elő.

- Ezek még nem államtitkárok – állapította meg az egyik újságíró, aztán rohant, mert érkezett Balázs Fecó.

- Mindenkit szeretek, amit érzek, azt játszom, és persze mindenkinek – hárította el a kormánypárti sajtó által gründolt kultúrkampfra vonatkozó kérdést az énekes, ahogyan Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi elnöke is, aki teljesen tájékozatlannak vallotta magát a témában. Rákay Philip szó nélkül csusszant át a sajtósokon, ahogyan Hende Csaba egykori, s Benkő Tibor jelenlegi honvédelmi miniszter is kerülték a kérdéseket.

- Milyen lehet ez kívülről nézve? – morfondírozott el az egyik operatőr a potentátok láttán meglóduló sajtóhadra utalva.

- Mint légy a szarra – jött azonnal a válasz. – De mi legalább a legyek vagyunk…

Erre még a közelben álló biztonságiak is elmosolyodtak, nem úgy, amikor Bencsik Gábor közvetlenül a bejárat előtti elzárt részen parkolt le. Hamarost kiderült, nem úri passzióból, hanem mert hatalmas mennyiségű Magyar Krónikával érkezett, melyeket nem akart túl messziről behordani.

- Sok a félreértés a genderképzés körül – magyarázta pakolás közben -, szerintem meg kellene várni, hová futja ki magát. Ha segít, hogy minél több gyerek szülessen, szükség van rá, ellenkező esetben abba kell hagyni.

A Magyar Krónika után magyar népviselet érkezett zsákokban: a nógrádi Iliny asszonyainak fellépőruhái. Németh Szilárd mellett ugyanis többek között ők feleltek a menázsiért: sztrapacskával és palóclevessel készültek nagy serényen. Míg ők kondérban cipelték a krumplit befelé, kijött az újságírókhoz Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa, s közölte, főnöke dél és egy óra között érkezik, így még várni kell rá.

- És megéri várni? – érdeklődött az egyik riporter, mire egy fagyos mosoly érkezett válaszként. 

Majd Németh Zsolt, Schmidt Mária és Szájer József érkezett, ám a trióból csak utóbbi állt meg egy pillanatra, hogy közölje: a Sargentini-jelentéssel az EU bosszút akar állni Magyarországon. Csizmadia László, a CÖF elnöke pedig arról beszélt, a francia államfő, Emmanuel Macron beindította a gőzhengert Magyarország ellen, de szó sem lehet róla, hogy Európa elfogadja a macroni értékeket.

- Fontos a nemzeti kultúra megerősítése – válaszolta az újabb kultúrharcra vonatkozó érdeklődésre Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a „Nem fog a magyar kihalni?” kérdésre is reagált: - Látják, milyen egészségesek vagyunk!

Eperjes Károly színművész szerint szükség van változásokra a hazai kulturális életben, méghozzá a jó erkölcsök mentén, Andy Vajna filmügyi biztos és médiatulajdonos pedig úgy vélekedett, a művészetekben a tehetség a fontos.

- Nem szoktam megkérdezni a rendezőktől, milyen a politikai beállítottságuk – állította. – Nálam nincs ellenzéki vagy kormánypárti művészet, csak jó és rossz. 

L. Simon László szerint a kultúrában sok érték és érdek feszül egymásnak, ám ez mindig is így volt, ahogyan az sem újdonság, hogy átpolitizálódott a terület.

- Az állami támogatás viszont sohasem a politikai irányultságtól függött – jegyezte meg. – Most azért került ennyire előtérbe a téma, mert a harmadik kétharmados választási siker lehetőséget teremtett rá, hogy ezzel is foglalkozzunk.

A nem sokkal utána érkező Rétvári Bence arról akarta meggyőzni a sajtó képviselőit, hogy radikálisan nőttek a bérek az egészségügyben, érdemi választ tekintve figyelmen kívül hagyva a kérdést: mit szól hozzá, hogy több kórházban is tömeges felmondásokról érkeztek hírek az elmúlt napokban? A Sargentini-jelentésről megemlítette, a kormány a magyar emberek véleményét képviseli, s akkor tudja tovább emelni a fizetéseket, ha megóvja az országot a bevándorlástól és a terrorizmustól. Deutsch Tamás szerint a jelentés mögött politikai nyomásgyakorlás áll, egész egyszerűen csak egy ürügy, hogy támadni lehessen Magyarországot a kormány menekültpolitikája miatt.

- Orbán Viktor arról fog beszélni a hallgatóságnak – mondta Rogán Antal, miután egy perc türelmet kért, hogy bekísérhesse tortával érkező családját -, hogy a következő időszak legfontosabb kérdése az EP-választás. Európában ugyanis durva demokráciadeficit lépett fel, az EP-ben a bevándorláspárti képviselők vannak többségben, az európai emberek nagyobb része viszont éppen elutasítja ezt a politikát. Ebben hozhat változást a jövő évi választás. Nekünk mindegy, milyen döntés születik a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, ugyanis az igazi vélemény az EP-választás lesz. Az uniós támadás nem a kormány, hanem a magyar emberek ellen szól, s éppen ezért nem engedünk a zsarolásnak. Főképpen nem egy olyan intézménynek, mely a jelentés jövő heti voksolásán negligálni akarja a tartózkodó szavazatokat, pedig ilyen egy banánköztársaságban sem fordulhatna elő.

Több újságíróban is felmerült, hogy banánköztársaságos példát idehaza is találni eleget, de ezzel már nem sikerült szembesíteni a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, ugyanis befordult a kúria elé a kormányfői konvoj. Hatalmas tülekedés kezdődött, ám Orbán Viktor csak Balog Zoltán kéznyújtására reagált, s bár záporoztak felé a kérdések, egy szó nélkül vonult be a bitrokra. Nem sokkal utána megérkezett Tiborcz István is: a miniszterelnök veje is megpróbálta eljátszani a Néma Leventét, ám arra végül reagált: nem érzi-e etikátlannak, hogy bevásárolta magát Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha egyik cégébe?

- Egy nyitott részvénytársaságba bárki bevásárolhatja magát – szólt vissza a kapuból. Arra viszont már nem felelt, honnan lehet elegendő hozzá elég pénzt szerezni?

Persze nem ez volt az egyetlen megválaszolatlan kérdés ezen a napon…