Az Osztrák Néppárt is megszavazza a Sargentini-jelentést

Publikálás dátuma
2018.09.11. 08:28
Sebastian Kurz.FOTÓ: AFP / JOHN MACDOUGALL
Eddig úgy tűnt, Sebastian Kurz kancellár egyetért Orbán Viktor politikájával, de most mégis úgy döntött, a jogállamiság terén nincs helye kompromisszumnak. A Szabadságpárt máris várja a Fideszt egy új, közös politikai csoportba.
Az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti képviselői is támogatják, hogy Magyarország ellen meginduljon az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás az EU-s alapértékek veszélyeztetése miatt, vagyis képviselőik megszavazzák szerdán a Sargentini-jelentést – mondta hétfő este az ORF-nek adott interjúban Sebastian Kurz kancellár, aki egyetért Othmar Karas ÖVP-delegációvezetővel abban is, hogy az eljárás megindítása esetén függesszék fel a Fidesz tagágát az Európai Néppártban. „A jogállamiság terén nincsenek kompromisszumok, az alapvető értékeinket meg kell védeni” – mondta Kurz, hozzátéve, hogy a kelet-európai államok problémáiért nem csak a jobboldaliak a felelősek, minden pártcsaládban vannak politikusok, akikre figyelni kell. Kurz szerint ez ügyben az Európai Bizottságnak van fontos szerepe – amivel arra utalt, hogy szeretné a magyar kérdést végre áttenni az Európai Parlamentből az elvileg nem politikai testületként működő Bizottsághoz. Bár Kurzot tavaly decemberi beiktatása után nagy partnernek tekintette a német kereszténydemokratákkal szemben a magyar kormányfő, a nagy együttműködésből nem lett semmi. A bejelentés óriási pofon a magyar kormányfőnek, mert a konzervatív osztrák képviselők, akik a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt frakciójában foglalnak helyet, eddig ódzkodtak a magyar kormánypárt nyílt bírálatától. A nagyobbik osztrák kormánypárt lépése nagy fordulat, és azt jelzi, hogy a Fidesznek nem lehet maradása az Európai Néppártban. Megérezte ezt Kurz helyettese, a kisebbik koalíció partner, a jobboldali populista Szabadságpárt (ÖFP) elnöke, Heinz-Christian Strache, aki azonnal reagált. A Facebookon azt írta: szeretnék meghívni a magyar miniszterelnököt és a Fideszt, hogy a jövőben hozzanak létre egy közös EU-s politikai csoportot. Ez egybevág Orbán korábbi megszólalásaival, amelyek szerint saját, bevándorlásellenes politikai formációt hoz létre, ha az Európai Néppárt esetleg kizárná soraiból. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.11. 10:07

Mélyütés a Fidesznek: a német CDU támogatná a Sargentini-jelentést

Publikálás dátuma
2018.09.10. 21:27
Fotó: Vajda József
A jelek szerint az Európai Néppárton belül kezd betelni a pohár a magyar kormánypárt megnyilvánulásaival: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy bajor kereszténydemokrata vezetővel karöltve megszavazná a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló jelentést.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatja Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) EPP frakcióvezetőjének álláspontját a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban - jelentette be hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt főtitkára. Kramp-Karrenbauer a CDU berlini elnökségi ülése után elmondta: Manfred Weber egyértelművé tette, hogy támogatná az EU-alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását, amennyiben „a magyar fél részéről nem tapasztalhatóak megfelelő jelek, és a dolgok állása nem változik a maihoz képest”. „Ez az álláspont támogatásra talált a CDU-ban” - idézte a főtitkár szavait az MTI. 
A CDU kiállása azért fontos, mert az Európai Néppárt, vagyis a Fidesszel közös pártcsalád tagjaiként döntöttek így.

Weber hétfőn a francia Le Monde-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy kompromisszumkészséget vár Orbán Viktortól, és az európai értékek tiszteletben tartását, máskülönben nehéz viták jöhetnek az Európai Néppárton belül. A CSU-s vezető azt is hozzátette, számukra egyértelmű, hogy „az Európai Unió értékei nem képezhetik alku tárgyát”, írja az interjút szemléző HAON.
Manfred Weber hétfőn a CDU elnökségi ülésének vendége volt. A testület biztosította a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát arról, hogy támogatja törekvését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségének elnyerésére. 
A szerdai szavazással kapcsolatban már az is eldőlt, hogy a tartózkodások nem számítanak majd „nem" voksnak; arra pedig Judith Sargentini, a 12 pontos jelentést megfogalmazó, holland zöldpárti politikus hívta fel a figyelmet, hogy a döntés a néppárti képviselők kezében lesz.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 21:50

Távozik az EP-ből Judith Sargentini

Publikálás dátuma
2018.09.10. 17:20

Fotó: Marc Dossmann / Európa Parlament
A holland zöldpárti EP-képviselőnek elege van a parttalan vitákból, jövő évtől más területen próbálja ki magát.
Ideje van az érkezésnek és a távozásnak. A választások után befejezem az ez európai parlamenti munkát, a héten viszont a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozunk – írta Twitter-oldalán Judith Sargentini.
A magyar jelentést is elkészítő holland zölpárti politikus belefáradt a kilátástalannak érzett munkába: a  holland Trouw kérdésére azt mondta, tíz évnyi küzdelem után úgy érzi, hogy lassan elfogy motivációja a menedék és migráció témakörében folytatott vitában, és nem vár ezen területen semmilyen javulást; nkább más szakmában próbálná ki magát - idézi a nyilatkozatot a HVG.
Sargentini ugyanakkor bizakodva várja a magyar jogállamiságáról szóló jelentésének zárószavazását. A morális győzelem már most a miénk, mert az egyszerű többség meglesz, a kérdés csak a kétharmad – mondta. Sargentini bízik benne, sok képviselő elég bátor lesz ahhoz, hogy a lelkiismerete szerint szavazzon a kérdésről. A döntés a néppárti politikusok kezében van. 
Szerző