Elfolyt félmilliárd - Felelős nincs, csak egymásra mutogatás Zalakaroson

Publikálás dátuma
2018.09.11 07:00

Fotó: MTI/ Varga György
429 millióért épült az a dísztó Zalakaroson, amelyből tavasszal eltűnt a víz. A meder ma is száraz, a javítás 50 millióba kerül, felelős nincs, csak egymásra mutogatás.
Közel ötszázmillió forintért alakítottak ki Zalakaroson termáltavat, ám nem sokáig volt a fürdőváros ékessége a tó. A víz ugyanis – miként arról lapunk is beszámolt – egy májusi reggelre eltűnt a mederből. A medence alján egy gödör keletkezett, ott a fólia kiszakadt, s elfolyt a közeli gyógyfürdőből, biológiai tisztítás után érkező termál. Az ügyben azonnal vizsgálat indult, mely rögtön a csőrendszer hibáját, s az így elkerülhetetlen meder-alámosódást jelezte, ám a helyiek még a térségben található földrengésjelzők adatait is lekérték – a műszerek ugyanis Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban is kisebb, 2-es erősségű földmozgásokat jeleztek arra az időszakra. - Az ügyben végül igazságügyi szakértői jelentés született – mondta Novák Ferenc, Zalakaros Fidesz-KDNP-s polgármestere. – A jelentés megállapította, hogy a csőrendszer meghibásodása okozta a víz eltűnését. Az elsődleges feladat a hiba kijavítása. A csövek meder alatti kicserélése nem is tartana hosszú ideig, ám újra be kell szereznünk minden engedélyt, s ez jelentősen meghosszabbítja a folyamatot. Mire mindent megint beszerzünk, itt a tél, így vélhetően tavaszra tudjuk csak elvégezni a szükséges munkálatokat. A testületi döntés szerint kicserélik az elhasználódott csöveket. Ennek költsége a tervezési díjjal együtt az előzetes becslések szerint – és költséghatékony megoldásokkal számolva – nagyjából ötvenmillió forint. Elvileg, mivel a csőrendszer a fürdő tulajdona, a költség őket terhelné, Novák Ferenc viszont bízik az összefogásban. - A szakértői jelentés minden résztvevőnek, így az önkormányzatnak, a fürdőnek, a tervezőnek, a kivitelezőnek, a műszaki ellenőrnek taglalta a szerepét az ügyben – magyarázta a polgármester. – Meg is nevezte a felelőst, ám mivel hivatalos bírósági iratról van szó, így erről nem nyilatkozhatok. Csak annyit mondhatok, hogy az érintett nem fogadta el a megállapításokat, így vélhetően elhúzódó pereskedésre kell felkészülnünk. Pedig szeretnénk megegyezni mindenkivel, ám ha nem megy, a helyreállítás költségét bírósági úton próbáljuk majd érvényesíteni. Lapunk úgy értesült, hogy a szakértő a tervező cég, a budapesti Konstruma Mérnöki Iroda Kft. felelősségét állapította meg. Az iroda kiváló referenciákkal rendelkezik, többek között munkatársai tervezték a Corvinus Egyetem és Irodaházat, a Lindab Központot, a Vasas kézilabdacsarnokát, a Forgách utcai Business Centert, az Asylum Szórakoztatóközpontot vagy éppen a Premier Outlet Centert, de nevükhöz fűződik a XVIII. kerületi városközpont-fejlesztés is.
– Nem értünk egyet az igazságügyi szakértői jelentés eredményével, mert szerintünk teljesen egyoldalúan járt el – felelte megkeresésünkre Oláh Mihály Zoltán, az élmény- és látványtavat tervező cég tulajdonosa. – A problémát a tó alatti csővezeték hibája okozta, erről azonban tudni kell, hogy nyolc évvel ezelőtt építtette az önkormányzat és a fürdő rossz aljzatra, rossz töltéssel, szabálytalanul és engedély nélkül. A csőrendszer karbantartása is a város és a fürdő feladata volt, vagyis a felelősség is az övék, nem pedig a tervezőé. A projektnek, így a tervezésnek sem volt témája a vezeték kiváltása, sőt, többször is elhangzott a város vezetői részéről, hogy nincs is rá pénz.

Nem futotta csőcserére

Zalakaros a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, turisztikai attrakció létrehozására részesült 322 millió forintos támogatásban, a Miniszterelnökségtől pedig 107,6 milliós, vissza nem térítendő önerő-támogatást kapott. Az önkormányzat egy mesterséges tavat és egy ökopartot alakított látogatóközponttal, óriáscsúszdával, sétánnyal, tanösvénnyel, a tómeder 2014 októberére készült el: a másfél hektáros terület átlagos mélysége másfél méter lett. A projekthez módosítani kellett a település rendezési tervét, viszont a fürdőből a használt víz másik részét elvezető csőrendszer áthelyezésére már nem jutott pénz, s ez meg is bosszulta magát.

Témák
Zalakaros
Frissítve: 2018.09.11 07:00

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.