Előfizetés

Gyanús, hogy megcsúszik Paks 2 engedélyezése

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.09.18. 09:00

Fotó: Vajda József / Nápszava
Még el sem kezdődött Paks 2 úgynevezett létesítési engedélyeztetése, hiszen nem adták be a kérelmet. A meghosszabbított határidő elvileg jövő év vége, vagyis még nincs elúszva semmi, de ez is szóba kerülhet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi találkozóján.
A Paks II Zrt. mindeddig nem adta be a bővítés úgynevezett létesítési engedélykérelmét – tudta meg lapunk. Ha beérkezik az irat, az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) egy éve lesz az elbírálásra, ami legfeljebb három hónappal hosszabbítható meg. A hatóság készen áll az eljárás lefolytatására - tették hozzá az OAH-nál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy májusi konferenciáján a szakértők a tervezett paksi blokkok legfontosabb engedélyeként említett létesítési papír kapcsán júliusi beadási határidőt említettek. Ezt egyszersmind szinte teljesíthetetlennek nevezték: a Paks II. Zrt.-nek ugyanis a kivitelezést végző orosz állami Roszatom által számukra elküldött, mintegy 150 ezer oldalas anyagot le kell fordítania, ellenőriznie és az esetleges módosításokat egyeztetnie az orosz féllel. A kivételezés új, az európai uniós engedélyezés miatt korábban meghosszabbított ütemtervében a létesítési engedélyezés végső dátuma 2019 vége - közölte ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület múlt heti vándorgyűlésén Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár. Tehát még időben vagyunk. Azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Orbán Viktor mai moszkvai tárgyalásának egyik témája lesz a létesítési engedélykérelem elkészültének elhúzódása miatti újabb határidőkitolás, cáfolta. A külvilág felé mutatott nyugalom mögött ugyanakkor minden bizonnyal megfeszített munka zajlik. Így a kormány is pont az új blokkok engedélyezési időszakának csúcsán talált módosítani az engedélyezési szabályokon. Ezek egyöntetűen a könnyítés irányába mutatnak, például az összeférhetetlenségi szabályok módosításával. Eszerint mostantól nem számít kizáró oknak az anyagot véleményező „független szakértő” és a kérelmező közötti gazdasági kapcsolat. Környezetvédők élesen bírálták a módosításokat. Emellett szakértőként immár szervezetek is eljárhatnak.

Paks küzd a vízzel

Annak kapcsán, hogy augusztusban már a jelenlegi paksi blokkok is az engedélyezett 30 Celsius-fok közelébe fűtötték a Dunát, kérdésessé vált: mi várható két, a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű blokk üzembe állítása után? Erre a kérdésre az Országos Atomenergia Hivatalnál azt közölték: ha a probléma felmerül, szóba kerülhet a hűtési módszer változtatása, a teljesítmény-korlátozás és rendkívüli intézkedés is. Hozzáfűzték: a Duna túlzott hőfokemelkedésére vonatkozó kérdések környezetvédelmiek, azok a nukleáris biztonságot nem érintik.

325,09 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.09.18. 08:19

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró kedd reggel fél nyolcra 0,06 százalékkal 325,09 forintos, a dollár 0,12 százalékkal 278,12 forintos, a svájci frank pedig 0,14 százalékkal 289,08 forintos jegyzésre erősödött.
Hétfőn este hét órakor az eurót 324,91 forinton, a dollárt 277,80 forinton, a svájci frankot 288,68 forinton jegyezték.

