Tényleg elveheti Brüsszel a határőrizet jogát?

Publikálás dátuma
2018.09.18 08:00
Holland rendőrök a bolgár határon
Fotó: AFP/ DIMITAR DILKOFF
Az Orbán Viktor által kifogásolt jogszabály két éve érvényben van, valahogy csak most lett fontos. Ráadásul a valóságban nehezen elképzelhető, hogy az EU egy adott ország hozzájárulása nélkül küldene a határőröket valahová.
A magyar miniszterelnök az Orbán-kormányt elmarasztaló Sargentini-jelentés elfogadása óta háborog, mert szerinte az Európai Unió (EU) vezetői „el akarják venni Magyarországtól a határőrizet jogát”. Tiltakozása meglepetést keltett, hiszen három éven át sürgette az EU külső határainak megerősítését és uniós intervenciós erő bevetését, de amikor a múlt héten megszületett az erről szóló brüsszeli tervezet, már tiltakozni kezdett. Ráadásul dühe csak most összpontosul egy olyan előírásra, amely már két éve érvényben van. Elképzelhető-e, hogy az unió az adott ország beleegyezése nélkül vetheti be az EU Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek (Frontex) munkatársait egy tagállam területén? A Frontexnek bonyolult és hosszú procedúra nyomán, de elvileg már eddig is volt lehetősége erre. Az ügynökségről szóló rendelet kimondja ugyanis: ha egy tagállam nem védi megfelelően a határait – például mert nem kér elég támogatást az ügynökségtől –, és ezzel veszélyezteti a schengeni térséget, akkor az Európai Bizottságnak (EB) a Tanács elé kell terjesztenie egy határozatot. Ebben felszólítják az érintett tagállamot, hogy működjön együtt a Frontex-szel. A határozatot a Tanács fogadhatja el. Ezután az ügynökségnek kell meghatároznia, hogy milyen lépéseket kell tenni. Ha a tagállam 30 napon belül nem hajtja végre a tanácsi határozatban foglaltakat, akkor az EB rendkívüli eljárást indíthat. A végső döntést azonban a Tanács hozhatja meg minősített többséggel. Nehezen elképzelhető azonban, hogy az EU az adott ország hozzájárulása nélkül küldene a határokhoz Frontex-munkatársakat, az ottani rendőrség és határvédelem együttműködése nélkül. A bizottsági intés inkább arra utal, ha egy ország elutasítja az együttműködést, akkor veszélybe kerülnek a schengeni vívmányok, mert a szomszédos állam visszaállíthatja határain a határ- és vámellenőrzést. Ha tehát egy ország nem működik együtt Brüsszellel, az lényegében a schengeni zónából való kizárását jelenti. Orbán kijelentéseire egyébként közleményben reagált az Európai Bizottság. Azt írták: az új javaslat szerint a Frontex nem venné át a külső határok védelmével kapcsolatos tagállami feladatokat, csak segítené az adott országot. A Frontex emberei pedig – hangsúlyozta az EB – az adott tagállam irányítása és felügyelete alatt szolgálnának.
Szerző
Frissítve: 2018.09.18 08:00

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.