Babos Tímea szakított edzőjével

Publikálás dátuma
2018.09.13. 16:52

Fotó: Facebook/babostimea
A továbbiakban nem Thomas Drouet irányítja Babos Tímea edzésmunkáját – tudatta Facebook-oldalán a 25 éves magyar játékos.
„Nehéz szavakba önteni, sőt, lehetetlen összefoglalni az elmúlt 175 hetet, amit Thomasszal együtt töltöttünk. Szeretném megköszönni Neki a kitartását, a munkabírását és legfőképpen azt, hogy mindig hitt bennem. Közös megegyezéssel és fájó szívvel döntöttünk úgy, hogy le kell zárni ezt a szép és sikeres időszakot” - fogalmazott a páros világranglistát vezető Babos, aki közel öt évig, 2014 tavasza óta dolgozott együtt a monacói szakemberrel. Hozzátette, a 35 esztendős edzővel sok mindenen mentek keresztül, és bár a sok nevetés és öröm mellett olykor voltak könnyek is, minden helyzetet együtt, igazi csapatként éltek meg.
Kiemelte, Drouet irányításával lett belőle top 25-ös játékos, páros világelső, és ugyancsak az ő edzésmunkájának köszönhetően nyerte meg pályafutása első felnőtt páros Grand Slam-bajnoki címét is az idén Ausztráliában.
Babos Drouet irányításával három egyéni WTA-tornagyőzelme (2018 Tajvan, 2017 Budapest, 2015 Tajvan) mellett öt alkalommal volt döntős, míg párosban 11-szer ünnepelhetett. Addigi legnagyobb sikereként tavaly év végén a cseh Andrea Hlavackovával megnyerte a páros világbajnokságot. Legjobb Grand Slam-szereplései is a monacói edzőhöz kötődnek: egyéniben a 2016-os US Openen a harmadik fordulóig jutott, míg idén az Australian Openen - Kristina Mladenovic párjaként - győzni tudott, és további három alkalommal (2014-ben Mladenoviccsal Wimbledonban, 2016-ban Jaroszlava Svedovával ugyancsak Wimbledonban, 2018-ban a US Openen Mladenoviccsal) volt finalista. Vegyes párosban két GS-döntőt játszhatott (2015 Wimbledon, Alexander Peya, 2018 Australian Open, Rohan Bopanna oldalán).
Azt egyelőre nem tudni, ki lesz a magyar játékos új edzője.
Szerző

Vettelnek Szingapúrban muszáj sikerre váltania az esélyt

Publikálás dátuma
2018.09.13. 14:43

Fotó: Roslan RAHMAN / AFP
A hétvégén a sportág történetének első villanyfényes nagydíjhelyszínén az idei 15. versennyel, Szingapúrban folytatódik a 2018-as Forma–1-es világbajnokság.
A Marina-öbölben található szingapúri aszfaltcsík különleges helyszín.
A versenynaptár részeként 2008 óta töretlen népszerűségnek örvendő pálya a valaha volt első mesterséges fényviszonyok közepette rendezett vb-futam otthona, amely igencsak próbára teszi a pilótákat: 23 kanyar, kevés egyenes és szűkös, városi pályákra jellemző vonalvezetés jellemzi, rendszeresek a balesetek, melyek miatt a 61 kör teljesítése szinte mindig kitölti a két órás időlimitet. Az ázsiai országban egymáson kívül a pokoli hőséggel is megküzdenek a vezetők, a forróság a helyi idő szerint vasárnap 21.10-kor (a magyar nézők számára 14.10-kor, tv: M4 Sport) kezdődő száguldás idején akár 60 celsiust is jelenthet a pilótafülképen. 
Talán nem véletlen, hogy a fent leírt körülmények közepette az eddigi 10 alkalommal csakis világbajnokok jártak sikerrel: a ma is aktív versenyzők közül Sebastian Vettel négyszer (2011, 2012, 2013, 2015), Lewis Hamilton háromszor (2009, 2014, 2017), Fernando Alonso pedig kétszer (2008, 2010) nyert Szingapúrban, ahol 2016-ban a később bajnokként visszavonuló Nico Rosberg is győzött egyszer.
Abban mindenki egyetért, hogy az idén nincs még egy versenyző, akinek jobban kéne az újabb szingapúri siker Vettelnél. A Ferrari németje – habár a közvélekedés szerint a mezőny legerősebb autójában ül – az eddigi 14 állomáson 30 pontnyi lemaradást halmozott fel a szintén négyszeres világbajnok Lewis Hamilton mögött, ezért itt lenne a felzárkózás ideje. Szingapúr erre kiváló terep lehet, már ha a korábbi évek adataiból vagy a Mercedes csapatvezetőjének a véleményéből indulunk ki.
„A rövid egyenesek, a lassú, szűk kanyarok és a hepehupás aszfalt miatt Szingapúr az idény egyik legnehezebb terepe a Mercedes számára” – árulta el Toto Wolff, aki hozzátette: bár a körülmények ezúttal is a rivális olaszoknak kedvezhetnek, a mostanihoz hasonló szoros vb-küzdelemben értelmetlen jósolgatni.
Pláne, ha abból indulunk ki, hogy tavaly sem sokat ért a Ferrari-fölény: Vettelék az időmérőn súlyos tizedeket adtak a Mercedeseknek, a verseny rajtjánál azonban balesetbe keveredtek, így mindkét autójuk kiesett (végül az előzetesen kevésbé esélyesnek vélt Hamiltont intették le elsőként). 
Szingapúrban a rekordhosszúságú, 21 hétvégét számláló világbajnokság utolsó harmada kezdődik. Az éles helyzetekben időnként bizonytalan Vettelnek most szinte kötelező feladat győzelemre váltania az esélyét, máskülönben a vb hajrájában nem fogja tudni utolérni Lewis Hamiltont.
Szerző

