Országgyűlés;Tóth Bertalan;Szabó Tímea;MSZP-Párbeszéd;Sargentini-jelentés;

2018-09-19 09:20:25

„A Fidesz-elit tagjai tízmilliós hacukában járnak marhapörköltezni”

Levélben kéri a képviselőket az MSZP és a Párbeszéd frakcióvezetője, hogy fogadják el törvényjavaslataikat, amelyekkel vissza lehetne térni a demokratikus útra, és meg lehetne szüntetni a 7. cikk szerinti eljárást.

Körlevélben biztatja az összes parlamenti képviselőt Tóth Bertalan, az MSZP és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, hogy támogassák a két képviselőcsoport által benyújtott törvényjavaslatokat. Ezek elfogadása esetén orvosolhatóak lennének azok a problémák, amelyeket a múlt héten az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentés sorol fel, így megszüntethető lenne az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás Magyarország ellen.  

A frakcióvezetők azt írják: a jelentés 12 fejezetben bizonyította, hogy „az Orbán kormány letért a demokratikus útról”. A egyebek mellett levélben az áll: „az Európai Parlamentben is kimondták azt, amit Magyarországon mindenki tapasztalhat: rendszerszintű problémák vannak hazánkban a jogállamisággal és az uniós értékek tiszteletben tartásával”. Példaként azt hozzák fel: „amikor a határozat az igazságszolgáltatás függetlenségének leépítéséről ír, ez azt jelenti: más elbírálás alá esnek a Fidesz-elit tagjai, mint az igazságukat kereső polgárok – a rendszer megépíti külön bejáratú bíróságát, mások évekig várnak ügyeik rendezésére.”

„Amikor a tudományos élet szabadságának csonkolását teszi szóvá a jelentés, akkor azt bírálja, hogy a hatalom nem akarja felkészíteni a gyerekeinket a jövő kihívásaira, hanem elhazudja előlük a valóságot, hogy kritikus gondolkodók helyett hű alattvalók legyenek” – áll a minden képviselőnek kiküldött levélben.

Az MSZP-Párbeszéd Frakciószövetség képviselői ezért benyújtják azokat a törvényjavaslatokat, amelyek elfogadásával „hazánk visszatérhet a szabad, európai demokráciák sorába, és érvényre juttathatjuk azt a népakaratot, amit a magyar emberek négyötödös többséggel az uniós csatlakozásunkat megelőzően egyértelművé tettek” – fogalmaznak a frakcióvezetők, akik szerint az országgyűlési képviselőknek pártállástól függetlenül most lehetőségünk van rendbe hozni azokat a károkat, amelyeket a kormány felelőtlen politizálása okozott.

Az MSZP-Párbeszéd törvényjavaslatai már elérhetők a parlament honlapján: egyebek mellett az egyházi törvényt, a bírák jogállásáról szóló törvényt és az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt is módosítanák. Utóbbival 222-re növelnék a képviselők számát, közülük 110-et egyéni körzetben választanának meg, 110-et listán, kettőt pedig a határon túliaknak fenntartott, úgynevezett külhoni választókerületben. 

Emellett létrehoznák az úgynevezett Összefogás a Fűtött Otthonokért Alapot, amelybe az állami energiacégek profitjának fele kerülne, amiből a rászorulókat támogatnák; megemelnék a családi pótlékot; illetve pályázat útján töltenék be a legfőbb ügyész pozícióját.