Áll a bál a tekeszövetségben, ami a sportágnak és a játékosoknak sem jó

Publikálás dátuma
2018.09.13 18:42

Fotó: /
A magyar szövetség új versenykiírást készített a férfi teke Szuperliga 12 csapata részére, amellyel kilenc klub nem értett egyet. A tiltakozók külön sorsolást is készítettek.
Megváltoztatta a szövetség a Szuperliga lebonyolítását: korábban a tizenkét csapat versengésében két teljes körmérkőzéses forduló után alakult ki a sorrend. A szövetség erre a szezonra két hatos csoportba osztotta a résztvevőket, ami ellen kilenc klub tiltakozott. A lapunkhoz is eljuttatott, időnként a személyeskedést sem nélkülöző levélváltások odáig fajultak, hogy a tiltakozók a nemzetközi szövetség (NBC) elnökének, Klaus Barthnak kérték az állásfoglalását. A magyar szövetséggel szembefordulók szerint nemzetközi szabályokat sért, ha a bajnokság indulóit csoportokba osztják.
„Az NBC nem kötelezően előírja, hanem ajánlja a teljes körmérkőzéses lebonyolítást, amitől el lehet térni, ha egy tagország szövetsége ezt indokoltnak tartja – olvasható a beadványra küldött válaszban. – A mérkőzéseken résztvevők létszáma, a gurítások száma adott, ettől nem lehet eltérni.”
A szövetség elkészítette a sorsolást az új lebonyolítási rend szerint, a tiltakozók ezzel szemben a korábbi versenykiíráshoz igazodó menetrendet állítottak össze. A bajnoki küzdelmeknek már zajlani kellene, de a mérkőzések egy része a bizonytalan helyzetben elmaradt.
„Azt gondolom, hogy a sportág és a játékosok ennek a vitának az igazi vesztesei – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a honi szövetség elnöke. – Azzal vádolnak minket, hogy a klubok megkérdezése nélkül, önhatalmúlag készítettünk új versenykiírást. Ezzel szemben az történt, hogy hosszú idő után megalakult a sportolókból álló bizottság, a változtatás előtt ezzel a testülettel egyeztettünk. Játékosaink túlnyomó többsége munka mellett játszik. A két csoportos rendszerben kevesebb lett volna a mérkőzések száma, ráadásul kiegyenlítettebb a mezőny, nem fordul az elő, hogy nagyon nagy különbséggel nyer az erősebb csapat. A kluboktól érkező kérések figyelembe vételével alakítottuk át a bajnokságot.”
Ha tizenkét klub közül kilenc aláírja azt a levelet, amit az NBC megkap, akkor nagyon komoly az ellenállás.
„Valóban kilenc klub pecsétje található a tiltakozó levélen, de ez a szám a valóságban kevesebb, vannak csapatok, melyek jelezték, hogy nem támogatják a változást, viszont nem akarnak viszályt sem, részt vesznek az új lebonyolítási rendszerű bajnokságban is – reagált a sportvezető. – A jövő hétre Tóth László főtitkár egyeztetésre hívta a klubokat, szeretnénk olyan végleges megoldást találni, ami lezárja a vitát, és a játék kerül előtérbe.”
A szövetséggel szembenállók azt állítják, hogy a szervezet törvénytelenül működik, közgyűlésén törvénytelenül választottak meg tisztségviselőket. A tiltakozók hét pert indítottak, a bíróság minden esetben a szövetségnek adott igazat. A lázadók szerint csak azért, mert késve nyújtották be a kereseteket. Az is fölmerült kifogásként, hogy az elnökségi üléseken született határozatok nem érhetők el a szövetség honlapján, pedig ezt kötelezően előírja a sporttörvény.
„A bírósági ítéleteket nem kell kommentálnunk – emelte ki a szövetségi elnök. – A sportállamtitkárság folyamatosan ellenőrzi a működésünket, nem kapnánk meg az állami támogatást, ha a források felhasználásával vagy a szakmai munkánkkal nem tudnánk elszámolni.”
A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfőn jelentette be, hogy 2023-ban Budapest rendezi a teke csapat-világbajnokságot. Legutóbb 2013-ban volt Magyarországon ez az esemény, akkor Zalaegerszegen a női és a férfi együttesek versenyében is hazai siker született. A Szuperliga körüli vita nyilván nem tesz jót a honi szövetség nemzetközi megítélésének.
„Ez sajnos így van, ezért is bízom benne, hogy sikerül pontot tenni ennek az ügynek a végére” – hangsúlyozta a sportvezető.
Lapunk szeretett volna megszólaltatni valakit a tiltakozó klubok képviselői közül is, de senki sem vállalta névvel a nyilatkozatot.
Témák
élsport
2018.09.13 18:42

Budapesten foghatták el a Football Leaks vezetőjét

Publikálás dátuma
2019.01.17 08:06
Illusztráció
Fotó: AFP/ HENDRIK SCHMIDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
A férfi a hírek szerint több futballklub levelezését is megszerezte, majd pénzt kért azért, hogy ne hozza nyilvánosságra az információkat.
A portugál rendőrség közölte, hogy elfogtak egy embert Magyarországon, sajtóbeszámolók pedig arról szólnak, hogy a gyanúsított labdarúgóklubokkal kapcsolatos dokumentumokat hozott nyilvánosságra – írja a BBC. A hatóságok nem nevezték meg a 30 éves portugál gyanúsítottat, akit a közlés szerint a magyar fővárosban tartanak fogva. Portugál sajtóbeszámolók szerint viszont a John álnéven ismert Rui Pintoról van szó. A férfinak állítólag köze volt a Benfica, a Sporting és a Porto levelezésének a meghekkeléséhez is, valamint az ő értesülései alapján robbant ki Ronaldo nemi erőszakkal kapcsolatos ügye. A hírek szerint a férfi játékosok szerződéseiről, valamint a klubokkal kapcsolatos tervekről szerzett információkat. A Marca úgy tudja: az érintettekkel a gyanúsított ügyvédje is kapcsolatba lépett, aki pénzt kért azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat. A portugál rendőrség szerint a Budapesten elfogott embert zsarolással és titoktartás megsértésével is gyanúsítják.
2019.01.17 08:06
Frissítve: 2019.01.17 08:07

Fucsovics a második fordulóban búcsúzott Melbourne-ben

Publikálás dátuma
2019.01.17 07:42

Fotó: AFP/ WILLIAM WEST
A világranglistán 38. magyar játékos vereséget szenvedett csütörtökön az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Fucsovics Márton csütörtökön 2 óra 16 perces mérkőzésen, 3 játszmában kapott ki a 11. helyen kiemelt horvát Borna Corictól.

Eredmény:

2. forduló (a 32 közé jutásért): Borna Coric (horvát, 11.)-Fucsovics Márton 6:4, 6:3, 6:4 

Szerző
2019.01.17 07:42