Véget ért Rachid nagy kalandja

Publikálás dátuma
2018.09.12. 15:42

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Néhány nappal hatvanadik születésnapja előtt Párizsban meghalt napjaink egyik legnépszerűbb francia előadóművésze, az algériai születésű Rachid Taha. Fiatal korában volt gyári munkás, szobafestő és lexikonárus is, de igazából már akkor is éjszaka élt: dj-ként Led Zeppelin, Bo Diddley vagy éppen Kraftwerk számok fölé kevert arab zenét, habzsolta a stílusokat és a hangszereket. Igazából akkor vált híressé, amikor a saját szája íze szerint dolgozta át az Édes Franciaország című francia hazafias dalt – a kritikusok szerint szentséget tört, a rádiók letiltották, cserébe mindenki kíváncsi lett rá. A 80-as évek közepétől Taha egyre nagyobb sikereket ért el. A Clash-sel és annak frontemberével, Mick Jonesszal folytatott együttműködése megnyitotta számára a világ nagy koncerttermeit. Mindvégig megőrizte arab gyökereit, de magához ölelte a rockot, a hip-hopot, a skát vagy éppen a technót is. Lemezei és koncertjei kalandvágyról, elsöprő lendületről és nagy szívről tanúskodtak. Az utóbbi vitte el, karrierje csúcsán, a dicsőség pillanataiban mondta fel a szolgálatot. 
Szerző
Témák
Rachid Taha

Döntöttek: a szerzők érdekeit támogatja az EU

Publikálás dátuma
2018.09.12. 15:07
illusztráció
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Megszavazta az Európai Parlament azt a szerzői jogi irányelvet, amely az internetes tartalmak felhasználásában alapvető változást hozhat. A képviselők 438 igen, 226 nem és 39 tartózkodás mellett hoztak döntést az alkotókat régóta lázban tartó kérdésről.
A reform értelmében az olyan internetes óriásoknak, mint a Google, a Facebook vagy a YouTube fizetniük kell a felhasználóik által feltöltött, művészek és újságírók által előállított tartalmakért. A kis platformok kivételt képeznek majd e kötelezettség alól. Az új irányelv jogszabályként való életbe lépéséhez azonban az Európai Tanács jóváhagyása is szükséges.
A javaslatot beterjesztő Axel Voss a szavazás után
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Szerző

Budapesten koncertezik David Duchovny

Publikálás dátuma
2018.09.12. 11:46

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
David Duchovny, a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták, Fox Mulder ügynöke, a Kaliforgia Hank Moodyja azonban nem csupán színművész, alternatív rock együttesben is énekel. Február 11-én a MOM Sportban a magyar közönség is meghallgathatja a hollywoodi sztárt és zenekarát. 
Szerző
Témák
David Duchovny