Ellopták egy helyettes államtitkár laptopját, készültségben a Nemzeti Nyomozó Iroda

Publikálás dátuma
2018.09.14 15:06
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Bíró Attila gépét egy autó csomagtartójából vitték el, a rendőrség kiemelt szinten vizsgálja az ügyet.
Ha egy kormánytagot lopnak meg, hatalmas erőket képes bevetni a rendőrség: az Átlátszó értesülései szerint ez történt Bíró Attila, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára esetében is, akinek laptopját egy dunakeszi parkolóból vitték el ismeretlenek. Bíró nem volt óvatlan, autójának csomagtartójába tette a laptopot, de ezt a lap szerint jelblokkolóval nyitották ki a tolvajok.  A portál megkeresésére a rendőrség ezt válaszolta:
„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást lopás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad. A nyomozó hatóság kijelölésének vannak a hatáskör és illetékességtől való eseti eltérést megengedő szabályai.”
Ilyen „eseti eltérés” történhetett akkor is, amikor július 9-én Földváry Gábor honvédelmi államtitkár táskáját fújták meg a politikus autójából – igaz, a tetteseknek akkor könnyebb dolga volt, mert Földváry lehúzva felejtette az ablakot. Abban az ügyben sem a területileg illetékes kapitányság nyomozott, hanem a BRFK elderítő főosztálya. Az RTL Klub úgy tudta, hogy a nyomozók DNS-vizsgálatot is végeztek a tolvajok azonosításához, akiket aztán a Népszínház utcában ismertek fel.
Hasonló ügyben a  legnagyobb készültséget azonban Orbán Ráchel esküvője után tanúsította a rendőrség: akkor két Iphone 4-es tűnt el, a hatóságok pedig DNS- minták alapján kutattak a tettesek után – az ügyben nyomozó Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi (!) Osztálya pedig több mint 12 millió forintot költött a DNS-tesztek elemzésére,mindezt két ellopott telefon miatt.
2018.09.14 15:06

Előkészítő ülésen kapott életfogytiglant a nagyerdei gyilkos

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A férfi megölt egy nőt, később pedig Debrecen belvárosában nyolc nőt és egy 13 éves gyereket arcon ütött.
Tárgyalás nélkül ítélték jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre a 33 éves K. A.-t, aki februárban agyonvert egy hajléktalan nőt a debreceni Nagyerdőben – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t. Dobó Dénes közölte: a törvényszék az új büntetőeljárási törvény értelmében előkészítő ülést tartott a K. A. ellen aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, nyolcrendbeli súlyos testi sértés kísérlete és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés kísérlete miatt indult büntetőügyben. A vádlott az előkészítő ülésen lemondott tárgyalástartási jogáról és beismerő vallomást tett, amit a bíró elfogadott. A bíróság a férfit mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, feltételes szabadságra legkorábban harminc év múlva bocsátható. A törvényszék által elfogadott vádirati tényállás szerint a férfi 2017 nyarán egy nyíregyházi hajléktalanszállóról átköltözött egy debrecenibe. A városban alkalmi munkákat vállalt, a kapott pénzt italra és gyógyszerre költötte. K. A. február 18-án Debrecen főterén észrevette a sértettet, akivel előtte már többször találkoztak és megkínálták egymást itallal. Megállapodott a nővel, hogy együtt kimennek a Nagyerdőbe, és közösülni fognak. Gyalog indultak útnak, közben tovább boroztak, így mire kiértek az erdőbe, már nagyon részegek voltak. Az erdőben megpróbáltak közösülni, de nem sikerült nekik, majd a sértett közölte, hogy hagyják is abba. K. A. agresszív lett, dulakodni kezdtek, mindketten a földre kerültek. A férfi megütötte a nőt és továbbra is próbált vele közösülni, majd állon vágta, a nyakára ránehezedett. Egy idő után azt vette észre, hogy a sértett nem lélegzik. Amikor rájött arra, hogy mit tett, elment a helyszínről a hajléktalanszállóra. A holttestre később járókelők találtak rá. Két nappal később a férfi Debrecen belvárosában nyolc nőt és egy 13 éves gyereket minden szóváltás nélkül ököllel arcon ütött. Az egyik sértett felhívta a segélyhívót, és a rendőrök a férfit a helyszíntől nem messze elfogták. A sértettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, de a bíróság szerint a vádlott szándéka súlyos sérülés okozására irányult. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte – egyebek mellett – azt, hogy a vádlott többszörös visszaeső, enyhítő körülményként pedig a beismerő vallomását. Az ítélet jogerős.
Szerző
2018.09.19 20:43
Frissítve: 2018.09.19 20:44

Villamossal karambolozott egy autó Szegeden

Publikálás dátuma
2018.09.19 17:57
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállítják.
Összeütközött egy villamossal egy személyautó Szegeden, a Tisza Lajos körúton – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az autó két utasának egyike megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállítják. A villamoson utazók nem szenvedtek sérülést. A szegedi hivatásos tűzoltók áramtalanították mindkét járművet, amelyek félpályán okoznak forgalmi akadályt.
2018.09.19 17:57
Frissítve: 2018.09.19 17:57