Cigarettacsikkekkel vannak tele az óceánok

Publikálás dátuma
2018.09.15. 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A csomagolóanyagoktól eltérően a cigarettacsikk olyan műanyagot tartalmaz, ami nem évszázadok, hanem "csupán" évtizedek alatt bomlik le.
Évente mintegy 5500 milliárd cigarettát gyártanak a dohánygyárak. A cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrő évtizedek alatt bomlik le teljesen. A folyamat közben olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek károsíthatják a környezetet - írta a National Geographic. A szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak. Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.
Az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet szerint, amely 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain a cigarettacsikkek a leggyakoribb hulladéktípusok, amelyek a helyi tengerpartokon előfordulnak.  Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a Hulladékmentes Óceánok kampány igazgatója szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy a csikkek milyen következményekkel is járnak. 
„A végső kérdés az, hogy ezek a mikroműanyagok és egyéb hulladékok milyen hatással vannak az emberi egészségre”

- nyilatkozta a szakértő az NBC-nek.

Szerző

Különös homokrajzokat alkotnak a kis rákok

Publikálás dátuma
2018.09.14. 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Sajátos homokrajzok láthatóak az apály kezdete után néhány órával Észak- és Kelet-Ausztrália homokos partjain.
A sorba állított homokgolyók úgy néznek ki, mintha művész alkotta volna őket, pedig egy apró, 12 mm-es homokozó rák (Scopimera inflata) 2-3 órás munkával készíti a „rajzokat”: a nedves homoklabdacsokból szürcsöli ki szerves törmelékekből álló táplálékát - számolt be a TermészetBolond. Táplálkozás közben a felesleges homokból golyót formál, amelyet a fején tárol, amikor már akkora, hogy nem lát tőle, félrelöki. Ezzel emlékeztetőt is hagy magának, nehogy kétszer ugyanazon homokrészen keressen táplálékot.
A mesterművek azonban nem hosszú életűek: dagálykor a homokgolyókat elmossa a víz, és új szerves törmelékekkel töltődik fel a part homokja. Így viszont újabb alapanyagot ad a következő alkotásokhoz.
Szerző
Témák
homok rák

Újra harcba szállnak az Aral-tó megmentéséért

Publikálás dátuma
2018.09.13. 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az Aral-tó helyzete ökológiai szempontból legalább akkora probléma, mint az amazóniai esőerdők pusztulása. Türkmenisztán elnöke meghívta az üzbég, a kazah a kirgiz és a tadzsik elnököt, hogy erről a környezetvédelmi és gazdasági problémáról tárgyaljanak.
Bár 25 éve létezik egy alap az Aral-tó megmentésére, tíz éve nem volt ilyen találkozó. A tagállamok külön-külön tettek ugyan lépéseket, most újra kívánják indítani a közös tevékenységüket. Megállapodtak a vízhasználat rendezésében, és abban, hogy a zöld technológiák alkalmazásával csökkenteni kell a mezőgazdaság vízigényét, valamint hogy sóval szemben ellenálló növényfajtákra kell áttérni - számolt be az euronews.
Az Aral-tó a világ negyedik legnagyobb sós tava volt, amely az intenzív öntözés miatt a hatvanas évektől kezdve rohamosan apadni kezdett. Mára a vízfelület 90 százaléka eltűnt. A maradék víz sótartalma pedig drámaian megemelkedett. Mindez óriási halpusztulással járt.
"Amikor az Aral-tó kiszáradt, a partmenti városok is elnéptelenedtek, mert a helyiek tradicionálisan a halászatból éltek, és elvesztették a megélhetésüket"

- magyarázta a nemzetközi alap kazah delegáltja, Bolet Beknijaz.

2005-ben a Világbank finanszírozásával épült egy új gát, ami az északi részen visszaállított egy elfogadható vízszintet. A déli rész azonban teljesen kiszáradt. A térségben erős szelek fújnak, a lerakódott só és mezőgazdasági vegyszerek aggasztó módon terjednek szét. A probléma már Üzbegisztán ötszáz kilométerre található fővárosát, Taskentet is elérte.
"Nem olyan régen előfordult, hogy a levegő tele volt sós porral. Ez a lakosság egészségére és a mezőgazdasági ültetvényekre is nagyon káros"

- mondta az euronewsnak Bajjanov Gujzgeldi, az alap végrehajtó tanácsának elnöke.

Tavaly áprilisban Türkmenisztán kezdeményezésére az ENSZ is elfogadott egy, a nemzetközi alappal közös határozatot az Aral-tó megmentéséről.
Szerző
Témák
Aral-tó