Lassan egy éve ömlik ürülékkel teli szennyvíz a Rudas fürdőből a Dunába

Publikálás dátuma
2018.09.12 08:54
Rudas fürdő
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Bár májusban állítólag kijavították a tavaly év végén észrevett hibát, azóta is látni fekáliát, vécépapírt és tamponokat ott, ahol elvileg csak a medence vizének kéne folynia.
Tavaly decemberben vették észre budapesti pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján - ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba - ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik a folyóba - írja a 444.hu.
Az ügyben hivatalos feljelentést is tettek, majd a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatot indított.
Helyszíni szemle után megállapították, tényleg szennyvizet engednek a folyóba. A Rudas is elismerte, hogy a vezeték a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt tulajdona.
Januárban az is kiderült, a hibát az okozza, hogy a gyógyfürdőben a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra. Egyeztetés után a hatóság kimondta, a problémát 2018. május 1-ig rendezik.
A májusi határidő letelt, ám felvételek tanúsága szerint a vécépapír-darabok, kéztörlők és intim betétek továbbra is folynak a Dunába.
A BGYH állítja, az elrendelt javításokat elvégezték. Csatornázási Művek újabb vizsgálatot indított, ami igazolta ezt. Azonban kiderült: egy másik vizesblokk szennyvize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik. Ez a hatósági laboreredmények szerint legalább nem veszélyes mennyiség, és "kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit". Ennek ellenére, ismételten felszólították a fürdőt, hogy szüntesse meg a szennyezést. Ez augusztus elején volt, azóta nem történt változás.
2018.09.12 08:54

O1G - fújta a Momentum Polt Péter hivatala elé (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 22:13
Cseh Katalin Momentum-tag graffitis akció közben
Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom/
2019.01.21 22:13

Bevándorláspárti seftelőknek nevezte az ellenzéket Menczer Tamás

Publikálás dátuma
2019.01.21 21:31
Menczer Tamás
Fotó: Népszava/
Soros György, abnormálisan viselkedő uniós tagállamok, színtiszta politikai támadás - fejtegette a köztévé műsorában „ Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.”
A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint az ellenzék az "összefogósdival" bizonyítja, hogy alkalmatlan az ország vezetésére. Menczer Tamás az M1 csatorna hétfő esti műsorában ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Judith Sargentini, az Európai Zöld Párt képviselője Brüsszelben együtt demonstrált magyar ellenzéki pártok politikusaival – írja a KKM, a távirati iroda hírét idézve.
Menczer Tamás szerint ha bármelyik ellenzéki párt alkalmas lenne az ország vezetésére, az önállóan megméretné magát, most viszont abban bíznak, hogy "összefogással a sok alkalmatlanból lehet egy alkalmas, Soros György és a brüsszeli bevándorláspáti politikusok segítségével", de egy nyilvánvalóan nincs így. Ami zajlik, az Menczer Tamás szerint "bevándorláspárti seftelés", amelyben Magyarország biztonságát az ellenzék aprópénzre és politikai hatalomszerzésre akarja cserélni. Ahmed H. ügyével kapcsolatban az államtitkár azt mondta, egy normális világban az uniós tagállamok és intézmények szolidaritást vállaltak volna Magyarországgal, hiszen egy olyan terroristát ítélt el a bíróság, aki a határra és a határt védő magyar rendőrökre támadt. Ehelyett Judith Sargentini vezetésével a bevándorláspárti képviselők Ahmed H. mellett demonstráltak, a Sargentini-jelentésben pedig az szerepel, hogy Ahmed H. csak a családját akarta segíteni, de a magyar hatóságok elítélték. Ez a hazugság is bizonyítja, hogy Magyarországgal szemben minden esetben "színtiszta politikai támadás" folyik, korrekt eljárásról soha nem beszélhetünk. Bár minisztériumi közlemény erre nem tér ki, az elítélt Ahmed H. szintén pereli a magyar államot, amiért a nemzeti konzultációban úgy nevezték elítéltnek, hogy ügyében akkor még nem is született jogerős ítélet. Ha pedig bevándorláspárti seftelésről beszélünk, a bevándorlásból főleg a kormányközeli érdekkörök húztak hasznot, nem is keveset a letelepedési kötvényeladás révén; a kötvényekből ráadásul nemzetközileg körözött személy is vásárolt, Atiya Khouryn – Aszad pénzembere. A Transparency International hvg.hu által idézett számításai szerint Magyarország 30 milliárd forintot bukott a kötvényügyleten, Fidesz-közeli cégek viszont több tízmilliárdot kerestek. A kötvényvásárlással pedig közel 20 ezer harmadik országból érkező -közel-keleti, orosz, kínai – állampolgár jutott magyar vízumhoz.
2019.01.21 21:31