Deutsch „elemi tényeknek nem megfelelő” állításai

Publikálás dátuma
2018.09.10. 12:12

Fotó: Népszava
Saját magát buktatta le Deutsch Tamás, amikor „elemi tényeknek nem megfelelő állításoknak” minősítette a Sargentini-jelentést – így szembesítette fideszes kollégáját Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a Facebookon.
Deutsch úgy vélte, hogy a Sargentini-jelentés szerint a 2017-ben a hazai közbeszerzések 36 százalékát úgy ítélték oda, hogy azokra csak egyetlen ajánlat érkezett. A fideszes politikus szerint a valós szám 36 helyett 25 százalék, és próbált módosítót is beadni emiatt, de nem sikerült. Ujhelyi viszont arra emlékeztetett, hogy a jelentésben 2016-os adatok vannak és Deutsch Tamás névvel egyetlen egy módosító javaslatot sem nyújtottak be. Ráadásul azt is elvétette a fideszes EP-képviselő, hogy 2017-ben 25 százalékos lett volna az egyetlen szereplős közbeszerzések aránya. Érdemes megemlíteni azt is, hogy januárban az EP költségvetési bizottságának az ülésén - amelynek Deutsch Tamás is tagja - szóba került az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya. Deutsch akkor így érvelt: „a 36 százalékos (!) arányra ugyan nem lehet büszke Magyarország, de nem olyan kiugróan rossz eredmény, mert Lengyelországban és Cipruson ennél is magasabb".  
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 12:27

Elítélték Drávapiski polgármesterét

Publikálás dátuma
2018.09.10. 11:18
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bűnösnek mondta ki, s egy évre próbára bocsátotta a Pécsi Ítélőtábla Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét. A faluvezetőt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt marasztalta el a grémium.
A baranyai település vezetője ellen a kaposvári ügyészség emelt vádat, miután Mali Zoltán egy 2012-es interjúban élesen bírálta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök szakmai hozzáértését, s többek között azt állította, számos olyan esettel találkozott, amikor maguk a rendőrök tüntették el a bizonyítékokat. A vádhatóság szerint mindez alkalmas volt a Baranya megyei rendőri állomány becsületének megsértésére, társadalmi megbecsülésének rendkívül hátrányos befolyásolására.
A per során a pécsi járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat, a Pécsi Törvényszék viszont felmentette, így az ellentétes ítéletek miatt az ügy az ítélőtáblára került, mely szintén a bűnösséget állapította meg.
Mali Zoltán korábban azzal lett ismert, hogy 2006-ban faluja lakóinak több mint felét léptette be az SZDSZ-be, majd az ormánsági településekről még több száz taggal bővítette a szabad demokratákat. Később szakított a párttal – fegyelmit indítottak ellene -, s az uzsorások elleni fellépés egyik zászlóvivője lett, tavaly pedig egy üzleti konfliktus miatt összeverték.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 14:27

A diákcsemegék fele akadt fenn a Nébih vizsgálatán

Publikálás dátuma
2018.09.10. 10:26
A diákcsemegék laboratóriumi vizsgálata.
Fotó: Nébih - Szupermenta
A termékek fele akadt fenn a Nébih vizsgálatán. Élelmiszer-biztonsági szempontból ugyan minden rendben van velük, de a csomagolásukért kijárt a hatósági figyelmeztetés.
Összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, olvasható a hivatal közleményében. Laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került. Ellenőrizték ezen túl a Salmonella, az Escherichia coli, továbbá penészgombák és mikotoxinok jelenlétét is. Mindenki megnyugodhat:
előbbiek mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

Még a növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.
Adódtak gondok viszont a termékek jelölésével. Több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól, azaz nagyjából mindig ugyanannyi van mindenből. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg, és további kettővel egyéb problémák voltak; a vállalkozásokat ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette.
Az ellenőrzött diákcsemegék felének tehát hiányos vagy hibás jelölés szerepelt a csomagolásán.

Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 13:53