Áll a bál a tekeszövetségben, ami a sportágnak és a játékosoknak sem jó

Publikálás dátuma
2018.09.13 18:42

A magyar szövetség új versenykiírást készített a férfi teke Szuperliga 12 csapata részére, amellyel kilenc klub nem értett egyet. A tiltakozók külön sorsolást is készítettek.
Megváltoztatta a szövetség a Szuperliga lebonyolítását: korábban a tizenkét csapat versengésében két teljes körmérkőzéses forduló után alakult ki a sorrend. A szövetség erre a szezonra két hatos csoportba osztotta a résztvevőket, ami ellen kilenc klub tiltakozott. A lapunkhoz is eljuttatott, időnként a személyeskedést sem nélkülöző levélváltások odáig fajultak, hogy a tiltakozók a nemzetközi szövetség (NBC) elnökének, Klaus Barthnak kérték az állásfoglalását. A magyar szövetséggel szembefordulók szerint nemzetközi szabályokat sért, ha a bajnokság indulóit csoportokba osztják.
„Az NBC nem kötelezően előírja, hanem ajánlja a teljes körmérkőzéses lebonyolítást, amitől el lehet térni, ha egy tagország szövetsége ezt indokoltnak tartja – olvasható a beadványra küldött válaszban. – A mérkőzéseken résztvevők létszáma, a gurítások száma adott, ettől nem lehet eltérni.”
A szövetség elkészítette a sorsolást az új lebonyolítási rend szerint, a tiltakozók ezzel szemben a korábbi versenykiíráshoz igazodó menetrendet állítottak össze. A bajnoki küzdelmeknek már zajlani kellene, de a mérkőzések egy része a bizonytalan helyzetben elmaradt.
„Azt gondolom, hogy a sportág és a játékosok ennek a vitának az igazi vesztesei – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a honi szövetség elnöke. – Azzal vádolnak minket, hogy a klubok megkérdezése nélkül, önhatalmúlag készítettünk új versenykiírást. Ezzel szemben az történt, hogy hosszú idő után megalakult a sportolókból álló bizottság, a változtatás előtt ezzel a testülettel egyeztettünk. Játékosaink túlnyomó többsége munka mellett játszik. A két csoportos rendszerben kevesebb lett volna a mérkőzések száma, ráadásul kiegyenlítettebb a mezőny, nem fordul az elő, hogy nagyon nagy különbséggel nyer az erősebb csapat. A kluboktól érkező kérések figyelembe vételével alakítottuk át a bajnokságot.”
Ha tizenkét klub közül kilenc aláírja azt a levelet, amit az NBC megkap, akkor nagyon komoly az ellenállás.
„Valóban kilenc klub pecsétje található a tiltakozó levélen, de ez a szám a valóságban kevesebb, vannak csapatok, melyek jelezték, hogy nem támogatják a változást, viszont nem akarnak viszályt sem, részt vesznek az új lebonyolítási rendszerű bajnokságban is – reagált a sportvezető. – A jövő hétre Tóth László főtitkár egyeztetésre hívta a klubokat, szeretnénk olyan végleges megoldást találni, ami lezárja a vitát, és a játék kerül előtérbe.”
A szövetséggel szembenállók azt állítják, hogy a szervezet törvénytelenül működik, közgyűlésén törvénytelenül választottak meg tisztségviselőket. A tiltakozók hét pert indítottak, a bíróság minden esetben a szövetségnek adott igazat. A lázadók szerint csak azért, mert késve nyújtották be a kereseteket. Az is fölmerült kifogásként, hogy az elnökségi üléseken született határozatok nem érhetők el a szövetség honlapján, pedig ezt kötelezően előírja a sporttörvény.
„A bírósági ítéleteket nem kell kommentálnunk – emelte ki a szövetségi elnök. – A sportállamtitkárság folyamatosan ellenőrzi a működésünket, nem kapnánk meg az állami támogatást, ha a források felhasználásával vagy a szakmai munkánkkal nem tudnánk elszámolni.”
A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfőn jelentette be, hogy 2023-ban Budapest rendezi a teke csapat-világbajnokságot. Legutóbb 2013-ban volt Magyarországon ez az esemény, akkor Zalaegerszegen a női és a férfi együttesek versenyében is hazai siker született. A Szuperliga körüli vita nyilván nem tesz jót a honi szövetség nemzetközi megítélésének.
„Ez sajnos így van, ezért is bízom benne, hogy sikerül pontot tenni ennek az ügynek a végére” – hangsúlyozta a sportvezető.
Lapunk szeretett volna megszólaltatni valakit a tiltakozó klubok képviselői közül is, de senki sem vállalta névvel a nyilatkozatot.
Témák
élsport

