Elfolyt félmilliárd - Felelős nincs, csak egymásra mutogatás Zalakaroson

Publikálás dátuma
2018.09.11 07:00

Fotó: MTI/ Varga György
429 millióért épült az a dísztó Zalakaroson, amelyből tavasszal eltűnt a víz. A meder ma is száraz, a javítás 50 millióba kerül, felelős nincs, csak egymásra mutogatás.
Közel ötszázmillió forintért alakítottak ki Zalakaroson termáltavat, ám nem sokáig volt a fürdőváros ékessége a tó. A víz ugyanis – miként arról lapunk is beszámolt – egy májusi reggelre eltűnt a mederből. A medence alján egy gödör keletkezett, ott a fólia kiszakadt, s elfolyt a közeli gyógyfürdőből, biológiai tisztítás után érkező termál. Az ügyben azonnal vizsgálat indult, mely rögtön a csőrendszer hibáját, s az így elkerülhetetlen meder-alámosódást jelezte, ám a helyiek még a térségben található földrengésjelzők adatait is lekérték – a műszerek ugyanis Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban is kisebb, 2-es erősségű földmozgásokat jeleztek arra az időszakra. - Az ügyben végül igazságügyi szakértői jelentés született – mondta Novák Ferenc, Zalakaros Fidesz-KDNP-s polgármestere. – A jelentés megállapította, hogy a csőrendszer meghibásodása okozta a víz eltűnését. Az elsődleges feladat a hiba kijavítása. A csövek meder alatti kicserélése nem is tartana hosszú ideig, ám újra be kell szereznünk minden engedélyt, s ez jelentősen meghosszabbítja a folyamatot. Mire mindent megint beszerzünk, itt a tél, így vélhetően tavaszra tudjuk csak elvégezni a szükséges munkálatokat. A testületi döntés szerint kicserélik az elhasználódott csöveket. Ennek költsége a tervezési díjjal együtt az előzetes becslések szerint – és költséghatékony megoldásokkal számolva – nagyjából ötvenmillió forint. Elvileg, mivel a csőrendszer a fürdő tulajdona, a költség őket terhelné, Novák Ferenc viszont bízik az összefogásban. - A szakértői jelentés minden résztvevőnek, így az önkormányzatnak, a fürdőnek, a tervezőnek, a kivitelezőnek, a műszaki ellenőrnek taglalta a szerepét az ügyben – magyarázta a polgármester. – Meg is nevezte a felelőst, ám mivel hivatalos bírósági iratról van szó, így erről nem nyilatkozhatok. Csak annyit mondhatok, hogy az érintett nem fogadta el a megállapításokat, így vélhetően elhúzódó pereskedésre kell felkészülnünk. Pedig szeretnénk megegyezni mindenkivel, ám ha nem megy, a helyreállítás költségét bírósági úton próbáljuk majd érvényesíteni. Lapunk úgy értesült, hogy a szakértő a tervező cég, a budapesti Konstruma Mérnöki Iroda Kft. felelősségét állapította meg. Az iroda kiváló referenciákkal rendelkezik, többek között munkatársai tervezték a Corvinus Egyetem és Irodaházat, a Lindab Központot, a Vasas kézilabdacsarnokát, a Forgách utcai Business Centert, az Asylum Szórakoztatóközpontot vagy éppen a Premier Outlet Centert, de nevükhöz fűződik a XVIII. kerületi városközpont-fejlesztés is.
– Nem értünk egyet az igazságügyi szakértői jelentés eredményével, mert szerintünk teljesen egyoldalúan járt el – felelte megkeresésünkre Oláh Mihály Zoltán, az élmény- és látványtavat tervező cég tulajdonosa. – A problémát a tó alatti csővezeték hibája okozta, erről azonban tudni kell, hogy nyolc évvel ezelőtt építtette az önkormányzat és a fürdő rossz aljzatra, rossz töltéssel, szabálytalanul és engedély nélkül. A csőrendszer karbantartása is a város és a fürdő feladata volt, vagyis a felelősség is az övék, nem pedig a tervezőé. A projektnek, így a tervezésnek sem volt témája a vezeték kiváltása, sőt, többször is elhangzott a város vezetői részéről, hogy nincs is rá pénz.

Nem futotta csőcserére

Zalakaros a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, turisztikai attrakció létrehozására részesült 322 millió forintos támogatásban, a Miniszterelnökségtől pedig 107,6 milliós, vissza nem térítendő önerő-támogatást kapott. Az önkormányzat egy mesterséges tavat és egy ökopartot alakított látogatóközponttal, óriáscsúszdával, sétánnyal, tanösvénnyel, a tómeder 2014 októberére készült el: a másfél hektáros terület átlagos mélysége másfél méter lett. A projekthez módosítani kellett a település rendezési tervét, viszont a fürdőből a használt víz másik részét elvezető csőrendszer áthelyezésére már nem jutott pénz, s ez meg is bosszulta magát.

Témák
Zalakaros
Frissítve: 2018.09.11 07:00

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.