Győzelmi kényszerben fogadja Görögországot Rossi csapata

Publikálás dátuma
2018.09.11 11:30

Fotó: AFP/ Mikko Stig
Zárt kapuk mögött, győzelmi kényszerben fogadja kedden Görögországot a Nemzetek Ligáját vereséggel kezdő magyar labdarúgó-válogatott.
Két idegenbeli 1-0-ás eredménnyel kezdődtek meg szombaton az NL C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmek. Magyarország a finnek vendégeként kapott ki, a csoport esélyeseként emlegetett görög nemzeti együttes pedig Észtországban nyert. A magyar kispadon Tamperében debütáló Marco Rossi csapata egy védelmi hiba miatt már a 7. percben hátrányba került, s noha a folytatásban becsülettel küzdött, jelenleg a nemzeti tizenegy játékát és a csapatrészek összetételét illetően is akadnak kérdőjelek.
„Az szinte természetes, hogy amikor új kapitány veszi át a csapatot, az meglátszik a játékosok hozzáállásán is, de a csapat játékát tekintve sok újdonságot nem láttam"
– mondta lapunknak a korábbi szövetségi kapitány, Glázer Róbert.
"– Továbbra is csak ívelgetünk az elöl helyezkedő center felé, ám a jól védekező finnek között ez a taktika eleve halálra volt ítélve. Hiányoltam a kispasszos játékot, azt, hogy a labdát levigyék a széleken, már Nikolics Nemanja idejében is mindig azt mondtam, hogy nem készítik elő megfelelően a gólhelyzeteket a támadónak. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy Marco Rossi csupán néhány napja dolgozik a csapattal. Biztos vagyok benne, hogy a korábbi klubcsapataival sikeres olasz szakember lassan, aprólékosan ki fogja alakítani a megfelelő taktikát és csapatot.”
Miközben a tavaly októberben a Bernd Storckot váltó Georges Leekens kinevezése és júniusi kirúgása között négy tesztmeccsen maradt nyeretlen a gárda (Kazahsztán 3-2-re, Skócia 1-0-ra, Ausztrália 2-1-re nyert Budapesten, Fehéroroszországban 1-1 lett az eredmény), az előttünk álló hetekben már élesben zajlik az építkezés: a következő feladat mindjárt kedden érkezik az NL-ben. Egyébként nem kis téttel bír Görögország budapesti vendégjátéka, amennyiben ugyanis nem győz a házigazda, szinte borítékolható, hogy elveszíti esélyét az Eb-kvalifikációval kecsegtető csoportelsőségre. Azt már csak mellékesen jegyezzük meg: négy kudarc a magyar válogatott történetének legrosszabb itthoni sorozata lenne. Aligha segít a helyzeten, hogy a görögök elleni találkozót (20.45, tv: M4 Sport) az Európai Labdarúgó Szövetség még a románok elleni, 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt kiszabott büntetése nyomán kongó lelátók előtt rendezik majd a Groupama Arénában.
„Győzelemre számítok a görögök ellen – számolt be érdeklődésünkre némileg meglepő várakozásáról Glázer. 
– A nézők nagyon fognak hiányozni, én mégis abból indulok ki, hogy legutóbb, 2015-ben egy remek mérkőzést játszottunk Görögországban, csupán az edzői hibák miatt kaptunk ki 4-3-ra. Szerintem kedden stabilabban és eredményesebben fogunk játszani, ez pedig elegendő lehet a sikerhez a jelenlegi görög válogatott ellen.”
Ami azt illeti, ráférne a sikerélmény a legutóbbi 15 meccséből 11-szer vereséget szenvedő magyar válogatottra, a szombaton látottakhoz képest azonban jelentős formajavulásra volna szükség az első idei diadalhoz.

Megoldódhat a Dzsudzsák-ügy

A 96-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs jelenleg azért nem tagja Marco Rossi keretének, mert továbbra sincs klubcsapata, azaz nem játszik. Ez a probléma hamarosan megoldódhat, a szélső ugyanis egy arab portálnak arról beszélt, hogy a Perzsa-öböl országaiból és más térségből is van ajánlata és néhány napon belül, de legkésőbb a következő héten eldől, hogy hol folytatja pályafutását. Az alkhaleej.ae és a gulf365.co által is közölt cikk szerint Dzsudzsáknak az arab lehetőségek mellett az angol élvonalból is van egy konkrét megkeresése.