Ilyen még nem volt: csak a Fidesz szavazta meg az ellenzék jelöltjét

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2018.09.17. 14:51

Fotó: Földi Imre / MTI
Botrányos körülmények között jelölte ki a jegybank felügyelő bizottságának leendő tagjait a Parlament gazdasági bizottsága: az ellenzéki – a jobbikos Nyikos László – jelölt is csak fideszes szavazatokat kapott.
Ha a Fidesz valamilyen posztra ellenzékinek mondott jelöltet támogat, akkor élünk a gyanúperrel, hogy a jelölt az ő politikai céljainak maximálisan megfelel – kommentálta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfő reggel történteket. A testület ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának az Országgyűlés által választandó négy új tagjára tettek javaslatot, mégpedig kizárólag fideszes voksokkal.
A MNB-nek lassan fél éve nincs felügyelőbizottsága, mivel a testület mandátuma az áprilisi országgyűlési választásokkal lejárt. Az új parlamentnek pedig csak most lett érkezése megválasztani a testület új tagjait. A hatfős testületbe két főt a kormány delegál, három tagot a kormányoldal, egy jelöltet pedig az ellenzéki oldal jelöl, őket a parlament választja meg. A névsorban igazából nincs nagy meglepetés: a régi tagokat és elnököt jelölte most újra a gazdasági bizottság, ám a szavazás igencsak botrányosra sikerült. A képviselők 10 igen, 4 nem szavazattal Papcsák Ferenc korábbi felügyelő bizottsági elnököt javasolták ismét az fb élére. Ugyanilyen arányban arról is döntöttek, hogy a KDNP által jelölt Szényei Gábor Andrást, a Fidesz-frakció által jelölt Madarász Lászlót és a Jobbik által jelölt Nyikos Lászlót újból javasolják felügyelőbizottsági tagnak. Utóbbi jelöltet azonban még maga a Jobbik sem támogatta, a bizottság egyetlen jobbikos tagja, Volner János ugyanis információink szerint a szavazáskor kiment a teremből. Így az ellenzéki jelölt 10 kormánypárti igen és 4 ellenzéki nem voksot kapott. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK által jelölt Mártha Imre jelölését pedig 4 igen, 10 nem szavazattal elutasította a bizottság. Megkérdeztük Volner Jánost, miért ment ki a gazdasági bizottság üléséről épp a szavazáskor. Azt mondta: a Jobbik frakció elnökségének minden hétfőn 8 és 10 óra között van az ülése, amelyen ő éppen a gazdasági bizottság ülése miatt nem tudott részt venni. Viszont éppen egy fontos ügyet tárgyalt az elnökség, amelyben kikérték véleményét is: pont a szavazáskor hívták telefonon, azért kellett kimennie. Azt nem árulta el, hogy mi volt az az ügy, amely fontosabb volt az MNB felügyelőbizottságába javasolt saját jelöltjükről való szavazásnál. Ahogyan azt sem, hogyan szavazott volna, ha bent maradt volna. Erre csak annyit mondott: a délutáni parlamenti szavazáson ugyanúgy fog szavazni, mint a frakciója. Az MSZP felvetését, miszerint vonják vissza Nyikos László jelölését, nem kívánta kommentálni. 
Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni egy közös jelöltben. Így két személyre tettek javaslatot: a Jobbik az Állami Számvevőszék korábbi alelnökét, Nyikos Lászlót javasolta, aki korábban szintén tagja volt a felügyelő bizottságnak, az MSZP, a DK és a Párbeszéd pedig közösen Mártha Imrét, az MVM korábbi vezérigazgatóját javasolta. Bangóné Borbély Ildikó a gazdasági bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Nyikos László kormánypárti támogatása után több a kérdőjel, mint a bizonyosság. Tény, hogy Mártha Imrét több ellenzéki képviselő és frakció támogatta, mint Nyikos Lászlót. Tény, hogy még a jobbikos Volner János sem támogatta saját jelöltjét – sorolta. Megjegyezte: Nyikos László nem sok vizet zavart a felügyelő bizottságban, pedig lett volna tennivalója, lehet, hogy pont ezért tekinti alkalmas jelöltnek a Fidesz. Éppen ezért javasolják a Jobbiknak, hogy fontolják meg Nyikos László visszaléptetését, hívják vissza a felügyelő bizottsági jelöléstől. Mellár Tamás, a gazdasági bizottság alelnöke (Párbeszéd-frakció) arról beszélt, hogy ha 6 hely van a felügyelő bizottságban, az ellenzéknek pedig egyharmada van a parlamentben, akkor két hely járna az ellenzéknek a felügyelő bizottságban. Mivel azonban két tagot közvetlenül a kormány delegál, a mostani jelölésen pedig az ellenzék jelöltjét is csak a Fidesz szavazta meg, akkor az a helyzet állt elő, hogy az MNB felügyelőbizottságának mind a 6 tagját a Fidesz jelöli.