bankok;kölcsönzés;személyi hitel;

2018-09-10 12:39:30

Újabb rekord: 256 milliárdért vettünk fel személyi kölcsönt

Másfélszerannyi személyi kölcsönt vesznek fel most, mint tavaly ilyenkor. A körültekintő hitelválasztással többszázezer forintot is meg lehet spórolni.

Újabb rekordot ért el a személyi hitelek piaca: az idei év első 7 hónapjában több mint 256 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést személyi kölcsönökre a bankok. Ez az összeg az elmúlt tíz évet nézve rekordot jelent, és több mint 52 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak szintjét - derül ki a BankRáció.hu jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából. Emellett a július is csúcsot hozott: több mint 42,5 milliárd forintért vettek fel személyi kölcsönt az ügyfelek, ami a tavaly júliusi összeg másfélszerese.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint

Köztük olyan kiadásokba is, amelyekre a válság után nem feltétlenül volt forrásuk. Ez látható szerinte abból is, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülését elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja.

A lakáshitelek piacához hasonlóan a személyi kölcsönöknél is a kiszámíthatóbb konstrukciókat részesítik előnyben a hitelfelvevők. Az idén felvett személyi kölcsönök 70 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletet garantál, és mindössze 30 százalékos a kockázatosabb, változó kamatozású konstrukciók aránya.

A személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok között is egyre élesebb a verseny, ezért érdemes a kölcsönigénylés előtt minél több bank ajánlatát megvizsgálni. Ezzel többezer forintot is meg lehet spórolni a havi törlesztőrészletekben, a teljes visszafizetendő összeg pedig akár félmillió forinttal is kevesebb lehet. A BankRáció.hu összesítése szerint szeptember elején egy 5 éves futamidejű, a teljes időszakra fix törlesztést garantáló 2 millió forintos személyi kölcsön esetében a legolcsóbbak alig több mint havi 40 ezer forintból fizethetőek, a legdrágábbaknál 47-48 ezer forint is lehet a havi kiadás. Így a teljes visszafizetendő összeg között 4-500 ezer forintos eltérés is lehet.

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt: a szakértők várakozásai szerint augusztus-szeptemberben

A több tízezer forintba kerülő tanszerek, a nyáron kinőtt ruhák és cipők megvásárlásán túl a nagyobb, másik városban tanuló gyerekeknek albérletet is kell keresni, amelyért több havi kauciót kell letenni. Márpedig a falvakban élők mintegy kétharmadának a jövedelme nem éri el a társadalmi minimumot: azaz ők belső átcsoportosítással sem tudnak kisebb váratlan kiadásokat fedezni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda nemrégiben publikált közös felmérése szerint ez egyébként a magyar társadalom felére igaz: csaknem 5,5 millió ember lényegében egyik napról a másikra él, nincs semmilyen tartaléka.

A bankok visszajelzései alapján a legtöbb ügyfél az augusztusi-szeptemberi időszakban – az olyan megszokott hitelcélok mellett, mint a lakásfelújítás vagy autóvásárlás - tanszerek, bútorok, a nagyobb gyerekeknek szánt laptop vagy mobiltelefon vásárlására vesz fel személyi kölcsönt.