Áll a bál a tekeszövetségben, ami a sportágnak és a játékosoknak sem jó

Publikálás dátuma
2018.09.13 18:42

Fotó: /
A magyar szövetség új versenykiírást készített a férfi teke Szuperliga 12 csapata részére, amellyel kilenc klub nem értett egyet. A tiltakozók külön sorsolást is készítettek.
Megváltoztatta a szövetség a Szuperliga lebonyolítását: korábban a tizenkét csapat versengésében két teljes körmérkőzéses forduló után alakult ki a sorrend. A szövetség erre a szezonra két hatos csoportba osztotta a résztvevőket, ami ellen kilenc klub tiltakozott. A lapunkhoz is eljuttatott, időnként a személyeskedést sem nélkülöző levélváltások odáig fajultak, hogy a tiltakozók a nemzetközi szövetség (NBC) elnökének, Klaus Barthnak kérték az állásfoglalását. A magyar szövetséggel szembefordulók szerint nemzetközi szabályokat sért, ha a bajnokság indulóit csoportokba osztják.
„Az NBC nem kötelezően előírja, hanem ajánlja a teljes körmérkőzéses lebonyolítást, amitől el lehet térni, ha egy tagország szövetsége ezt indokoltnak tartja – olvasható a beadványra küldött válaszban. – A mérkőzéseken résztvevők létszáma, a gurítások száma adott, ettől nem lehet eltérni.”
A szövetség elkészítette a sorsolást az új lebonyolítási rend szerint, a tiltakozók ezzel szemben a korábbi versenykiíráshoz igazodó menetrendet állítottak össze. A bajnoki küzdelmeknek már zajlani kellene, de a mérkőzések egy része a bizonytalan helyzetben elmaradt.
„Azt gondolom, hogy a sportág és a játékosok ennek a vitának az igazi vesztesei – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a honi szövetség elnöke. – Azzal vádolnak minket, hogy a klubok megkérdezése nélkül, önhatalmúlag készítettünk új versenykiírást. Ezzel szemben az történt, hogy hosszú idő után megalakult a sportolókból álló bizottság, a változtatás előtt ezzel a testülettel egyeztettünk. Játékosaink túlnyomó többsége munka mellett játszik. A két csoportos rendszerben kevesebb lett volna a mérkőzések száma, ráadásul kiegyenlítettebb a mezőny, nem fordul az elő, hogy nagyon nagy különbséggel nyer az erősebb csapat. A kluboktól érkező kérések figyelembe vételével alakítottuk át a bajnokságot.”
Ha tizenkét klub közül kilenc aláírja azt a levelet, amit az NBC megkap, akkor nagyon komoly az ellenállás.
„Valóban kilenc klub pecsétje található a tiltakozó levélen, de ez a szám a valóságban kevesebb, vannak csapatok, melyek jelezték, hogy nem támogatják a változást, viszont nem akarnak viszályt sem, részt vesznek az új lebonyolítási rendszerű bajnokságban is – reagált a sportvezető. – A jövő hétre Tóth László főtitkár egyeztetésre hívta a klubokat, szeretnénk olyan végleges megoldást találni, ami lezárja a vitát, és a játék kerül előtérbe.”
A szövetséggel szembenállók azt állítják, hogy a szervezet törvénytelenül működik, közgyűlésén törvénytelenül választottak meg tisztségviselőket. A tiltakozók hét pert indítottak, a bíróság minden esetben a szövetségnek adott igazat. A lázadók szerint csak azért, mert késve nyújtották be a kereseteket. Az is fölmerült kifogásként, hogy az elnökségi üléseken született határozatok nem érhetők el a szövetség honlapján, pedig ezt kötelezően előírja a sporttörvény.
„A bírósági ítéleteket nem kell kommentálnunk – emelte ki a szövetségi elnök. – A sportállamtitkárság folyamatosan ellenőrzi a működésünket, nem kapnánk meg az állami támogatást, ha a források felhasználásával vagy a szakmai munkánkkal nem tudnánk elszámolni.”
A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfőn jelentette be, hogy 2023-ban Budapest rendezi a teke csapat-világbajnokságot. Legutóbb 2013-ban volt Magyarországon ez az esemény, akkor Zalaegerszegen a női és a férfi együttesek versenyében is hazai siker született. A Szuperliga körüli vita nyilván nem tesz jót a honi szövetség nemzetközi megítélésének.
„Ez sajnos így van, ezért is bízom benne, hogy sikerül pontot tenni ennek az ügynek a végére” – hangsúlyozta a sportvezető.
Lapunk szeretett volna megszólaltatni valakit a tiltakozó klubok képviselői közül is, de senki sem vállalta névvel a nyilatkozatot.
Témák
élsport
2018.09.13 18:42

