Káosz a kukaholdingnál: a könyvvizsgálók nem adják nevüket a beszámolóhoz

Publikálás dátuma
2018.09.17. 09:05

Fotó: SZALMÁS PÉTER
Az állami cégnek még mindig nincs elfogadott mérlege a múlt évről. Valójában nem is tudják megmondani, hogy valójában mekkora a hiány.
A kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál: a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez hasonlóan a könyvvizsgálók ennél az állami cégnél sem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához – tudta meg a 24.hu. A portál azt írja, hogy bár az NHKV-nál a cikk írásakor nem utalt nyom arra, hogy az állami társaság szakított a könyvvizsgáló MOORE STEPHENS Kft.-vel, voltak személyi változások a legutóbbi, július végi bejegyzések alapján, de alighanem más okból. Törölték Weingartner Balázs Józsefet, aki az alapítástól fogva igazgatósági elnöke volt a kukaholdingnak, ám több szinttel feljebb lépett, ő lett az új kormány innovációs minisztériumában a fenntarthatóságért felelős államtitkár, és ebből a pozícióból felügyelheti volt cégét. Mint írják, nem egyszerűen többmilliárdos a hiány, de nem is tudják megmondani, hogy valójában mennyi – a portál információi szerint 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet. A kukaholdingnál 110 milliárd forint a tervezett éves forgalom, ez azonban nem tud összejönni, mert két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver. A rendszerproblémák miatt még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák, és az ügyfélszolgálat nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk. A portál forrásai szerint jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletolt külső forrás, amit kétséges, hogy valaha vissza tud fizetni. A rendszer működését két év alatt sem sikerült megbízhatóvá tenni, annak ellenére sem, hogy közben további százmilliókat költöttek rá, és a költségek megközelítették vagy már túl is lépték az egymilliárd forintos határt – teszik hozzá. A portál nem kapott egyenes választ a nemzeti kukaholdingtól, a mérlegbeadás idején tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pedig nem is reagált arra a kérdésre, hogy tényleg a több milliárdos vitatott tétel miatt akadt-e el a mérlegbeszámoló elfogadása.
„A korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása”

– közölte Sőtér Dávid, az NHKV szóvivője.

Szerző
Témák
kukaholding NHKV
Frissítve: 2018.09.17. 09:15

324,92 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.17. 07:52
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a hétvégén a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a péntek esti 325,04 forint után hétfő reggel fél nyolckor kissé alacsonyabban, 324,92 forinton jegyezték. A dollár jegyzése ezzel szemben 279,04-ről 279,31 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 288,76 forintról 288,58-ra csökkent.
Szerző
Témák
forint euró dollár
Frissítve: 2018.09.17. 07:53

A számítástechnika világából érkező házaspár veszi meg a Time magazint

Publikálás dátuma
2018.09.17. 07:49
Marc és Lynne Benioff
Fotó: ALBERTO E. RODRIGUEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Az adásvétel 30 napon belül lebonyolódik, Marc és Lynne Benioff az új tulajdonos.
Marc és Lynne Benioffnak, a Salesforce felhőalapú számítástechnikával foglalkozó vállalat társalapítóinak tulajdonába kerül az amerikai Time magazin – közölte a Wall Street Journal című lap vasárnap. A Meredith Corp. nevű iowai médiavállalat alig nyolc hónappal azután, hogy megvásárolta a Time magazint, most 190 millió dollárért adja el a Benioff házaspárnak. A megállapodás tényét vasárnap este hozták nyilvánosságra az érintettek, és közölték, hogy az adásvétel 30 napon belül lebonyolódik.
„Olyan cégbe fektetünk be, amelynek fantasztikus hatása van a világra és amely egyúttal hihetetlenül erős üzleti vállalkozás is”

–idézte Marc Benioffot a Wall Street Journal.

A leendő tulajdonos optimista a Time példányszámát és bővülő videószolgáltatását illetően is. A Benioff házaspár közölte: nem kíván további médiumokat vásárolni, és a Time magazin napi szerkesztőségi munkájában sem vesz majd részt. Elemzők megjegyzik, hogy Benioffék nem az elsők, akik a számítástechnika világából a hagyományos sajtó világában keresnek beruházási lehetőséget. 2013-ban Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója vásárolta meg a Washington Post című napilapot, tavaly pedig Laurene Powell Jobs, a 2011-ben elhunyt Apple-társalapító, Steve Jobs özvegye vásárolt többségi részesedést az Atlantic magazinban.
„Az a közös mindannyiukban, hogy hisznek az újságírásban”

– fogalmazott a The Wall Street Journalnak Robin Steinberg médiaelemző, a Time eladásának hírére reagálva.

Szerző
Témák
TIME magazin
Frissítve: 2018.09.17. 07:53