A fiatalok közt is élvonalban a legendás „Doktor”

Publikálás dátuma
2019.04.18 12:40
Valentino Rossi
Fotó: AFP/ JUAN MABROMATA
Nincs MotoGP Valentino Rossi nélkül. A már 40. életévét betöltött versenyző sorozatban kétszer szerzett második helyével a világbajnoki összetettben is feljött a dobogó második fokára, mindössze három ponttal lemaradva az éllovas Andrea Doviziosotól.
A „Doktort” valószínűleg kevés embernek kell bemutatni. 384 futamon állt eddig rajthoz, 115 győzelme, 237 dobogója, 65 pole pozíciója és összesen kilenc világbajnoki címe önmagáért beszél. Ugyanakkor az is igaz, hogy legutolsó vb sikerét 2009-ben aratta, azóta nem tudott a szezon legvégén felülni a trónra. Karrierje mélypontja volt a két eltöltött év a Ducatinál (2011-2012), utána pedig hiába tért vissza a Yamahához, és lett háromszor is második összetettben, valaki mindig kiénekelte azt a történelmi tizedik vb-t a szájából. 
Marc Márquez a jelenlegi mezőny legkiemelkedőbb pilótája. A 26 éves spanyol versenyző már 7 világbajnoki elsőségnél jár, hat MotoGP-szezonjából ötször ő végzett az élen, külön kiemelkedő teljesítmény az, hogy rögtön az első évében képes volt mindenkit maga mögé utasítani. Márquez mellett azonban Rossinak több riválissal is komolyan fel kell vennie a versenyt, csapattársa Maverick Vinales, a suzukis Alex Rins, valamint a Ducatinál Dovizioso számítanak jelenleg még a legnagyobbak között ebben az idényben. 
Rossi ennek ellenére folyamatosan szállítja a jó eredményeket a fiatalok között is. A tavalyi szezonban úgy lett harmadik, hogy a Yamaha rossz konstrukciót épített, mindössze egyetlen egy győzelme volt, amit Vinales szerzett Ausztráliában. 
Idén már a tesztek után biztatóbb volt a csapat helyzete, érdekes, hogy Vinales nagyon dicsérte a motort és egyértelműen a vb-címet vette célba, a rutinos olasz ennél azért finomabban fogalmazott. Az eddigi három futam pedig Rossi állítását támasztja alá, határozottan jobb lett a váz, de egyelőre a Ducati és a Honda is leheletnyivel előrébb jár, sőt, a Suzuki is a végsebességet leszámítva top konstrukció. 
Rossi egy ötödik hellyel kezdett Katarban, azonban így is mindössze hat tizeddel kapott ki a győztes Doviziosotól. Argentínában már a dobogón pezsgőzhetett, miután nagy csatában felülmúlta honfitársát. A múlt vasárnapi Amerikai Nagydíjon pedig a pálya abszolút királya, Márquez elesett, a győzelem esélye így Rossi ölébe hullott, miután ő haladt a spanyol mögött. Alex Rins azonban szorosan követte őt, és jobb tempót tudott menni, néhány körrel a vége előtt megelőzte a Doktort élete első királykategóriás győzelmét szerezve ezzel. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Rossi mindhárom alkalommal csapattársa előtt végzett, Vinales teljesítménye pedig eddig eléggé hullámzó, mindössze 14 pontot gyűjtött eddig az olasz 51 pontjával szemben.
Valentino Rossi még 40 évesen is formában van és felveszi a versenyt a jóval fiatalabb versenyzőtársakkal szemben, egyelőre a Yamahának még valami hiányzik ahhoz, hogy egyértelműen világbajnoki esélyesnek lehessen kikiáltani a Doktort, azonban egy biztos: kihozza a maximumot a motorból, és minden esélyt igyekszik megragadni a győzelemre. Ha így folytatja, még évekig a MotoGP-család tagja lehet az élő legenda.
Frissítve: 2019.04.18 12:40

