Százezres jutalmakkal csábítják az óvónőket

Publikálás dátuma
2018.09.14 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A pálya nem vonzó a fiatalok körében: sokan egyből külföldre indulnának diplomájukkal, ahol még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg.
Havi bruttó 30 ezer forintos bérpótlékkal, 150 ezer forintos pedagógusnapi jutalommal, s ugyancsak 150 ezer forintos év végi jutalom ígéretével toboroz óvodapedagógusokat Budapest XII. kerületének önkormányzata. Minderre egy elektronikus úton kiküldött levélben is felhívták a helyiek, s különösen az óvodás korú gyermekek szüleinek figyelmét, arra kérve őket, ajánlják a kerületi óvodákat óvodapedagógus ismerőseiknek.
Az önkormányzat azért döntött a plusz juttatások bevezetése mellett, mert a kerületben egyre nagyobb problémát jelent az óvónőhiány.
„Szinte minden óvodában hiányzik pedagógus, de munkaerő átcsoportosítással minden intézményben megoldjuk a problémát. Természetesen az ideális az lenne, ha minden óvodapedagógus álláshely be lenne töltve”
- közölték lapunkkal. Arra a kérdésünkre, pontosan mennyi a betöltetlen álláshely, nem kaptunk választ.
Az óvodapedagógusok hiánya nemcsak a Hegyvidéket érinti. Ferencváros önkormányzata még májusban döntött arról, hogy szeptembertől bruttó 45 ezer forinttal egészítik ki az óvónők fizetését. Az Eduline oktatási szakportál beszámolója szerint az önkormányzat két egyetemmel is felvette a kapcsolatot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről is fogadnának gyakornokokat.
Kisebb, vidéki településeken még nagyobb gondot jelent szakképzett munkaerőt találni, több helyen lakhatási támogatást, szolgálati lakást is biztosítanának az óvodapedagógusoknak. Emlékezetes:
a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán tavaly bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért próbáltak óvónőket keresni. Egy pályakezdő óvodapedagógus alapfizetése egyébként bruttó 180 ezer forint.
A pálya továbbra sem vonzó a fiatalok körében, a szakszervezetek szerint sokan, miután megszerezték diplomájukat, külföldön próbálnak meg elhelyezkedni – még bébiszitterként is az itteni fizetésük háromszorosát kereshetik meg. Mint a pedagógusokra általában, az óvodai területre is jellemző az elöregedés, az óvodapedagógusok átlagéletkora 50-55 év közé tehető.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2017/2018-as nevelési évben 31,5 ezer óvodapedagógust foglalkoztattak az óvodákban, számuk nagyjából azonos az egy évvel korábbival. Az óvodáskorú gyerekek száma viszont több mint ötezerrel nőtt. Így emelkedett az egy pedagógusra, valamint az egy óvodai csoportra jutó gyermekek száma is: országos átlagban egy óvodapedagógusra 10,3, egy csoportra 21,7 gyermek jut. Az óvodás gyermekek közül 9200 fő sajátos nevelési igényű, számuk 580 fővel több, mint az előző évben.
2018.09.14 15:15
Frissítve: 2018.09.14 16:45

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01