Áll a bál a tekeszövetségben, ami a sportágnak és a játékosoknak sem jó

Publikálás dátuma
2018.09.13 18:42

Fotó: /
A magyar szövetség új versenykiírást készített a férfi teke Szuperliga 12 csapata részére, amellyel kilenc klub nem értett egyet. A tiltakozók külön sorsolást is készítettek.
Megváltoztatta a szövetség a Szuperliga lebonyolítását: korábban a tizenkét csapat versengésében két teljes körmérkőzéses forduló után alakult ki a sorrend. A szövetség erre a szezonra két hatos csoportba osztotta a résztvevőket, ami ellen kilenc klub tiltakozott. A lapunkhoz is eljuttatott, időnként a személyeskedést sem nélkülöző levélváltások odáig fajultak, hogy a tiltakozók a nemzetközi szövetség (NBC) elnökének, Klaus Barthnak kérték az állásfoglalását. A magyar szövetséggel szembefordulók szerint nemzetközi szabályokat sért, ha a bajnokság indulóit csoportokba osztják.
„Az NBC nem kötelezően előírja, hanem ajánlja a teljes körmérkőzéses lebonyolítást, amitől el lehet térni, ha egy tagország szövetsége ezt indokoltnak tartja – olvasható a beadványra küldött válaszban. – A mérkőzéseken résztvevők létszáma, a gurítások száma adott, ettől nem lehet eltérni.”
A szövetség elkészítette a sorsolást az új lebonyolítási rend szerint, a tiltakozók ezzel szemben a korábbi versenykiíráshoz igazodó menetrendet állítottak össze. A bajnoki küzdelmeknek már zajlani kellene, de a mérkőzések egy része a bizonytalan helyzetben elmaradt.
„Azt gondolom, hogy a sportág és a játékosok ennek a vitának az igazi vesztesei – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a honi szövetség elnöke. – Azzal vádolnak minket, hogy a klubok megkérdezése nélkül, önhatalmúlag készítettünk új versenykiírást. Ezzel szemben az történt, hogy hosszú idő után megalakult a sportolókból álló bizottság, a változtatás előtt ezzel a testülettel egyeztettünk. Játékosaink túlnyomó többsége munka mellett játszik. A két csoportos rendszerben kevesebb lett volna a mérkőzések száma, ráadásul kiegyenlítettebb a mezőny, nem fordul az elő, hogy nagyon nagy különbséggel nyer az erősebb csapat. A kluboktól érkező kérések figyelembe vételével alakítottuk át a bajnokságot.”
Ha tizenkét klub közül kilenc aláírja azt a levelet, amit az NBC megkap, akkor nagyon komoly az ellenállás.
„Valóban kilenc klub pecsétje található a tiltakozó levélen, de ez a szám a valóságban kevesebb, vannak csapatok, melyek jelezték, hogy nem támogatják a változást, viszont nem akarnak viszályt sem, részt vesznek az új lebonyolítási rendszerű bajnokságban is – reagált a sportvezető. – A jövő hétre Tóth László főtitkár egyeztetésre hívta a klubokat, szeretnénk olyan végleges megoldást találni, ami lezárja a vitát, és a játék kerül előtérbe.”
A szövetséggel szembenállók azt állítják, hogy a szervezet törvénytelenül működik, közgyűlésén törvénytelenül választottak meg tisztségviselőket. A tiltakozók hét pert indítottak, a bíróság minden esetben a szövetségnek adott igazat. A lázadók szerint csak azért, mert késve nyújtották be a kereseteket. Az is fölmerült kifogásként, hogy az elnökségi üléseken született határozatok nem érhetők el a szövetség honlapján, pedig ezt kötelezően előírja a sporttörvény.
„A bírósági ítéleteket nem kell kommentálnunk – emelte ki a szövetségi elnök. – A sportállamtitkárság folyamatosan ellenőrzi a működésünket, nem kapnánk meg az állami támogatást, ha a források felhasználásával vagy a szakmai munkánkkal nem tudnánk elszámolni.”
A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfőn jelentette be, hogy 2023-ban Budapest rendezi a teke csapat-világbajnokságot. Legutóbb 2013-ban volt Magyarországon ez az esemény, akkor Zalaegerszegen a női és a férfi együttesek versenyében is hazai siker született. A Szuperliga körüli vita nyilván nem tesz jót a honi szövetség nemzetközi megítélésének.
„Ez sajnos így van, ezért is bízom benne, hogy sikerül pontot tenni ennek az ügynek a végére” – hangsúlyozta a sportvezető.
Lapunk szeretett volna megszólaltatni valakit a tiltakozó klubok képviselői közül is, de senki sem vállalta névvel a nyilatkozatot.
Témák
élsport
2018.09.13 18:42

