Nyugdíjharc: több száz tüntetőt tartóztattak le Oroszországban

Publikálás dátuma
2018.09.09 21:04
Gyereket visz el kényszerrel egy rendőr a szentpétervári tüntetésről. 2018 szeptember 9-én oroszok ezrei tiltakoztak a nyugdíjko
Fotó: AFP/ Olga Maltseva
Közel 300 demonstrálót fogtak el országszerte az orosz rendőrök, a tüntetők a nyugdíjkorhatár tervezett emelése miatt vonultak utcára. „Putyin egy tolvaj”- skandálták ezrek a moszkvai tüntetésen.
Hiába tiltották be a megmozdulások jó részét, több tucatnyi városban tüntettek vasárnap Oroszországban Putyin tervezett nyugdíj-intézkedései miatt. A hatóságok csak négy településen - Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben – engedélyezték a megmozdulást, a vasárnap tartott regionális és helyi választások biztosítására hivatkozva, de ez nem riasztotta el a tüntetőket.  Az orosz Távol-Kelettől kezdve Szibérián át Szentpétervárig megrendezett tüntetések előestéjén őrizetbe vettek többtucatnyi szervezőt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij egyébként éppen 30 napos "adminisztratív elzárását" tölti a tüntetések megtartására vonatkozó előírások megsértése miatt, írja az MTI.
Az orosz hatóságok ugyanakkor a Google-t is meghátrálásra kényszerítették, felszólításukra a keresőóriás leszedte a tüntetésekre hívó fizetett hirdetéseket.
Vlagyimir Putyin 2005-ben ugyan még azt mondta, hogy sosem folyamodna a korhatár emeléséhez, most fokozatosan öt évvel emelné meg a idősávot, arra hivatkozva, hogy csak így lehet megakadályozni az orosz gazdaság összeomlását.
A férfiak így 65, a nők 60 éves korban mehetnének öregségi nyugdíjba, ami azért is gond, mert az orosz férfiak várható átlag-élettartama csak 66 év, míg a nőké 77 év a Világbank adatai szerint.
A nyugdíjreform gondolatát az orosz lakosság 80 százaléka ellenzi, így a hazájában cárként tisztelt Putyin népszerűségi indexe is nagyot esett, 70-ről 63 százalékra csúszott vissza a tervezet júniusi bejelentése óta - írja a brit lap, a független Levada Központ felméréseire hivatkozva
Frissítve: 2018.09.09 21:23

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame