Tömeges tüdőgyulladások Olaszországban, vírus fertőzheti a vízvezetéket

Publikálás dátuma
2018.09.10. 17:05
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Figyelmeztetést adtak ki az olasz hatóságok, miután 150 tüdőgyulladásos esetet regisztráltak egy hét alatt több, Brescia körüli településen.
A hatóságok gyanúja szerint vírus kerülhetett a vízvezetékrendszerbe Olaszországban - írta az euronews. A Bresciától keletre és délre eső tartomány kórházaiban összesen 121 tüdőgyulladásos esetet láttak el, a háziorvosok további 30 esetről számoltak be. Egy 69 éves nő és egy 85 éves férfi elmúlt napokban bekövetkezett halálát is vizsgálják. A tüdőgyulladás elsősorban idősek és súlyos betegek esetében lehet halálos.
A minták értékelése néhány napon belül várható. A tartományi hatóságok felhívták a lakosok figyelmét, hogy fertőtlenítsék a csapokat és használat előtt hagyják egy ideig folyni a meleg vizet.
Szerző

Fegyveresek támadtak a líbiai nemzeti olajvállalat székházára

Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:54

Fotó: Mahmud TURKIA / AFP
Legalább négyen meghaltak az összecsapásban, és a szám még nem végleges. A megtámadott vállalat meghatározó szerepet játszik az ország életében, a rajtaütés nem csekély visszhangot kelthet.
Fegyveresek megtámadták a líbiai nemzeti olajvállalat székházát Tripoliban hétfőn - írja a BBC. A támadókat a kormány biztonsági szolgálata vette fel a harcot. Tájékoztatásuk szerint közülük ketten, és ketten a támadók közül is meghaltak. Az áldozatok száma még nőhet.
Egy alkalmazott, aki az ablakon át menekült el az épületből, arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy 3-5 fegyveres lövöldözik az épület belsejében, és sokan megsérültek.
Mindez egy héttel azután történt, hogy az ENSZ bejelentette, a kormánynak sikerült fegyverszünetről megegyeznie az ellene hadat viselő milíciákkal.

Az ENSZ által támogatott kormány hatalma csak névleges az országban, és alig terjed túl a főváros határain. Egyelőre nem világos, melyik csoport követte el a támadást.
Líbiát olajipar bevétele tartotta egyben az utóbbi években - írja a BBC szakértője. Mustafa Sanalla, a vállalat vezetője még fegyveres csoportokkal is sikeresen tárgyalt. Ezek fényében igen komoly szimbolikus jelentősége van annak, hogy éppen az olajipari székház került milicisták célkeresztjébe.
Szerző
Témák
Líbia milíciák
Frissítve: 2018.09.10. 14:56

Videón, ahogy moldovai államfő autója keresztbe fordult teherautóval ütközik

Publikálás dátuma
2018.09.10. 14:19
Igor Dodon
Fotó: Sergey Mamontov / Sputnik
Autóbalesete volt vasárnap Igor Dodonnak, aki családjával együtt utazott.
Egy keresztbe fordult teherautó találta el a moldáv államfő, Igor Dodon kocsiját vasárnap - írja a hvg.hu. Az államfő kisebb karcolásokkal és zúzódásokkal megúszta az esetet, akárcsak az autóban lévő édesanyja és az egyik fia is. A biztonság kedvéért kórházba szállították az elnököt, de orvosi segítségre végül nem szorult. Az államfő egyik testőre is könnyebben sérült az ütközés következtében.
A karambolról hétfőn egy videó is felkerült az internetre, ezen az látszik, hogy a balesetet okozó teherautó gyakorlatilag keresztbe fordul az úton, és úgy löki az árokba az elnök fekete autóját - csak úgy, mint a felvétel készítőjét.
Szerző