Megválasztották Budapest desszertjét

Fotó: MTI/Soós Lajos
Szőlős fehércsokoládés édesség nyerte el első alkalommal a Budapest Desszertje címet, amelyet hétvégén a 8. Édes Napok Budapest rendezvényen kóstolhat meg a közönség.
A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség által első ízben meghirdetett verseny győztese a Szamos Marcipán édessége lett, amelyet Nagy Péter mestercukrász álmodott meg. A megmérettetésre 13 cukrászda jelentkezett, a beküldött desszertek közül a szakemberekből és laikusokból álló zsűri választotta ki Budapest Desszertjét, amelyet szeptember 14. és 16. között kóstolhat meg a közönség a 8. Édes Napok Budapest elnevezésű rendezvényen a Szent István-bazilika előtti téren.
Idén a verseny központi témája a monodesszert, fő alapanyaga a szőlő volt, fontos szempont volt, hogy a desszert a közízlésnek megfeleljen, otthon is elkészíthető legyen és ne kerüljön többe ezer forintnál.
"Ahogy a somlói galuska is egy nemzetközi verseny eredményeként lett az egyik legnépszerűbb desszert a magyarok körében, abban bízunk, hogy a Budapest Desszertje megalkotásával fel tudunk mutatni egy olyan desszertet, amely legalább ilyen népszerű lesz és nemcsak a cukrászdák kínálatában, hanem a magyar éttermek étlapján is megjelenik majd"
- mondta Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke az eredményhirdetésen.
A versenyt ezentúl minden év szeptemberében megrendezik. A szövetség célja, hogy megváltoztassa a magyarok édességfogyasztási szokásait: a mennyiségi szempontok helyett a minőség kerekedjen felül - hangsúlyozta az elnök, aki beszélt arról is, hogy az édességszakma színvonalának emelkedését jól jelzi, hogy az elmúlt években a magyar csokoládé és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozták el.
A 2011 óta megrendezett Édes Napok, amely Európa negyedik legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható rendezvényévé vált, elindult egy "gasztronómiai forradalom" - tette hozzá Rebrus Csaba.