A BL-ről álmodik az FTC brazilja

Publikálás dátuma
2019.04.18 11:15
Isael Barbosa
Fotó: Szalmás Péter
„A Ferencváros nagy klub, komoly múlttal. Tetszik, hogy a bajnoki cím megszerzése a cél, de az is motivált, hogy esélyem lehet akár a Bajnokok Ligájában is játszani” – mondta Isael da Silva Barbosa.
Nem a Ferencvároshoz februárban csatlakozó Isael da Silva Barbosa a labdarúgó NB I történetének első brazil légiósa, ám a 30 éves támadó egy tekintetben mindenképpen kiemelkedik a Magyarországra igazoló honfitársai közül. Értékét 2,8 millió euróra taksálja az átigazolási ügyekben mértékadó Transfermarkt, ezzel a szélen és a középpályán is bevethető futballista a magyar élvonal történetének legértékesebb játékosa.
„Ez kissé meglep, de különösebben nem foglalkoztat – kezdte a lapunk kérdéseire válaszoló Isael. – A beilleszkedésem zökkenőmentesen alakult, jól érzem magam Magyarországon és a klubnál. Minden csapattársammal jó a kapcsolatom, de például a szintén latin-amerikai játékosokkal, Leandróval vagy Nandóval (Fernando Gorriarán – a szerk.) különösen jól kijövök. A mi mentalitásunk hasonló, szeretünk sokat viccelődni.”
Isael hazája bajnoksága mellett korábban játszott Portugáliában, Törökországban és Oroszországban is, Magyarországra a kazah Karjat Almatitól érkezett, ahol a legutóbbi négy és fél évben 112 mérkőzésen 34 gól mellett 41 gólpasszt jegyzett. Kisebb lemaradással látott munkához, ezért kezdetben Szerhij Rebrov vezetőedző nem számított rá a bajnokságban, ahol a legutóbbi négy mérkőzésen már megmutathatta magát.
„Az eddigi tapasztalataim alapján az NB I erősebbnek tűnik a kazah bajnokságnál, itt hangsúlyosabb a taktika. Pozitív értelemben meglepett az a lelátói hangulat, melyet a szurkolóink teremtenek – folytatta Isael, aki érdeklődésünkre személyes motivációjáról is beszélt. – A Ferencváros nagy klub, komoly múlttal. Tetszik, hogy a bajnoki cím megszerzése a cél, de az is motivált, hogy esélyem lehet akár a Bajnokok Ligájában is játszani. Nagy álmom válna valóra, ha sikerülne.”
A BL selejtezős szereplést érő aranyérem megszerzésének szempontjából kulcsfontosságú összecsapás vár szombaton az FTC-re, amely a bajnokság befejezése előtt öt fordulóval a nyolcpontnyi hátránnyal második MOL Vidit fogadja a bajnokságban.

Remek formában a címvédő

Amint arról korábban beszámoltunk, Székesfehérváron, a Magyar Kupa elődöntőjének kedd esti első mérkőzésén 1-0-ra verte a bajnoki címvédő Vidi a Debrecent. A fehérváriak február 9-e óta tartó veretlenségi szériája ezzel már 13 meccset számlál, 12 siker mellett egyetlen bajnoki döntetlen a mérleg. Ami különösen értékessé teszi a sorozatot a szombati rangadó előtt az az, hogy a tucatnyi győzelemből kettőt az FTC ellen ért el a Vidi a kupanegyeddöntőben.

Szerző
Frissítve: 2019.04.18 11:15