Útépítések húzzák az építőipart

Publikálás dátuma
2018.09.14 18:06

Fotó: Shutterstock/
Az elemzőket is meglepve júliusban 38 százalékkal nőtt az építőipari termelés, havi szinten pedig 4,5 százalékkal. Egyrészt az az egyéb építmények, út-, vasút- és közműépítések, a másrészt az épületek, a lakások és kereskedelmi ingatlanok építése húzza az ágazatot. Előbbiek 48, utóbbiak 28 százalékkal múlták felül az egy évvel ezelőtti értékeket. A júliusinál idén egyedül a januári növekedés volt tempósabb, akkor 40 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása - értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Most különösen az uniós forrásokon alapuló infrastrukturális beruházások, az egyéb építményeknek adtak lendületet az építőiparnak. A rendelésállományok alapján a jövőben is ez az alágazat kaphat nagyobb hangsúlyt az építőiparban, miután itt a július végi szerződésállomány 82 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a júliusban megkötött szerződések értéke pedig 134 százalékkal haladták meg tavalyi szintet. Az épületépítéseknél mutatkozó gyengébb rendelésállomány részben azzal magyarázható, hogy a lakásfejlesztők óvatosak, mert a jelenlegi szabályozás szerint 2019 végén kifut a kedvezményes lakásépítési áfa, ez pedig bizonytalanná teszi a beruházásokat – tette hozzá az elemző. 2018 II. negyedév végéig 6517 új lakást adtak át, ami 30 százalékos növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Lakásépítési engedélyt 18 066 darabot adtak ki, ami 9 százalékos időszaki csökkenést mutat. Németh Dávid szerint a mostani kilátások alapján az építőipar az idén 20 százalékos emelkedést érhet el.  
2018.09.14 18:06

323,53 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.24 19:52
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,53 forintra csökkent este háromnegyed hétre a reggel hét órakor jegyzett 324,27 forintról. Az euró hétfőn 323,37 és 324,39 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 287,71 forintról 285,77 forintra, a dolláré pedig 276,08 forintról 274,98 forintra csökkent. 
Szerző
2018.09.24 19:52

Sertéspestis: 4000 disznót vághatnak le Belgiumban

Publikálás dátuma
2018.09.24 19:50
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Kilenc fertőzött vaddisznó miatt 630 négyzetkilométer minden sertését halálra ítélnék. Az Európai Bizottság üdvözölte a döntést.
Denis Ducarme belga agárminiszter javaslata alapján azon a mintegy 630 négyzetkilométeres területen, ahol szeptember közepén és azt követően a betegséget hordozó vaddisznókat találták, egészségi állapotuktól függetlenül minden sertést levágnának - írja az MTI. "Noha több ezer sertésről van szó, kivételes intézkedést kell hozni egy katasztrófa elkerülése és a belga húsexport védelme érdekében" - fogalmazott Ducarme.
A döntésre azt követően került sor, hogy az afrikai sertéspestis miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia a sertéshús mellett más hústermékekre is embargót vezetett be azt követően, hogy kilenc afrikai sertéspestises vaddisznót találtak Belgium dél-keleti, Luxemburggal határos régiójában.
Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta.
Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az uniós országok között a nyolcadik helyen áll. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű tartományában tartják, vágóhídjain több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente. A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre.
Az Európai Bizottság üdvözölte a döntést, amely véleményük szerint az egész európai húsiparra nézve kedvezően hat majd. Anca Paduraru bizottsági szóvivő egy brüsszeli sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az intézkedéssel "a belga hatóságok helyes döntést hoznak". Hozzátette,
a sertéspestis elleni küzdelem uniós prioritásnak kell lennie, ugyanis a betegség az egész kontinens gazdasága számára fenyegetést jelent.
A belga sertéshúsnak az unió piacain mintegy 5 százalékos a részesedése. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.
Belgium egy héttel ezelőtt 63 ezer hektárra kiterjedően fakitermelésre és erdőjárásra vonatkozó tilalmat vezetett be az érintett régióban. Célja, hogy a vaddisznók ne riadjanak meg, és ne vándoroljanak át más területekre, vagy akár a szomszédos Németországba, vagy Luxemburgba. Az intézkedés október közepéig marad érvényben.
2018.09.24 19:50