BL-döntőt rendeznének New Yorkban

Publikálás dátuma
2018.09.11. 17:01

Fotó: LLUIS GENE / AFP
Komoly esély van rá, hogy 2021-ben az amerikai nagyváros lesz a helyszíne a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a tárgyalások már zajlanak a háttérben.
Meglepő hírt tett közzé az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) médiapartnere, a spanyolországi futball közvetítési jogokat értékesítő Mediapro. Jaumes Roures, a cég ügyvezető igazgatója egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy az UEFA komolyan gondolkozik azon, hogy a sportág és a BL további népszerűsítése céljából New Yorkba vagy másik amerikai nagyvárosba vinné az első számú európai klubtorna fináléját. Roures elmondta, hogy 2016 óta napirenden van ez a téma.
Még nagyobb volt a meglepetés, Aleksander Ceferin, az UEFA elnökének reakcióját hallva, aki egyáltalán nem cáfolta az elhangzottakat.
„Portugáliából Azerbajdzsánba majdnem annyi ideig tart a repülőút, mint New Yorkba, érdemes komolyan elgondolkozni ezen a lehetőségen” – mondta a sportvezető.
Hozzátette, legkorábban 2021-ben lenne lehetőség Európán kívül megrendezni a finálét, mivel a következő két évre már megvannak a helyszínek: 2019-ben az Atltético Madrid új arénájában, az Estadio Metropolitanóban, 2020-ban pedig Isztambulban, az Atatürk Olimpiai Stadionban lépnek pályára a döntőig eljutó csapatok.
„A Bajnokok Ligája a világ legjobb terméke – hangsúlyozta az UEFA első embere. – Akkor is, ha egy európai sorozatról van szó, muszáj más piacokra is gondolni. Az amerikai földrész nemcsak üzleti szempontból nagyon vonzó. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb a sportág, folyamatosan nő az érdeklődés, haladnunk kell a korral.”
Nemcsak az UEFA nyit az amerikai piac felé. A spanyol liga a következő szezonban bajnoki mérkőzéseket rendezne Észak-Amerikában. Kötött is egy szerződést erről Javier Tebas, a liga elnöke a Relevant nevű médiacéggel, a tizenöt évre szóló megállapodás egyelőre idényenként egy bajnokiról szól, de ez a szám menet közben változhat. A bökkenő, hogy a liga erről nem egyeztetett sem a klubokkal, sem a szövetséggel (RFEF).
„A megállapodás a mi jóváhagyásunk nélkül egy semmit sem érő papír – jelentette ki Luis Rubiales, az RFEF elnöke. – Ilyen ügyben nem lehet egyedül dönteni, ezt a témát minden érintettel meg kell beszélni, és csak akkor szabad szerződést aláírni, ha minden érdekelt megismerte és elfogadta a feltételeket.”
A spanyol profi klubok szervezete (AFE) is elítélte a liga elnökének „magánakcióját”. „Velünk senki sem tárgyalt, pedig a történet rólunk szól, felháborítónak tartjuk, hogy ilyesmi megtörténhet – hangsúlyozta David Aganzo, az AFE elnöke. – Mindenről lehet beszélni, de amíg nem tárgyaltak velünk, addig semmilyen minket érintő döntést nem fogadunk el.”

Szuperkupa a nagyvilágban

A szezont fölvezető Szuperkupa-mérkőzéseknél volt már példa arra, hogy az előző szezon bajnoka és kupagyőztese Európán kívül mérkőzött meg egymással. A spanyol Szuperkupáért idén nyáron első alkalommal Marokkóban, Tanger városában rendezték meg a találkozót, melyet a Barcelona 2-1-re nyert meg a Sevilla ellen. Olaszországban már komolyabb hagyományai vannak a földrész elhagyásának a Szuperkupában: 1993-ban a Milan Washingtonban nyert 1-0-ra a Torino ellen, 2002-ben Líbiában, Tripoliban a Juventus a Parma felett aratott 2-1-es sikerrel hódította el a trófeát. Egy évvel később ismét az Egyesült Államok, East Rutherford volt a Szuperkupa-találkozó helyszíne. 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben Pekingben, 2014-ben és 2016-ban Dohában, 2015-ben Sanghajban csapott össze az olasz bajnok a kupagyőztessel. 

Frissítve: 2018.09.11. 17:38

Mámorító blamázs

Publikálás dátuma
2018.09.11. 14:00
Langnál maradt a labda, Pukki nyert
Fotó: MIKKO STIG / AFP
Parádés vereséget aratott a Nemzetek Ligája nyitányán a magyar válogatott: Tamperében 0-1-re nyert. Ha úgy hiszik, szórakozom, tévednek. Pusztán arról van szó, hogy azt kell tapasztalnom: jó néhányan valóságos dicsőségként aposztrofálják a finnek elleni vereséget.
A többség persze bámul maga elé, és fogódzót keres: a 2010-es évek Magyarországán talán mégsem ment el teljesen a józan ész...
De nincs menekvés.
Diadal van. 
Pedig még a magyar futballal símogatóan finoman bánó Nemzeti Sportban is az jelent meg az Északon vívott találkozóról: „Szürke, már-már semmitmondó meccsen...” Képzelhetik, milyen nívón mozgott a mérkőzés! Olyanon, mint a korábbiak túlnyomó része. A magyar válogatott az idén még nem nyert, sőt öt fellépéséből négy vereséggel zárult, az utóbbi tíz találkozója közül pedig csupán kettő hozott győzelmet – egyaránt 1-0 idehaza a Feröer szigetek, valamint Costa Rica legjobbjai ellen –, és hét alkalommal alulmaradt a gárda. Még az itthoni labdarúgás legsiralmasabb évtizedei során is unikum e hallatlanul gyatra mérleg, ráadásul a mostani statisztika úgy kelt döbbenetet, hogy az ellenfelek jelentős hányada abban a kategóriában van, mint a magyar csapat: a futottak még osztályban. 
Kétségkívül előfordult már, hogy egész évben nem nyert meccset a nemzeti együttes. Oly sokáig voltunk lenn, hogy ennek csaknem negyedszázada. Az 1994-es esztendőben négy döntetlent és nyolc vereséget lehetett szomorúan feljegyezni, ám akkor a következő ellenfelekkel találkozott a címeres mezes együttes: Svájc, Ausztria, Szlovénia, Dánia, Lengyelország, Horvátország, Hollandia, Belgium, Törökország, Németország, Svédország, Mexikó. Ezzel szemben így fest a legutóbbi tíz mérkőzés vetélytársainak névsora: Portugália, Svájc, Feröer szigetek, Luxemburg, Costa Rica, Kazahsztán, Skócia, Fehéroroszország, Ausztrália, Finnország. E riválisok világranglistás átlaga – még úgy is, hogy a portugálok a hetedik, a svájciak a nyolcadik helyet foglalják el – ötvenhat. Öt közülük az első hatvanban sincs, a finn válogatottat például hatvannegyedikként jegyzik. Azért ilyen „magasan”, mert az együttes az utóbbi két esztendőben hétszer is győzött, sorrendben Izland, Koszovó, Észtország, Jordánia, Málta, Fehéroroszország és most Magyarország képviselői ellen. 
Futballt ezúttal sem mutattak a „rokonok” – az ilyesmi nem szokásuk –, ám negyven év alatt immár harmadszor múlták felül hazánk fiait. Az 1978-as vereség még értelmezhetetlen volt – jóllehet kísérleti csapat szerepelt Helsinkiben, ahol a tatár Atik Ismail és az amerikai fedett pályás bajnokságban is szereplő Seppo Pyykkö váratlanul kipúpozta Gujdár Sándor hálóját (2-1) –, a 2014-es győri 1-2-től viszont már meg sem rezdültünk, mert addigra már régen hozzászoktunk mindenhez. Pardon, az efféle mélységhez hozzászokni nem lehet, maradjunk tehát annyiban: edződtünk alaposan...
A kanosszajárás netovábbja azonban a jelenkorban zajlik – ne feledjük: a múlt nyáron még Andorrától is sikerült kikapni, hogy aztán jöjjön Luxemburg, Kazahsztán, Finnország –, és nem irigyelhető a szövetségi kapitány, akit most éppen Marco Rossinak hívnak. Az utóbbi nyolc évben ő a nyolcadik szakvezető – igaz, Csábi József és Szélesi Zoltán csak egy-egy meccsre ugrott be a nagyobbnál nagyobb blamázsok idején –, és nincs könnyebb helyzetben, mint amilyen szituációban elődei voltak. (Még úgy sem, hogy kétségtelen tény: ennek tudatában vállalta a feladatot.) Habár Pintér Attilát már az első, tétmeccsen elszenvedett vereség után hirtelen kihajították, Rossi viszont ma, a görögök ellen is irányítja a csapatot, jóllehet díjmérkőzéses kudarccal kezdett. Ám ott, ahol idehívnak egy belgát, majd fél év múlva úgy rúgják ki, hogy eleinte nem is tud a menesztéséről, minden megtörténhet...
Egyebek közt az is, hogy valóságos hőstett lesz a tamperei 0-1-ből. Igaz, az Index tiszteletre méltó higgadtsággal írta: „A tartalékos finnek ellen nincs vállalható vereség.”
Azt gyanítom, még a legjobb összeállításban játszó finnek ellen sincs.
Témák
labdarúgás

