Előfizetés

A családtámogatásról szól a legújabb nemzeti konzultáció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.15. 14:29

A kormány célja, hogy Magyarországot családbarát hellyé tegye, az ehhez szükséges további lépéseket egy nemzeti konzultáció keretében szeretnének dönteni – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Tatán, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) találkozóján.  Az MTI tudósítása szerint Dömötör azt mondta: a konzultáció előkészítése már gőzerővel zajlik, pár héten belül el is indul. A kérdésekről nem árult el részleteket.

Palkovics visszakozott, nem darabolja fel az MTA kutatóintézeteit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.15. 13:27

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egy hét alatt rengeteg minden történt a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közti háborúban.
Részlegesen visszakozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, még sem darabolja fel a Magyar Tudományos Akadémia intézményhálózatát – írja az Index, amely szerdán készített interjút Lovász László MTA-elnökkel, de csak szombaton publikálta, miután megszületett a megállapodás.  A hosszú cikkből kiderül, hogy a miniszter előbb egy más célra készült, kinyomtatott powerpointtal közölte Lovásszal, hogy elvennék a kutatóhelyeik harmadát, 45-ből nagyjából 15-öt jelent. „Érdemi indoklást nem adott” – mondta az MTA elnöke. Az Index azt írja, a legtöbbet egyetemek szerették volna megszerezni, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot például a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Atommagkutató Intézetet pedig a Debreceni Egyetem. Kiszivárgott az is, hogy a Közgazdaságtudományi Intézetet egyszerűen megszüntette volna a kormány.  Az MTA ezek után közölte, hogy megszakítja a tárgyalásokat Palkoviccsal. Erre másnap a minisztérium gyorsan mégis megállapodott az Akadémiával, legalább ideiglenesen: visszalépnek az MTA kutatóintézmény-hálózatának szétszedésétől, vagyis most nem fogják feldarabolni az intézményhálózatot. Az MTA maga végez egy nagy átvilágítást, és annak alapján tekintik át, hogy szükség van-e átalakításokra. A jövő évi pályázati forrásokat pedig a minisztérium biztosítja.

Egyes dolgokról már megállapodott az MTA és a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.15. 10:05
Fotó: Népszava
Még szerdán találkozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkacsoportja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakértőivel.
Az MTA szombati közleménye szerint megbeszélésen megállapították, hogy a finanszírozás feltételei a költségvetési törvény szerint adottak, így csak a végrehajtásának feltételeit kell kialakítani. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni. A jelenleg aktív akadémiai pályázati projektek (például a Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül marad, és zavartalanul folytatódnak. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja. Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázatok a 2018. júniusban megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási kerettel lefolytathatóak.    A megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról. Az ITM álláspontja, hogy az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése előzze meg. Ezt az állami intézmények esetében az ITM a saját hatáskörében bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja. Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek.