5,2 milliárdot fizetett a honvédség az oroszoknak, hogy 5 helikopter elavult maradhasson

Publikálás dátuma
2018.09.12. 12:25
Mi-17-es helikopterek - illusztráció.
Fotó: MANJUNATH KIRAN / AFP
Másfélszeres áron dolgozott az orosz cég egy ukrán vállalkozáshoz képest, ráadásul az uniós szankciók miatt korszerűsítést sem végezhettek - mégis őket választotta a Magyar Honvédség.
A Magyar Honvédség (MH) helikopteres flottája az elmúlt nyolc évben fokozatosan épült le; először a Mi-24-es harci helikopterek estek ki a rendszerből, majd a működő Mi-17-es felfegyverezhető szállítógépek kezdtek fogyni - írja a Zoom.hu. Ez utóbbiak közül öt felújítását rendelte meg a kormány 2016-ban az orosz AO Vertolij Rossziji cégtől.
A darabonkénti egymilliárdos felújítási ár már két évvel ezelőtt sem tűnt a legelőnyösebb üzletnek, és ezt egy, a napokban született megállapodás is alátámasztja. A török kormány ukrán cégekkel szerződött Mi-17-es helikopterek felújításról, átszámítva mindössze 653 millió forintos darabáron.
A két üzlet között az áron kívül is van egy lényeges különbség: az Oroszország elleni uniós szankciók miatt a Magyar Honvédség mindössze a működőképességet rendelhette meg, a modernizációt nem. Így a magyar helikopterek továbbra is megmaradnak az 1970-es évek technológiai színvonalán, azokba nem kerül korszerű navigációs vagy önvédelmi rendszer. A honvédségnek ezeket utólag, egy hazai közbeszerzésben, újabb 353 millió forintért kellett megrendelnie.
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 12:42

Távozik a budapesti rendőrfőkapitány

Publikálás dátuma
2018.09.12. 10:44
Illusztráció
Fotó: Népszava
Szeptember végén távozik posztjáról a budapesti rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor, akinek vezetői kinevezését saját kérésére vonta vissza a belügyminiszter - tudatta a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel.
A tárca közleménye szerint Pintér Sándor belügyminiszter Bucsek Gábor kérésére szeptember 30. hatállyal vonta vissza a budapesti rendőrfőkapitány vezetői kinevezését. Harminc éves munkájáért még egy címeres aranygyűrűt is kap Bucsek a tárcavezetőtől.
A belügyminiszter - az országos rendőrfőkapitány javaslatára - a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének Terdik Tamást kívánja kinevezni.

A kinevezés érdekében a belügyminiszter kikéri Budapest Főváros Önkormányzata Képviselő-testületének véleményét - olvasható a BM közleményében.
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 10:45

Nemzetiséggé válnának az oroszok, de lehet, hogy nem teljesítik a kérést

Publikálás dátuma
2018.09.12. 10:30

Lapunk információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem támogatja, hogy a parlament nemzetiségi státuszt adjon az oroszoknak.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd délutáni ülésének egyetlen napirendi pontja volt: annak megállapítása, összejött-e ezer aláírás a „magyarországi oroszok honos népcsoporttá” nyilvánításához. Ennyi támogatóra van szükség ugyanis ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyaljon a kérdésről. A kezdeményezők jóval a szeptember 15-ei határidő előtt, már a múlt hónapban leadták az íveket. Az NVB most megállapította, hogy megvan a kellő számú érvényes aláírás. (Az, hogy pontosan mennyi támogatót sikerült összegyűjteni, az ülésen nem derült ki.) Az ezer aláírás azonban önmagában nem elég. Az MTA is megvizsgálja, hogy a szóban forgó népcsoport nemzetiségnek tekinthető-e, a törvényi kritériumnak megfelelően legalább száz éve közösségként létezik-e Magyarországon. A parlament majd ennek figyelembevételével dönt. A nemzetiségként elismert kisebbségi közösségek száma jelenleg ugyanúgy tizenhárom, mint huszonöt évvel ezelőtt volt, a kisebbségi törvény elfogadásakor. A szám annak ellenére nem változott, hogy időről időre történnek kísérletek újabb nemzetiségek elismertetésére. Az oroszok esélyei sem túl biztatók. A Népszava úgy értesült, hogy az akadémia arra a következtetésre jutott: az oroszok esetében – tudományos értelemben – nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek a nemzetiséggé nyilvánításhoz szükségesek lennének. Korábban megírtuk, hogy az orosz kezdeményezést Döbrei István – egy tavaly létrehozott kft. ügyvezetője – nyújtotta be. Közlése szerint a „régi időkbe visszanyúlóan családi vonalon is” kötődik az oroszokhoz. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman ugyanakkor „teljes abszurdumnak” minősítette a kezdeményezést. Elmondta: csodálkozna rajta, ha kiderülne, hogy nálunk száz éve létezik orosz közösség. Ezért aztán az oroszok nemzetiségi elismerése szerinte attól függ, hogy „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mennyire fontos egymásnak”.
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 10:31