Előfizetés

Sargentini-jelentés: bajban a Fidesz, a tartózkodás sem nekik kedvez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 16:01
Munkában az Európai Parlament képviselői. Képünk illusztráció
Fotó: Frederick Florin / AFP
Az Európai Parlament jogi szerve úgy döntött, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazásban a tartózkodás nem tekinthető nemleges szavazatnak. Ez igencsak rosszul jön az Orbán-kormánynak.
Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.
„Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” - fogalmazott Ujhelyi.  
Mivel a szavazás kétharmados lesz, az alacsony részvétel a Sargentini jelentés támogatóinak, vagyis az igennel szavazóknak kedvezhet – ahogy az is, ha tartózkodást nem tekintik „nem-voksnak”. A fejlemény érzékenyen érintheti a Fidesz-kormányt, de nem jelenti azt, Magyarországot rögtön kizárnák az unióból; a 7-es cikkely szerinti eljárás több lépcsős folyamat, három további szavazás kellene ahhoz is, hogy az ország uniós szavazati jogát megvonják.

Elvágtak egy gázvezetéket, 160 diákot kellett kimenekíteni egy iskolából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 15:10
Dorogháza, Malom út, a gázszivárgás helyszíne - illusztráció.
Fotó: Google StreetView
Nem tudta elállítani a tűzoltóság a dorogházai gázszivárgást, a szolgáltató szakembereire várnak.
Munkálatok közben vágtak el kéziszerszámmal egy gázvezetéket Dorogházán, a Malom úton, hétfő kora délután - tájékoztat a katasztrófavédelem. A szivárgás miatt a tűzoltók helyszínre érkezése előtt már kiürítették a közeli iskolát.
Összesen százhatvan diák és tizenhat felnőtt hagyta el az épületet.

Az tűzoltók a gázszolgáltató szakembereinek értesítését kérték, kiérkezésükig csökkentették a szivárgás mértékét.

Orbán: a kommunista Vietnam sikere Magyarországnak is reményt ad

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:56
Orbán Viktor Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával parolázik
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Ha a gazdasági haszonról van szó, a diktatúrák is megszépülnek: Orbán a Parlamentben azt mondta, hogy Vietnam kultúrájából fakadóan lehet kommunista ország, sikere pedig önazonosságából fakad. Eközben rendőrök vitték el a Kossuth téren engedéllyel demonstráló tüntetőket.
 Magyarország stratégiai partnere lesz a kommunista vezetésű Vietnam – jelentette be Orbán Viktor hétfőn, Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával folytatott tárgyalása után. A közös sajtótájékoztatón Orbán kiemelkedően sikeres, a távol-keleti térség egyik vezető országának nevezte Vietnamot, írja az MTI. A miniszterelnök szerint e siker pedig biztató Magyarországnak, mert azt jelzi, hogy egy ország lehet úgy - és talán csak úgy lehet - sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg.
Hogy magyar viszonylatban pontosan mit jelent – talán egy magát kereszténynek és polgárinak valló, de kommunista diktatúrákkal, keleti despotákkal is szívesen barátkozó politikai éra fenntartását – azt Orbán nem fejtette ki konkrétan, bár sejthető, hogy az utalással saját kormányát veregette vállon. 
Orbán Viktor arról is beszélt, Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem, hiszen a világgazdaság jelenlegi helyzetében a a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban, Magyarország pedig erre érzett rá a keleti nyitással.
A miniszterelnök megjegyezte, a mostani találkozó érdekességét az adta, hogy a két ország alkotmányos rendszere jelentősen eltér egymástól, a tárgyalófelek azonban úgy tekinthetők, mint a saját népük legfontosabb vezetői. Ezek szerint minden vezetői szintű diplomáciai találkozó kuriózumnak számít csak attól, hogy politikai vezetők tárgyalnak egymással.
Ugyanilyen pontos és releváns felismerés lehetett volna az is, hogy az ilyen tárgyalásokon – bár eltérő alkotmányos berendezkedésű országok vezetői találkoznak – mindenkin van nyakkendő.

Miközben Orbán Viktor bent szóvirágokkal halmozta el Nguyen Phu Trongot, a Kossuth téren tüntetők demonstráltak a kommunista főtitkár érkezése ellen tiltakozva.
168 Óra szerint a tüntetés engedélyezett megmozdulás volt, mégis rendőrök vittek el a helyszínről 26 demonstrálót. A legszebb mégis a hatósági érvelés volt: a rendőrök azt mondták, hogy a tüntetők visszajöhetnek a vietnami vendég távozása után - írja a lap.
Orbán Viktor egyébként csak a második lehetett Nguyen Phu Trongnál, hiszen lapunk úgy értesült: vasárnap este a Vietnami Kommunista Párt főtitkára Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével és Bárány Balázzsal, az MSZP külügyi titkárával találkozott.