Győzelmi kényszerben fogadja Görögországot Rossi csapata

Publikálás dátuma
2018.09.11. 11:30

Fotó: Mikko Stig / AFP
Zárt kapuk mögött, győzelmi kényszerben fogadja kedden Görögországot a Nemzetek Ligáját vereséggel kezdő magyar labdarúgó-válogatott.
Két idegenbeli 1-0-ás eredménnyel kezdődtek meg szombaton az NL C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmek. Magyarország a finnek vendégeként kapott ki, a csoport esélyeseként emlegetett görög nemzeti együttes pedig Észtországban nyert. A magyar kispadon Tamperében debütáló Marco Rossi csapata egy védelmi hiba miatt már a 7. percben hátrányba került, s noha a folytatásban becsülettel küzdött, jelenleg a nemzeti tizenegy játékát és a csapatrészek összetételét illetően is akadnak kérdőjelek.
„Az szinte természetes, hogy amikor új kapitány veszi át a csapatot, az meglátszik a játékosok hozzáállásán is, de a csapat játékát tekintve sok újdonságot nem láttam"

– mondta lapunknak a korábbi szövetségi kapitány, Glázer Róbert.

"– Továbbra is csak ívelgetünk az elöl helyezkedő center felé, ám a jól védekező finnek között ez a taktika eleve halálra volt ítélve. Hiányoltam a kispasszos játékot, azt, hogy a labdát levigyék a széleken, már Nikolics Nemanja idejében is mindig azt mondtam, hogy nem készítik elő megfelelően a gólhelyzeteket a támadónak. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy Marco Rossi csupán néhány napja dolgozik a csapattal. Biztos vagyok benne, hogy a korábbi klubcsapataival sikeres olasz szakember lassan, aprólékosan ki fogja alakítani a megfelelő taktikát és csapatot.”
Miközben a tavaly októberben a Bernd Storckot váltó Georges Leekens kinevezése és júniusi kirúgása között négy tesztmeccsen maradt nyeretlen a gárda (Kazahsztán 3-2-re, Skócia 1-0-ra, Ausztrália 2-1-re nyert Budapesten, Fehéroroszországban 1-1 lett az eredmény), az előttünk álló hetekben már élesben zajlik az építkezés: a következő feladat mindjárt kedden érkezik az NL-ben. Egyébként nem kis téttel bír Görögország budapesti vendégjátéka, amennyiben ugyanis nem győz a házigazda, szinte borítékolható, hogy elveszíti esélyét az Eb-kvalifikációval kecsegtető csoportelsőségre. Azt már csak mellékesen jegyezzük meg: négy kudarc a magyar válogatott történetének legrosszabb itthoni sorozata lenne. Aligha segít a helyzeten, hogy a görögök elleni találkozót (20.45, tv: M4 Sport) az Európai Labdarúgó Szövetség még a románok elleni, 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt kiszabott büntetése nyomán kongó lelátók előtt rendezik majd a Groupama Arénában.
„Győzelemre számítok a görögök ellen – számolt be érdeklődésünkre némileg meglepő várakozásáról Glázer. 
– A nézők nagyon fognak hiányozni, én mégis abból indulok ki, hogy legutóbb, 2015-ben egy remek mérkőzést játszottunk Görögországban, csupán az edzői hibák miatt kaptunk ki 4-3-ra. Szerintem kedden stabilabban és eredményesebben fogunk játszani, ez pedig elegendő lehet a sikerhez a jelenlegi görög válogatott ellen.”

Ami azt illeti, ráférne a sikerélmény a legutóbbi 15 meccséből 11-szer vereséget szenvedő magyar válogatottra, a szombaton látottakhoz képest azonban jelentős formajavulásra volna szükség az első idei diadalhoz.

Megoldódhat a Dzsudzsák-ügy

A 96-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs jelenleg azért nem tagja Marco Rossi keretének, mert továbbra sincs klubcsapata, azaz nem játszik. Ez a probléma hamarosan megoldódhat, a szélső ugyanis egy arab portálnak arról beszélt, hogy a Perzsa-öböl országaiból és más térségből is van ajánlata és néhány napon belül, de legkésőbb a következő héten eldől, hogy hol folytatja pályafutását. Az alkhaleej.ae és a gulf365.co által is közölt cikk szerint Dzsudzsáknak az arab lehetőségek mellett az angol élvonalból is van egy konkrét megkeresése.

Szerző