Új kutatás: a zsíros tejtermékek jót tesznek a szívnek

Publikálás dátuma
2018.09.17. 13:13
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között egy nemzetközi kutatás.
A The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett nagyszabású, 21 ország több mint 130 ezer lakosának adatait feldolgozó kutatás szerint napi három adag tejtermék fogyasztása összefüggött a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás alacsonyabb arányával azokhoz képest, akik ennél kevesebbet tejterméket fogyasztottak. Az elemzésből kiderült, hogy azok körében is csökkent a szívbetegségek és a halálozás aránya, akik naponta három adag zsíros tejet vagy abból készült terméket fogyasztottak azokhoz képest, akik kevesebb mint napi fél adag tejterméket ettek.
Az eredmények egybevágnak korábbi vizsgálatok és klinikai tesztek megállapításaival, azonban ellentmondanak az étrendi ajánlásoknak, amelyek szerint napi 2-4 adag zsírtalan vagy alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztandó a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében - írta az MTI a Medicalxpress.com tudományos hírportál alapján.
A tanulmány szerzői szerint nem lebeszélni, hanem ösztönözni kellene az embereket a több tejtermék fogyasztására, különösen a szegény és a közepes jövedelmű országokban, ahol alacsony a tejfogyasztás.
A vizsgálatban 136 384 ember adatait elemezték, 35-70 év közöttiek voltak. Étrendi szokásaikat kérdőíven rögzítették a kutatás elején, majd átlagosan 9,1 évig követték őket. Ez idő alatt 6796-an haltak meg és 5855-nél állapítottak meg súlyos szív- és érrendszeri betegséget.
Egy adag tejtermék egy pohár tejnek (244 gramm), egy doboz joghurtnak (244 gramm), egy 15 grammos sajtszeletnek vagy egy teáskanálnyi vajnak (5gramm) felel meg.
A legtöbb tejterméket, több mint napi négy adagot, átlagosan 368 grammot Észak-Amerikában és Európában fogyasztják, a legkevesebbet, a napi egy adagnál is kisebb mennyiséget Dél-Ázsiában, Kínában és Afrikában.
A résztvevőket négy csoportba: tejterméket nem fogyasztókra (28 674 ember), napi egy adagnál kevesebbet (55 651), napi 1-2 adagot (24 423) és napi 2 adagnál többet fogyasztókra (27 636) osztották. A tejterméket nem fogyasztókhoz képest a nagy fogyasztású (átlagosan napi 2,9 adagot evő) csoportban mind a halálozási arány (3,4 százalék 5,6 százalékhoz képest), mind a szív- és érrendszeri halálozások aránya (0,9 százalék 1,6 százalékhoz képest) mérsékeltebb volt, de ritkább volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke előfordulása is.
A napi egy adagnál több tej- és joghurt fogyasztás esetében kisebb volt mind a halálozás, mind a szív- és érrendszeri okokból bekövetkezett halálozás és a szívbetegségek előfordulása is, ha a tejmentesen étkezők adataihoz hasonlították. A vaj és a sajt fogyasztásánál nem volt szignifikáns a különbség. Akik nagy mennyiségben fogyasztottak magas zsírtartalmú tejterméket (átlagosan 2.9 adagot), azoknál alacsonyabb volt a halálozás és a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás aránya is azokhoz képest, akik kevesebb mint napi fél adag zsíros tejterméket fogyasztottak.
A kutatók szerint további kutatásnak kell megvizsgálnia, mi áll az összefüggés hátterében. Az alacsony zsírtartalmú vagy zsírtalan tejtermékek fogyasztását azért ajánlják, mert a telített zsírok közül az LDL koleszterin növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A bizonyítékok alapján azonban úgy tűnik, valamennyi telített zsír mégis egészséges, a tejtermékek pedig más hasznos vegyületeket - aminosavakat, telítetlen zsírokat, K1 és K2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, káliumot - is tartalmaznak.

Árthat is a naponta szedett aszpirin

Publikálás dátuma
2018.09.17. 12:39
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Az egészséges idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók.
Az embereknek általában szívroham vagy agyi érkatasztrófát követően írnak fel aszpirint, mivel az bizonyítottan csökkenti egy újabb roham esélyét - írta az MTI a BBC hírportálja alapján. Az egészséges emberek egy része is rendszeresen szedi azonban a gyógyszert, hogy csökkentse a szívroham és a szélütés kockázatát. Számos folyamatban lévő kutatás vizsgálja továbbá, hogy az aszpirin szedésével csökkenthető-e a rák kockázata.
A gyógyszer jótékony hatásait vizsgáló kutatások többsége középkorú emberek bevonásával készül és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az aszpirinnel összefüggő veszélyek száma növekszik a kor előrehaladtával. A tanulmány az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő több mint 19 ezer egészséges ember bevonásával készült, akik elmúltak már 70 évesek és még sosem küzdöttek szívproblémával. A résztvevők fele öt éven át kapott napi szinten kis dózisban (100 milligramm) aszpirint, a másik csoport pedig placebót. 
A New England Journal of Medicine című folyóiratban a kutatók három tanulmányban számoltak be a vizsgálatukról, amely szerint az aszpirin nem csökkentette a szívproblémák kialakulásának kockázatát - a két csoportban hasonló arányban jelentkeztek szív- és érrendszeri problémák -, és semmilyen egyéb jótékony hatással sem járt. Ugyanakkor növelte a súlyos gyomorvérzések számát.
"Mindez azt jelenti, hogy az a világszerte élő több millió egészséges idős ember, aki mindenfajta orvosi előírás nélkül szed kis dózisban aszpirint, talán teljesen feleslegesen teszi, mert a tanulmány azt mutatja, hogy az aszpirinnek nincsen semmi olyan jótékony hatása, amely ellensúlyozná a vérzés kockázatát"