Vendéglátóként hibátlanul a Rossi-érában

Publikálás dátuma
2018.11.15 22:51

Fotó: / Molnár Ádám
A nemzeti csapatban először eredményes Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival Magyarország 2-0-ra legyőzte Észtországot csütörtökön Budapesten, Nemzetek Ligája-meccsen.
Kádár Tamás lesz a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám is kimarad? – találgatta mindenki a mérkőzés napján, miután délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség a Twitter-csatornáján a 12-es és a 4-es mezt ábrázoló kép kíséretében közölte: a nemzeti tizenegy hagyományos hazai összeállításában fogadja az észteket. A négyes Kádár száma, azon a trikón hevert a kapitányi karszalag is – az elméletek gyártását éppen ez indította el, hiszen a gárda olasz edzőpárosa, Marco Rossi és a korábbi viselkedése miatt egy mérkőzésről eltiltott szakembert a kispadnál „helyettesítő” másodedző, Cosimo Inguscio a héten többször is elmondta: ha kezd, Dzsudzsák lesz a kapitány, ha nem, akkor pedig Szalai.
Végül Szalai viselhette a szalagot, a Rossi által mostanáig mellőzött, sokáig csapat nélkül tengődő, végül szeptemberben az arab emírségekbeli Al-Ittihad Kalbához szerződő Dzsudzsák viszont tényleg kimaradt a kezdőcsapatból, csakúgy, mint a Groupama Aréna C szektorában található Madocsa-feliratú zászló mögött helyet foglalók legnagyobb bánatára Böde Dániel, akit a névsorolvasásnál azért így is üdvrivalgás fogadott. A kapuban Király Gábor visszavonulása óta először nem Gulácsi Péter kezdett: a telki edzőközpontból szerdán betegség miatt távozó kapuvédő helyére Dibusz Dénes került.
Vegyes kép fogadta a csapatokat: a két kapu mögötti „mag”, azaz az ultrák és a gyermekek lelkesedése határtalan volt, az oldallelátós közönség egy része viszont feltűnően otthon maradt. Körülbelül 8000-en lehettek, persze, egy győzelem után feltehetően többen lennének vasárnap, amikor Finnországot fogadja az együttes.
Nos, a csapat egy félidő alatt sokat tett azért, hogy legközelebb nagyobb közönsége legyen: a 8. minutumban egy szöglet utáni fejessel a harmadik válogatottsága alkalmával először eredményes Willi Orbán szerzett vezetést a válogatottnak, amely az első 45 perc során több helyzetet kialakítva gólra törőbben játszott, mint ellenfele. Amint az hazai pályán elvárható egy alacsonyabban jegyzett rivális ellen.
A térfélcserét követően először a 65. percben hördült fel a közönség, Nagy Dominik helyére akkor állt be Dzsudzsák, akit a szurkolók barátságosan fogadtak. Néggyel később Szalai eldöntötte a három pont sorsát (a támadó Orbánhoz hasonlóan fejjel volt eredményes), így aztán a 75. percben elégedetten hagyhatta el a pályát – átadva a napokban sokat emlegetett szalagot Dzsudzsáknak.
A végén még beszaladt a pályára egy észt drukker, de a lényegen ez már nem változtatott: sikerével a vasárnapi, utolsó forduló előtt őrzi esélyét a csoport-második pozíció megszerzésére a válogatott, amely a Rossi-érában második hazai párharcát is megnyerte.

NL, C divízió, 2. csoport

Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.15 22:51

Utoljára lesz válogatott Wayne Rooney

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:32

Fotó: AFP/ Paul Ellis
A Nemzetek Ligájában is több meccset rendeznek csütörtökön, a legkomolyabb figyelem mégis egy felkészülési mérkőzésre irányul, Stieber Zoltán klubtársa, az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő D. C. United együttesét erősítő Wayne Rooney ugyanis Londonban, az Egyesült Államok ellen újra pályára lép az angol nemzeti együttesben. Százhuszadszor. Utoljára. 
A címeres mezt először 2003 februárjában magára öltő csatár – aki korábban kétszer volt az Everton, illetve 13 évig a Manchester United játékosa – legutóbb 2016 novemberében szerepelt a csapatban, 2017 nyarán mondta le a válogatottságot. Azóta hivatalosan nem köszöntek el a most 33 éves, Anglia színeiben rekordszámú, 53 gólt szerző futballistától, ám november 4-én az angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentette, hogy az Egyesült Államok elleni, november 15-én sorra kerülő felkészülési találkozó erejéig Rooney is csatlakozik az angolok keretéhez. A drukkerek nagy örömére: az FA szóvivője kedden azt mondta, hogy mióta kiderült, hogy válogatott gólrekordere még egyszer utoljára magára ölti az angol mezt, több mint 20 ezer belépőt értékesítettek. A szövetség egyébként mintegy 60 ezer nézőt vár a találkozóra a Wembley Stadionba.
A 21 órakor kezdődő párharc egyébként nemcsak a búcsúról, hanem a jótékonyságról is szól majd, az összecsapás bevételét ugyanis Rooney alapítványának adományozzák, amely hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekek megsegítésével foglalkozik.

Csütörtöki futballközvetítések

Nemzetek Ligája A divízió, 2. csoport Horvátország–Spanyolország 20.45 (tv: Sport1) D divízió, 1. csoport Kazahsztán–Lettország 16.00 (tv: Sport1) Felkészülési mérkőzés Lengyelország–Csehország 18.00 (tv: Sport2)

Szerző
2018.11.15 12:32
Frissítve: 2018.11.15 12:32