Az önkormányzat megvenné az Auróra tulajdonosától az ingatlant

Publikálás dátuma
2018.09.21. 20:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„Nagyon merész ajánlatot tesznek” – reagált az Auróra, és hangsúlyozta: a szervezetnek 2024-ig tartó határozott idejű bérleti szerződése van.
Felajánlotta az Auróra Civil Központ tulajdonosának a józsefvárosi önkormányzat, hogy megveszi azt az ingatlant, amiben működünk – közölte az Auróra.    Az önkormányzat egészen pontosan azt kérte a tulajdonostól, hogy
„fontolja meg, gondolja újra a jelenleg kereskedelmi célra bérbe adott ingatlanok, ingatlanrészek jövőjét, önkormányzatunk a probléma megoldása érdekében az ingatlanok megvásárlására is nyitott”.

A közleményben az Auróra hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem várta meg levelével az október 30-ra kitűzött tárgyalást, amely során a bíróság állapítja majd meg, jogos volt-e a hatóságok nyári bezáratási akciója.
„Jelenleg az azonnali jogvédelem alapján továbbra is nyitva tartunk, ezen a hétvégén hivatalosan is megnyitjuk az évadot. Bennünk a levél azt a benyomást kelti, hogy az önkormányzat sem hisz abban, hogy a per számukra nyerhető, van okunk még biztosabbnak lenni abban, hogy a bíróság nekünk fog igazat adni, ennek megfelelően szervezzük a most induló szezont”

– tette hozzá az Auróra.

Azt írték, a levélben az önkormányzat elismeri, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok folyamatosan járőröznek náluk, és egy ideje ők is dokumentálják „a gyakorlatilag folyamatos és indokolatlan hatósági jelenlétet”.
„Fontolgatjuk, hogy panaszt teszünk a diszkriminatív gyakorlat ellen”

– közölték.

„Végül egy nagyon merész ajánlatot tesznek: szeretnének annak a háznak a tulajdonosai lenni, amiben működünk. Ehhez egyelőre annyit tudunk hozzátenni, hogy az Aurórát működtető szervezetnek az ingatlan bérlésére 2024-ig tartó határozott idejű bérleti szerződése van”

– fogalmazott az Auróra.

Az Auróra a józsefvárosi önkormányzat levelét is közzétette a Facebook-oldalán:
Szerző

A Fidesz után az LMP tagsága sem biztos az európai pártjában

Publikálás dátuma
2018.09.21. 20:00
Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője
Fotó: Sebastien PIRLET / Európai Parlament
A kizárás még nem közvetlen veszély, de az Európai Zöldekben már felmerült a kérdés, vajon a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. AZ LMP kizárásával a Párbeszéd kerülhetne helyzetbe.
Nemcsak a Fidesznek, hanem egy ellenzéki pártnak, az LMP-nek is veszélybe került tagsága európai pártcsaládjában – értesült a Népszava. A kérdés ugyanakkor – ahogy a Fidesz és a Néppárt esetében is – még nincs napirenden, vélhetően csak a jövő évi EP-voksolás eredménye után tárgyalhatnak róla. Információnk szerint a Zöldeknek elsősorban az LMP, Jobbikhoz való közeledésével van problémájuk, de az sem tetszik nekik, hogy a párt támogatja a kormány migrációellenes politikáját. Sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt is, hogy a magyar párt nem állt ki a zöldpárti Judith Sargentini által összeállított EP-jelentés mellett, amely 7. cikkelyes eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Az LMP képviselője, Meszerics Tamás távol maradt a szavazástól. Forrásaink szerint a Zöldek egyelőre tájékozódnak, ugyanis küldöttségük az elmúlt napokban Budapesten tárgyalt az LMP vezetőivel. Arra voltak kíváncsiak: a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. Még nincs szó a magyar tagszervezet felfüggesztéséről vagy kizárásáról, a küldöttség előreláthatólag a jövő héten készíti el beszámolóját a látogatás tapasztalatairól. A vezetőség erre támaszkodva tesz majd javaslatot a következő lépésekre.
Az európai zöldek egyébként úgy vélik, hogy az LMP régóta eltávolodott a zöld tematikától. Érdemes megemlíteni, hogy a zöldek alapszabálya szerint egy tagországból csak egyetlen párt lehet a tagjuk. Az LMP-ből ugyanakkor 2013-ban kiszakadt a Párbeszéd, így csak előbbiek maradtak a pártcsalád tagjai. Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője ettől függetlenül szintén a zöldek frakciójában dolgozik, és az LMP esetleges kizárásával valószínűleg a Párbeszédet venné fel tagjai közé a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége. Meszerics Tamás nem reagált megkeresésünkre, Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára viszont nyilatkozott. Közlése szerint nem hallott arról, hogy veszélyben lenne az LMP tagsága a zöldeknél, valamint nincs terítéken, hogy az ellenzéki párt új frakciót „keresne” magának az európai parlamentben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: úgy tűnik, nemcsak a választók nem értik, de az Európai Zöld párt sem tudja követni az LMP jobboldali fordulatát. A Párbeszéd a baloldali értékek markáns képviselete mellett továbbra is küzd a zöld ügyekért, elsősorban – Jávor Benedek vezetésével – a paksi atomerőmű káros és veszélyes bővítése ellen – tette hozzá az ellenzéki politikus.
Témák
LMP
Frissítve: 2018.09.21. 20:35

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21. 18:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
Szerző