Jön a vasárnapi boltzár Itáliában

Publikálás dátuma
2018.09.16. 10:30

Fotó: Shutterstock
Hamarosan nem lehet vásárolni vasárnap Olaszországban. Luigi Di Maio kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője ugyanis a napokban bejelentett, azt indítványozza, hogy a vasár- és ünnepnapokon zárva tartsanak az üzletek. Az országban 2012-ben, Európában szinte egyedülálló módon liberalizálták a boltok nyitva tartását Mario Monti miniszterelnöksége alatt egy olyan csomag részeként, amellyel a gazdasági növekedést akarták felgyorsítani. Azóta az üzletek, szupermarketek és bevásárlóközpontok hétfőtől vasárnapig a nap 24 órájában maradhatnak nyitva, beleértve az ünnepnapokat is. A kormány akkor úgy állapodott meg a munkaadókkal, hogy azok a cégek, amelyek rendes szünnapja a vasárnap, 25 hétvégi munkát várhatnak el a munkavállalóktól. Di Maio, aki hazája munkaügyi minisztere is, azonban szakítani kíván a liberális szabályozással. Mint mondta, egy éven belül fogadják el azt a jogszabályt, amely nagyrészt megtiltaná a vasárnapi munkavégzést. „Az eddigi gyakorlat tönkreteszi az olasz családokat” – érvelt az M5S elnöke. Di Maio a La Repubblicának kifejtette, nem azt mondta, hogy egyáltalán ne mehessenek az emberek bevásárolni vasárnaponként. A képviselőház elé letett javaslat szerint az üzletek évi nyolc vasárnap maradhatnának nyitva, kivételt a kávézók és a turistaközpontokban lévő üzletek jelentik. „Olyan rendszert dolgozunk ki, amelynek révén a vasár- és ünnepnapokon az üzletek egynegyede lenne nyitva” – közölte, aki szerint így biztosított lesz, hogy az emberek vasárnap is vásárolhassanak. Az üzletek nyitva tartását régiók szerint szabályozzák majd. Di Maio tervét a szakszervezetek is üdvözlik, amelyek a Confesercenti kereskedelmi szövetséggel hónapok óta gyűjt aláírásokat a vasárnapi nyitva tartás ellen. Állításuk szerint a liberalizáció nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Di Maio a katolikus egyház támogatására is számíthat, amely már évek óta követeli: váljék munkától mentessé a vasárnap. A nagykereskedők viszont hevesen támadják a terveket. Szerintük a kormány engedett a kiskereskedők lobbitevékenységének. Claudio Gradara, a Federdistribuzione elnöke szerint veszélye lépés ez akkor, amikor a kereskedők számára egyre nagyobb kihívást jelent az internetes kereskedelem.

Már 11-en meghaltak, de a Florence pusztításának még csak most jöhet a java

Publikálás dátuma
2018.09.16. 08:47
A Florence hurrikán
Fotó: Handout / NASA / AFP
60 billió liter vízzel áraszthatja el Észak- és Dél-Karolinát a hurrikán, a megáradt folyók miatt még 300 kilométerrel arrébb is válsághelyzet fenyeget.
Eddig 20 billió liternyi esőt zúdított pár nap alatt Észak- és Dél-Karolinára a Florence hurrikán - írja a 444.hu a Washington Post cikkei alapján. A két állam villanyvezetékei is megsínylették a vihart, több millió fogyasztó maradt áram nélkül, a helyi szolgáltató figyelmeztetése alapján inkább hetekre, mint napokra.
A viharban a hivatalos adatok szerint eddig 11-en vesztették életüket, de az igazi veszedelem még hátra lehet. Amilyen viharos szelekkel érkezett, a Florence olyan lassan mozog a két állam felett, így a következő napokban még elképesztő mennyiségű csapadékot zúdíthat a Karolinákra - a Washington Postnak nyilatkozó meteorológus szerint akár újabb 40 billió liter. Ennyi vízzel egy Magyarországnyi területel 23 centiméter magasan lehetne elárasztani.
A partoktól több 150 kilométerre is árvízveszély van, több helyen kötelező evakuációt rendeltek el. A katasztrófa a megáradt folyók miatt hétfőre a szomszédos Virginiát is elérheti, amit maga a hurrikán végül megkímélt.
Szerző
Frissítve: 2018.09.16. 11:17

Több száz munkást vettek őrizetbe Isztambulban, mert tüntetni mertek

Publikálás dátuma
2018.09.15. 15:58
Rendőrök és biztonságiak zárták le az építkezést
Fotó: BULENT KILIC / AFP
Az építőmunkások a munkakörülmények miatt tiltakoztak az épülő, Erdogan számára kiemelten fontos új repülőtéren.
Az isztambuli új repülőtér építésén dolgozó munkásokat vett őrizetbe a török rendőrség, miután szombaton tüntetések kezdődtek a rossz munkakörülmények miatt. A demonstráció az után alakult ki, hogy szombaton balesetet szenvedett egy busz, és 17 munkás megsérült. Több ezren vettek részt a tüntetésen, amelyet a rendőrség könnygázzal oszlatott fel. A Reutersnek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint 500 embert vittek el a rendőrök, a többieket kényszerítették, hogy újra vegyék fel a munkát. Az Isztambulban épülő repülőtér a hivatalos közlés szerint a legnagyobb lesz a világon, és a tervek szerint már a jövő hónapban meg kellene nyílnia – a szakszervezeti vezető szerint viszont még legalább két hónapra lenne szükség a befejezéshez. A feszített munkatempót jelzi, hogy 2015 óta 27 munkás halt meg baleset vagy az építkezésen szerzett egészségkárosodás miatt.  A gigantikus épületegyüttes fontos szimbóluma lesz annak a modernizációnak, ami Recep Tayyip Erdogan vezetése alatt ment végbe az országban. 
Szerző