Előfizetés

Közmunkásokkal építtetett óvodát a demecseri polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.21. 15:30

Fotó: Google Street View
A rendőrség is vizsgálja a Váradi László körüli visszaélésgyanús ügyeket.
Még fideszes párttársai is ellene fordultak egy időre, fel is függesztették a demecseri polgármestert, ma már azonban szent a béke, pedig a visszaélésgyanús ügyeket a rendőrség is vizsgálja – írja a Magyar Hang. A lap szerint fideszes képviselők a két ellenzékivel összefogva tavaly ősszel fegyelmi vizsgálatot indítottak Váradi László demecseri fideszes polgármester ellen, sőt egy időre a képviselők és a bíróság is felfüggesztette őt a tisztségéből, ám az érintettek ismét szoros szövetségesei Váradinak, aki február óta újra a város élén áll. A cikk szerint a véleményüket gyorsan változtató képviselők ma már nem szívesen emlékeznek a „bizottságos közjátékra”, figyelemre méltó, hogy helyben semmiféle látható következménnyel nem járt, annak ellenére sem, hogy a fegyelmi vizsgálat a polgármestert érintően súlyos szabálytalanságok sorát tárta fel. Ezek mértékéről és súlyáról sokat elmond, hogy azok láttán a korábban Váradihoz végletekig lojális jegyző nem adta nevét a törvénysértőnek látszó gyakorlathoz, távozott a hivatalából. A bizottság által korábban megállapított súlyos szabálytalanságok után egyébként a képviselő-testület bíróságon kérte a polgármester tisztségének megszüntetését, ott azonban eljárási hiba miatt visszahelyezték székébe Váradit. Azóta a lap információi szerint több fideszes képviselő rokona is munkát kapott az önkormányzatnál. A menesztése lekerült a napirendről, a testületet addig segítő ügyvéd megbízását visszavonták. Két képviselő azonban inkább felállt: az egyik fideszes – aki különben a fegyelmi bizottság tagja is volt – helyére egy párttársa került, Kovács Miklós (független, korábbi Fidesz-alelnök) pedig a testület hitelvesztése miatt adta vissza mandátumát.

Szabálytalanságok a beruházás körül

Demecserben múlt szombaton adták át az újjáépített óvodát és bölcsődét, az avatón Váradi mellett ott volt Seszták Miklós volt miniszter is. A beruházást a kormánynak köszönheti a város, a 2016. végi pénzkisöpréskor nyert el az önkormányzat 250 millió forintot. Ám mivel önerőt nem tudtak hozzátenni, ennyiből kellett kihozni az 1600 négyzetméteres épületet. A közbeszerzésre így is akadtak jelentkezők, mindhárom induló megdöbbentően rövid, 60 napos kivitelezési határidővel pályázott; a Nyír-Flop-Holding Kft. nettó 189 millió forintért vitte a beruházást. A lap szerint a szabálytalanságok csak ez után következtek, – a fegyelmi jelentés szerint a polgármester a szerződés aláírása napján, még a munkaterület átadása előtt utaltatta el az 57 millió forintos előleget a kivitelezőnek, miután ez kiderült, két hónappal később került csak vissza a pénz az önkormányzathoz. A Nyír-Flop-Holding már a visszautalás napján újra kérte az előleget, és Váradi – noha nem volt testületi felhatalmazása – a hivatali visszaélés gyanúját felvetően utasította a pénzügyi dolgozót az átutalásra. Kérésére a polgármester írásba adva is vállalta a felelősséget az intézkedésért. – A jogszabályokat a közfoglalkoztatásban is sajátosan értelmezték, az óvodaberuházáson például közmunkásokat is dolgoztattak, noha a törvény ezt nem teszi lehetővé. Váradi László szerint különböző akadályok miatt lett a két hónapos kivitelezésből egy év. „Jogilag megáll” – jegyezte meg a polgármester. Egy, a lap birtokában lévő iratból kiderül, többek között az esőnapok rögzítésével tolódott a határidő.   Egyébként úgy gondolja, a fegyelmi azért indult, mert a volt jegyző szerinte fals információkkal látta el a testületet. Mindenesetre a rendőrség a fegyelmi bizottság jelentése alapján jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz, az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja – írja a Magyar Hang.