2018.09.11 11:30
Frissítve: 2018.09.11 11:30

Rendkívüli közgyűlés - Fucsovics Márton edzője nem kapott szót

Publikálás dátuma
2018.09.26 16:18

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség/
Új elnökségi tagokat választottak a Magyar Tenisz Szövetség rendkívüli közgyűlésén, ahol Sávolt Attila, a szervezettel harcban álló sportoló trénere nem szólalhatott fel.
Elnökségi tagok távoztak az erősen megtépázott tekintélyű Magyar Tenisz Szövetségből, akiknek pótlására rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, ellenkező esetben működésképtelen maradt volna a szervezet.
A tanácskozás nem segítette elő a szervezet hírnevének helyreállítását. Mint ismert, a legjobb magyar férfi játékos, Fucsovics Márton a Csehország elleni Davis Kupa-mérkőzés előtt tette közzé Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyben hiányolta a támogatást a szövetség részéről. Később csatlakozott hozzá a nőknél a világ élvonalába tartozó Babos Tímea és olyan korábbi nagyságok, mint Temesvári Andrea és Markovits László.
Ezután elkezdődött egy üzengetés a felek között, amiből kiderült, mennyit keresnek a játékosok és edzőik, illetve azt is megtudhattuk, hogy Fucsovics New Yorkban kapott zaklató e-maileket szövetségi munkatársaktól, miközben a korábbi világelső, Novak Djokovics elleni mérkőzésére készült, a Facebookon pedig a szövetség kommunikációsigazgatónak férje sértette vérig a teniszezőket.
Ilyen előzmények után a magát demokratikusnak gondoló szövetség tanácskozásán Sávolt azért nem kapott engedélyt a felszólalásra, mert nem volt szavazókártyája. A szövetség mediátor segítségével igyekszik rendezni viszonyát a játékosokkal, ha megkérdeznek egy ilyen szakembert, ő biztos azt ajánlotta volna, engedjék felszólalni Sávoltot. Főleg azért, mert tudni lehetett, hogy a szünetben el kell mennie.
Markovits megszólalhatott, ezért ő megkérdezte, lesz-e közgyűlés, amit Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkár javasolt a hétfői megbeszélésen a szövetségnek. A sportállamtitkár szerint harminc napon belül rendezni kellene a vitás ügyeket a legjobb teniszezőkkel, majd összehívni egy közgyűlést. Szűcs Lajos szövetségi elnök az államtitkárnak azt mondta, a negyedik elnökségi tag lemondása után erre nincs lehetőség. Az elnöki tájékoztatásból nem derült ki, hogy a viszony rendezésére vagy a közgyűlés összehívására…Viszont a sportági vezető megkérte Markovitsot, ne zavarja meg a közgyűlés munkáját. A kellemetlen kérdéseket nem szeretik ott, ahol nincsenek megnyugtató válaszok és titkolózni kell.
Mindenesetre, amiért eredetileg összehívták a közgyűlést, azt sikerült megoldani, a távozó elnökségi tagok – Bogyó Zoltán, Lichtenberger Attila, Papp Zoltán és Pákay Péter – helyére megválasztották Bársony Farkast, Dudik Jánost, Gém Pétert és Viszló Csabát.
A szövetség irányítói elégedettek lehetnek, a szervezet papíron ismét működőképes, minden megy tovább, mint eddig.
2018.09.26 16:18