- húzta alá John McNeil, a melbourne-i Monash Egyetem professzora.

 A vizsgálat továbbá a rák okozta halálozások számában is enyhe növekedést mutatott az aszpirint szedők körében, ami azonban alaposabb kivizsgálást igényel a kutatók szerint, mivel szembe megy a témában végzett eddigi kutatások eredményeivel.
A mostani eredmények nem vonatkoznak azokra, aki szívroham vagy agyvérzés miatt szednek aszpirint, nekik továbbra is érdemes követniük az orvosi előírásokat. Rothwell szerint azoknak pedig, akik orvosi előírás nélkül, hosszú ideje kis dózisban szednek aszpirint, nem szabad egyik napról a másikra leállniuk vele, mivel az is problémákhoz vezethet. Érdemesebb inkább a háziorvosukkal megvitatni az esetleges problémákat, aggodalmakat.
Témák
aszpirin időskor
Frissítve: 2018.09.17. 14:57

Ezeket felejtse el, ha laktózérzékeny

Publikálás dátuma
2018.09.15. 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A laktózintolerancia vagy tejcukor érzékenység diagnózisa után meg kell változtatni a korábbi étkezési szokásokat: a laktózt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását mellőzni, de legalábbis csökkenteni kell.

Nem minden tejtermék tiltólistás

A laktózérzékenyeknek nem kell minden tejtermék fogyasztásától tartózkodniuk - mondta Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa
„Csupán a laktózt, azaz tejcukrot tartalmazó készítményeket kell kerülni vagy egyéni toleranciától függően csökkenteni.”

Az egyéni tolerancia azt jelenti, hogy ugyanannyi laktózt tartalmazó étel fogyasztása után eltérő súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy kinél milyen mértékben csökkent a tejcukrot lebontó laktázenzim működése. 

Mit igen és mit nem?

A tejcukor a tejjel együtt a 14 jelölésköteles allergén közt szerepel: tehát aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás vagy pedig a 7-es szám jelöli a késztermékek csomagolásán.
Laktózmentes diétában nem fogyaszthatók azok az élelmiszerek, amelyek tejcukrot (laktózt), tejet, tejport, tejszínt, tejfölt, vajat, joghurtot, kefirt, túrót, sajtot, írót, tejsavót, tejsavóport, tejsavófehérjét, citopánport, tejes margarint, tejsavó alapú édesítőszert (laktitot – E966), kazeint, kazeinát.
Az étrendbe viszont beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, amelyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt. Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukortartalma nem haladja meg a 0,1 grammot 100 grammonként. Csökkent laktóztartalmú egy termék, ha 100 grammban 0,2 gramm a tejcukortartalma.
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A laktázt (azaz a tejcukrot bontó enzimet) tartalmazó készítmények forgalomba kerülése sokat segíthet a tejcukorérzékenyeknek, ugyanis alkalmazásuk mellett akár laktózt tartalmazó étel is fogyasztható, de ezt orvossal, dietetikussal érdemes egyeztetni és el kell olvasni a készítmény betegtájékoztatóját is. Általánosságban a tablettákban lévő enzimaktivitás nagyjából 10 gramm tejcukor, ami nagyjából 200 ml tej elfogyasztásával egyenlő, ez nagyjából 5-6 g laktóz feldolgozásához elegendő. Akkor feltétlenül érdemes laktáz-tartalmő kiegészítőt beszerezni, ha nem vagyunk biztosak a menü laktózmentességében vagy idegen helyen étkezünk. Szükség esetén minden nap, közvetlenül 5-10 perccel étkezések előtt is alkalmazhatók a készítmények. 

A fogkrém is

Bár a laktózmentes étrend elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, elég csak a laktózmentes feliratot követni, a dietetikus elmondta, hogy az első időszakban gyakran okoz kellemetlen tüneteket néhány kevésbé ismert laktóztartalmú termék használata. Kevesen tudják például, hogy még a fogkrémek, egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak tejcukrot. Körültekintően kell eljárni a félkész- és készételek, a felvágottak és húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként lehetnek bennük. A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, a kecske- és a bivalytej, de a belőlük készült tejtermékeket is kerülni kell. 
Szerző