Operálni még visszatér a kardiológiai intézetbe a kirúgott szívsebész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.21. 14:50

Fotó: Kállai Márton
A főorvos a következő három hónapban az előjegyzett műtéteket még elvégzi, de a kirúgása véglegesnek mondható.
A Népszava információi szerint egyelőre még a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben operál elbocsátott ismert szívsebész professzor, Székely László, akit szerdán bocsátott el Andréka Péter főigazgató. Székelyt nem veszik vissza az intézetbe, de még decemberig marad, elvégzi az előre betáblázott műtéteket, és csak utána távozik végleg. Ez feltehetően összefügg azzal, hogy betegei – akik félnek, hogy a főorvos hiányában nem végzik el a beavatkozást, vagy egy néhány centis seb helyett az egész mellkasukat felnyitják – petíciót indítottak érte. Úgy tudjuk, az egészségügyi államtitkár is igyekezett közvetíteni a főorvos és az intézet főigazgatója közt. 
Korábban a Pesti Srácok azt írta, hogy a főigazgató és szívsebész professzor megállapodtak,  így az orvos tovább maradhat az egészségügyi intézményben. Székely viszont a portál információi szerint is csak három hónapig marad az intézetben.
Az orvosnak szerdán mondtak fel az intézményben, elbocsátásának oka, hogy fél évvel ezelőtt egy betege műtétje alatt több olyan kollégája közreműködését kérte, akik nem voltak szerződésben az intézménnyel. Úgy tudjuk: a behívottak közül egy plasztikai sebész a beteg szivárgó mellimplantátumát cserélte ki a beavatkozás alatt. A másik két orvos súlyos életveszélyes szövődmény elhárításában működött közre. Székely László az a szívsebész, aki egy úgynevezett minimal invazív eljárással nagy műtéteket kis bemetszéssel végzi. A Népszava korábban úgy értesült, hogy a főorvos elbocsátása miatt csúszik egy súlyos keringési elégtelenséggel küzdő beteg műszív beültetése is. A főigazgató, Andréka Péter korábban lapunk kérdésére küldött írásos válaszában az elbocsátással kapcsolatban azt írta: sajnálattal ugyan, de egy súlyos jogi-etikai vétség miatt volt kénytelen Székely László főorvost felmenteni a munkavégzés alól. A döntésében egy teljes szakértői és jogi apparátus segítette.

Kósa neve is felbukkan a csengeri nő új vallomásában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.21. 14:38

Fotó: Vajda József / Népszava
Az asszony továbbra is kitart amellett, hogy létezik az eurómilliárdos vagyon, ami őt illeti. Azt állítja, a politikus kiutazott vele Svájcba.
Pénteken délelőtt újabb, ezúttal írásos vallomást tett az állítólagos, ezermilliárdos vagyon örököseként ismertté vált csengeri asszony, Sz. Gáborné – tudta meg a zoom.hu. A nő ügyvédje, Helmeczy László a portál kérdésére válaszolva azt mondta:
„most jöttem tőle, több oldalas, írásos vallomást adott át nekem”.

A csalással gyanúsított Sz. Gáborné utoljára bő két hete tett vallomást. Az ügyvéd szerint az asszony újabb vallomásában is kitart amellett, hogy létezik az eurómilliárdos vagyon, ami őt illeti. A portál felidézi: a nőt nyomozók azzal gyanúsítják, hogy közel félszáz embert csapott be és tőlük jelentős összegeket – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót – kért kölcsön arra hivatkozva, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet az apja után neki járó ezermilliárd forintos, külföldön fellelhető örökséghez. Azt az asszony sem tagadja, hogy kölcsönkért kisebb-nagyobb összegeket, de – mint Helmeczy szerint friss vallomásában is leírta –, abból csak a hagyatéki eljárási költségeit akarta fedezni, és mindent vissza akart adni, ha hozzájut az örökségéhez.
„Ennek tudatában kért kölcsön, mert abban a hiszemben volt, miután mátészalkai ügyvédje is állította neki, hogy az örökség létezik, és ő ahhoz hozzájuthat”

– mondta Helmcezy.

Az ügyvéd a portálnak arról is beszélt, hogy várhatóan zár alá veszik Sz. Gáborné vagyonát, ilyenkor ugyanis ez elkerülhetetlen. Ugyanakkor szerinte a nőnek „nem sok vagyona van” – hacsak ide nem vesszük az állítólagos örökséget –, amit zárolni lehetne. Helmeczy megjegyezte, hogy várhatóan a nő szeptember 7-én elrendelt, 30 napos előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kéri majd a vádhatóság.

Megint kérte, hogy hallgassák meg Kósát

A csengeri asszony évek óta azt állítja magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt. Az asszony befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. Kósa Lajos azt is tagadja, hogy a befektetési tanácsokért 800 milliós ajándékozási szerződést írt volna alá az állítólagos örökösnővel, az erről készült közjegyzői dokumentumot pedig hamisítványnak tartja. A portál azt írja, a fideszes politikus neve a csengeri asszony friss vallomásában is felbukkan, mert a nő szerint Kósa kiutazott vele Svájcba is intézni a hagyatékot. Éppen ezért Sz. Gáborné az újabb vallomásában is kérte – amit korábban ügyvédje is indítványozott –, hogy tanúként hallgassák meg Kósát. Az ügyvéd szerint neki is lenne néhány kérdése a politikushoz. Például azt, hogy ha szerinte nem volt hagyaték, akkor miért kötött az asszonnyal különböző megállapodásokat, szerződéseket.