Sallai góllal debütált a Bundesligában

Publikálás dátuma
2018.09.23 17:13

Fotó: AFP/ John MACDOUGALL
Első német élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzésén rögtön gólt szerzett Sallai Roland Freiburg csapatában. A magyar játékos remekül mutatkozott be, csak sérülése miatt cserélték le.
Sallai Roland első alkalommal kapott játéklehetőséget új csapatában, az SC Freiburgban. A magyar válogatott játékos remekül kezdett, a hetedik percben fejelte a hálóba csapata, a Freiburg vezető gólját a Wolfsburg otthonában a Bundesliga negyedik fordulójában. Sallai negyed órával később kiharcolt egy tizenegyest, amit Nils Pedersen a kapusba lőtt, ám a kipattanó labdát a hálóba fejelte. Újabb öt perc elteltével Sallai sárga lapot kapott, a 41. percben pedig lecserélték, mert egy ütközés után felrepedt a fejbőre és szédülésre panaszkodott. A találkozót a freiburgiak 3-1-re megnyerték, megszerezve első győzelmüket a szezonban, a wolfsburgiak pedig először szenvedtek vereséget.
A freiburgiak kedden a Schalke 04-et fogadják a hétközi fordulóban, Christian Streich vezetőedző bízik benne, hogy Sallai is pályára léphet.
„Úgy tűnik, szerencsére nem szenvedett komoly sérülést, Sallai új lendületet hoz a játékunkba, szükségünk lesz rá a következő fordulóban”- mondta a szakember.
A Hertha BSC otthon 4-2-re múlta felül a Borussia Mönchengladbachot. A berliniek Dárdai Pál vezetőedzővel a kispadon három győzelemmel, illetve egy döntetlennel kezdték a szezont, ami a klub történetének legjobb rajtja az első osztályban. A fővárosi klub a száz százalékos teljesítménnyel listavezető Bayern München (a bajorok 2-0-ra nyertek az előző bajnokság ezüstérmese, idén még pont nélküli Schalke 04 vendégeként) mögött a második helyen áll a tabellán. A lefújás után a magyar szakembertől többek között azt kérdezték az újságírók, meddig tarthat a csapat lendülete? 
„Akár a bajnokság végéig is képesnek tartom a csapatot ilyen magas szinten játszani – hangsúlyozta Dárdai. –Többen hiányoznak sérülés miatt, ez mégsem látszik a teljesítményünkön. Ezért gondolom azt, hogy erősek vagyunk, és bizakodva várhatjuk a folytatást.”
A Szalai Ádámot is foglalkoztató (a magyar válogatott csatár a 78. percben csereként lépett pályára) Hoffenheim hazai pályán 1-1-re végzett a Borussia Dortmunddal. A találkozó előtt a vendégdrukkerek olyan transzparenst emeltek a magasba, amelyen Dietmar Hopp, a Hoffenheim tulajdonosának arcképe egy célkeresztben látható. A történtek miatt a lefújás után a dortmundi klub elnézést kért a Hoffenheimtől és elhatárolódott a szurkolók akciójától.
A vendéglátók a bocsánatkérést elfogadták, ez azonban nem jelenti azt, hogy szó nélkül hagyják a történteket. A klub elképzelhetőnek tartja, hogy a kifeszített transzparens gyilkosságra felbujtásként értelmezhető. Ha a jogászok így értékelik a történteket, akkor a Hoffenheim rendőrségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.
Az angol bajnokságban a hatodik fordulóban a Liverpool 3-0-ra nyert otthon a Southampton ellen és továbbra is száz százalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, a Manchester United ezzel szemben ismét pontokat hullajtott el, ezúttal csupán 1-1-re volt képes otthon a Wolverhamptonnal szemben. Elveszítette első pontjait a Chelsea, amely gól nélküli döntetlenre végzett a West Ham United vendégeként.
2018.09.23 17:13

Pingpong Eb: Póta Georgina bronzérmes párosban

Publikálás dátuma
2018.09.23 16:31
Póta Georgina egy korábbi mérkőzésen
Fotó: DPA/ BRITTA PEDERSEN
A harmadik helyen végzett Póta Georgina a svéd Matilda Ekholmmal a spanyolországi Alicantéban zajló asztalitenisz Európa-bajnokságon a női párosok versenyében. 
Pótáék a negyeddöntőben még felülmúlták a német Petrissa Solja, Sabine Winter kettőst, az elődöntőben azonban hiába álltak sokkal jobban, nem tudták legyőzni az osztrák színekben induló, moldovai származású Sofia Polcanovát és az orosz Jana Noskovát. 
Az első játszmát Pótáék nagy csatában 11-9-re, a másodikat könnyedén 11-1-re nyerték, a harmadikat elveszítették 11-6-ra, a negyediket ugyanilyen különbséggel megnyerték és 3-1-re elhúztak. Már csak egy szettet kellett volna nyerniük a döntőbe jutáshoz, ezzel szemben háromszor egymásután veszítettek, sorrendben 6-ra, 2-re és 8-ra. Ezzel a harmadik helyet szerezték meg. 
„A mérkőzés első felében minden egyben volt, jól játszottunk, akkor elképzelni sem tudtam, hogy ennyire megváltozhat minden. Sajnos becsúszott néhány hiba, amitől megfordult a meccs és utána már nem tudtunk váltani” – mondta Póta.
Szerző
2018.09.23 16:31