Klebelsberg Központ;pedagógushiány;

2018-09-22 09:00:00

Adatok nélkül is tagadja a tanárhiányt a Klebelsberg Központ

Hiába közölte korábban az iskolafenntartó, hogy nincs tanárhiány Magyarországon, az állami iskolafenntartónak valójában nincsenek pontos statisztikái.

„Tájékoztatom, hogy a Klebelsberg Központ (KK) egyetlen köznevelési intézményt sem tart fenn, az egyes tankerületi központok által fenntartott intézményekben dolgozó pedagógusok pedig nem tartoznak a KK foglalkoztatotti állományába, a KK nem rendelkezik a pedagógusok személyi anyagával, és a foglalkoztatottak vonatkozásában a létszámgazdálkodással összefüggő adatokat sem a KK végzi” – közölte lapunkkal az állami iskolafenntartó, miután azt próbáltuk közérdekű adatigényléssel megtudni, pontosan mennyi pedagógus álláshely betöltetlen a KK által fenntartott iskolákban.

A hiányzó pedagógusok összesített száma mellett arra is kíváncsiak voltunk, pontosan mekkora a hiány a szaktanárokból, például mennyi fizika-, kémia-, idegen nyelvi vagy informatikatanár hiányzik. Szerettük volna megtudni azt is, mennyi a betöltetlen gyógypedagógus és iskolapszichológus álláshely a KK-s iskolákban. - A KK jelenleg az adatigényléssel érintett tárgykörben az egyes tankerületi központok vonatkozásában pontos statisztikai adatokkal sem rendelkezik – írták, hozzátéve: ebből kifolyólag nem áll módjukban kiadni azokat. Válaszukban a KK-ról szóló kormányrendeletre hivatkoztak, amely szerint 2017. január elsejétől a Központ közvetlen fenntartói feladatokat nem lát el.

Vagyis azt állítják, nincsenek adataik a tanárhiányról. Ez már csak azért is érdekes, mert az elmúlt hetekben több sajtóhír is megjelent arról, hogy több ezer tanár hiányzik az iskolákból, ám a híreket a KK minden alkalommal álhírnek minősítette. Azt állították, nincs országos tanárhiány, a 170 ezres országos pedagóguslétszámnak pedig csak 1-2 százaléka betöltetlen. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ezt honnan tudják, ha nem rendelkeznek erről semmilyen adattal. A szervezet által említett 1-2 százalék ráadásul legalább 1700-3400 hiányzó pedagógust jelent (a sajtóban is nagyjából ilyen számok jelentek meg).

Az országos hálózattal rendelkező pedagógus szakszervezetek sem osztják a KK véleményét, tapasztalataik szerint egyre több iskolában okoz gondot, hogy nincs elég tanár, s leginkább szaktanár.

Elsősorban a vidéki intézményekben vannak problémák, de már a megyeszékhelyeken, sőt a fővárosban is előfordul, hogy nincs elegendő pedagógus. Legutóbb éppen az Eduline számolt be arról, hogy a Budai Nagy Antal Gimnáziumban a tanári kar negyede, 12 pedagógus mondott fel az utóbbi hetekben. A portálnak nyilatkozó szülők és tanárok szerint a távozásoknak közük van a politikai erőből még 2015-ben kinevezett igazgatóhoz, akivel a pedagógusok nagy része nem tud együttműködni. Az igazgató kinevezését már három éve is elutasította szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány, ám a döntéshozókat ez nem érdekelte.

A KK válasza után közérdekű adatigényléssel fordultunk mind a 60 tankerületi központhoz is.