A kudarc csak erősebbé tette a válogatottat

Publikálás dátuma
2018.09.13. 11:37

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A görögök keddi, 2-1-es legyőzése alkalmával nemcsak a magyar labdarúgó-válogatott, hanem annak játékosa, Kovács István is javította finnországi hibáját.
A 26 éves támadó labdavesztéséből kapott góllal szenvedett vereséget a magyar csapat a Nemzetek Ligája múlt szombati nyitányán, Marco Rossi azonban ennek ellenére is bízott Kovácsban, akit a kezdőcsapatba jelölt Görögország ellen. A MOL Vidi futballistája harcos játékkal és a második, győzelmet jelentő hazai találat előkészítésével hálálta meg ezt.
– A görögök elleni meccsre készülve könnyedén tudta függetleníteni magát a finnek gólját megelőző, egyébként nyilatkozataiban önkritikusan elismert hibájától? – Profi játékos vagyok, úgyhogy ezeket a dolgokat muszáj megoldanom. Finnországban nagyot hibáztam, de az életben – sajnos a futballpályán kívül is – nagyobb hibákat is követtem már el, úgyhogy számomra az ilyesmi nem jelent problémát. Engem lehet kritizálni, de a jövőben is be fogom vállalni a cseleket, azt a fajta játékot, amely az én futballomat jellemzi, mert ezt tudom betenni a közösbe, én nem tudok ötvenről gólt rúgni vagy lefejelni a magasabb játékosokat. Ha mindenki hozza a saját stílusát és játékát, amit aztán a szakmai stáb egy csapattá összegyúr, akkor a folytatásban is eredményesek lehetünk.
– A szövetségi kapitány bátorította külön a Finnországban történtek után? – Nagyobb bátorítást nem is kaphattam volna tőle annál, mint hogy újra a kezdőcsapat tagjaként számított rám, ezt ezúton is köszönöm neki. Marco Rossi a finnek elleni meccs után nem dicsért meg a nyilatkozatomért, azt mondta, hogy egy játékos sem teheti meg, hogy magára vállalja a felelősséget, a hasonló eseteket csapatszinten kell megoldanunk. A görögök legyőzéséért egyébként dicséret illeti a kapitányt és a stábját is, hiszen olyan taktikát találtak ki, amelynek köszönhetően eredményesek tudtunk lenni.
– Legutóbb négy éve volt tagja a válogatott keretének, most egy edzőváltás után kapott meghívót. Néhány nap tapasztalata alapján milyen főbb változások jellemzik a Rossi-érát? – Nem szeretném összehasonlítani a jelenlegi időszakot a korábbiakkal, nem szabad a múltban merengeni. Marco Rossi klubszinten többször bizonyította már, hogy akár egy kevésbé erős kerettel rendelkező csapattal is tud eredményt elérni. Talán a legnagyobb dolog az, hogy Rossi és stábja olyan taktikai fegyvertárral rendelkezik, amellyel sokat segíthet nekünk.
– Váratlan vereséggel kezdték a Nemzetek Ligáját, majd bravúros győzelem következett. Milyen folytatás várhat a csapatra? – Nem kalkuláltunk a finnországi vereséggel, de utólag úgy érzem, hogy ha nincs az a kudarc, talán nincs a keddi siker sem. A gyengébb eredmény ha lehet, csak jobban összekovácsolta a társaságot. A görögök elleni zárt kapus mérkőzés hajrájában egyébként sokat jelentett, hogy behallatszott a stadionon kívülről szurkoló drukkerek hangja, köszönjük nekik, hogy mellettünk álltak. A jövőben is szeretnénk úgy szerepelni, hogy boldoggá tegyük őket.
– A tavaszi szezonban tért vissza sérülése után, a nyári nemzetközi selejtezők idején pedig már az egyik vezéregyénisége volt az Európa-liga főtáblájára jutó MOL Vidinek, több dicséretet kap. Ez pályafutása legjobb időszaka? – A mértékletesség híve vagyok: nem szeretem a túlzott kritikát, de a dicséretet sem. Örülök, ha elismernek, de remélem, hogy van még feljebb is.

Sallai: a csapat sikere fontosabb

A görögök elleni mérkőzés 15. percében mérföldkőhöz érkezett Sallai Roland válogatott pályafutása. Az APOEL Nicosiától augusztusban a német élvonalbeli Freiburghoz igazoló 21 éves játékos tizedik válogatottsága alkalmával először talált be. „Sokat jelent a gólom, hiszen mégiscsak az első volt a válogatottban, ám őszintén mondom, hogy a csapat sikere sokkal többet ér számomra. Csapatszinten is remekül működtek a dolgok, ez a jövőre nézve nagy pozitívum” – nyilatkozta lapunknak Sallai, aki érdeklődésünkre elmondta: eddig csupán néhány napot töltött Freiburgban, így még be kell illeszkednie új csapatába, de nagyon várja az új kihívást.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 20.45 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 20.45 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45

Szerző