Nem kizárt, hogy komoly tenisztorna költözik a Margitszigetre

Publikálás dátuma
2018.09.26 10:30
Illusztráció
Fotó: AFP/
Bár a kormányfő állítólagos vételi ajánlatáról nem nyilatkoznak, a Magyar Tenisz Szövetség mindenképpen szeretne egy komoly ATP-versenyt Budapesten rendezni, ennek érdekében több tárgyalást is folytat.
Meglepte a közvéleményt, amikor vasárnap kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ajánlatot tett Ion Tiriac korábbi teniszezőnek, román üzletembernek a genfi ATP-torna megvásárlására, hiszen a magyar főváros jelenleg is házigazdája egy 250-es erősségű viadalnak. Ezt korábban Bukarestben rendezték, és Tiriactól sikerült megvenni a rendezési jogot. A román médiumok a genfi verseny kapcsán hatmillió eurós ajánlatról írtak. Nemcsak a sportszeretők, hanem a magyar szövetség főtitkára, Richter Attila is meglepődött, hogy megjelent ez a hír.
– Nem szokás ilyen egyeztetésekről információkat szivárogtatni, pontosan az sem tisztázott, hogy mit mondott Ion Tiriac, de mivel 50 százalékban ő a jogtulajdonos, erről neki van joga beszélni, ha akar – jelentette ki a Népszavának a sportvezető. – Szeretnénk a mostani 250-es ATP-versenynél komolyabb eseményt Budapestre hozni, de ez régi vágyunk, évek óta zajlanak az egyeztetések. Két másik helyszínnel is volt megbeszélésünk, az egyik azóta tárgytalan, a másikkal él a kapcsolat, de erről többet nem mondhatok. Új esemény nem kerül be a versenynaptárba, egy-egy helyszín akkor tud bekapcsolódni, ha más visszalép, egy-egy tárgyalás a jogokról 3-5 évig is tarthat.
A genfi tornát, amit a magyar szövetség „kinézett magának” közvetlenül egy Grand Slam-verseny, a párizsi Roland Garros előtt rendezik. 
„Ez csak véletlenül alakult így, nem ez a fő szempont, sokkal fontosabb tényezőket kell figyelembe venni, például olyan borítás legyen, ami nálunk is elérhető, ez a salak, de legalább ennyire fontos, hol rendeznek még versenyeket abban az időszakban – fejtegette a főtitkár. - A US Open előtt nincs értelme egy budapesti viadalnak, amikor a kemény pályás versenyek másik földrészen vannak, mert egy torna kedvéért nem utaznak ennyit a játékosok.”
A rendezési jogot lehet „bérelni”, illetve végleg megvásárolni, utóbbi természetesen sokkal drágább, viszont hosszú távon jobban megtérül a befektetés.
„Mi megvásárlásban gondolkozunk, olyan ez, mint egy lakásnál, ha megvan rá az anyagi fedezet, akkor jobban megéri saját otthonban lakni, mint bérelni”
– emelte ki a főtitkár.
Budapesten gondot okoz a megfelelő létesítmény hiánya, a legutóbbi három hazai Davis Kupa-találkozót ideiglenes pályákon kellett lebonyolítani – legutóbb a cseheket a Lurdy Ház parkolójában felhúzott pályán fogadta a magyar csapat –, melyek felépítése majd lebontása sajtóértesülések szerint összesen mintegy 1,7 milliárd forintba került.
„Én vagyok az egyik élharcosa annak, hogy legyen állandó otthonunk – hangsúlyozta Richter. - Nem a szövetségen múlik, hogy nincs állandó pályánk, és mindig máshol kell játszanunk, ami rengeteg plusz feladattal és költséggel jár.”
A Margitszigeten évek óta nem épül fel a teniszstadion. Vajon olyan helyszín is szóba jöhet, amely autóval nem vagy csak korlátozottan elérhető?
„Azt gondolom, a Margitsziget minden szempontból tökéletes lenne, Wimbledonban például legalább egy kilométert kell a parkolóktól a pályákig gyalogolni, ráadásul a szigeten a szállodáknál meg lehet állni gépkocsival, ezek pár száz méterre vannak a majd elkészülő stadiontól, az autóbusz pedig a bejárat előtt áll meg” - reagált a fölvetésünkre a sportvezető.
Amíg nincs állandó stadion, vándorolnak a budapesti teniszesemények, jobb híján egyik parkolóból a másikba, alkalmanként több százmillió állami forintért.
Témák
tenisz
2018.09.26 10:30
Frissítve: 2018.09.26 10:30