labdarúgás;La Liga;Spíler TV;

2018-09-25 09:00:00

Nem kell lemondania a spanyol fociról - Mutatjuk a lehetőségeket

Nem kell lemondaniuk a labdarúgó La Liga meccseiről a magyar futballszurkolóknak annak ellenére sem, hogy olyan csatorna közvetíti őket, amely a többség számára nem elérhető.

Ebben a szezonban a közvetítési jogokat megszerző TV2 Csoport a Spíler2 sportcsatornán adja élőben a spanyol labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit. A Spíler2 azonban országos szinten láthatatlan, mivel nem szerepel egyik nagy szolgáltató kínálatában sem, jelenleg a magyar lakosság egy százaléka, körülbelül százezer ember számára elérhető Szekszárdon, Dombóváron, illetve a környező településeken.

Lapunk annak nézett utána, milyen lehetőségek maradtak azok számára, akik nem szeretnének lemondani kedvenc csapatuk találkozóiról. Szerencsére több megoldási lehetőség is létezik – az összeset helyhiány miatt nem soroljuk fel -, igaz, aki biztosra akar menni, annak ez többe kerül, mintha a Spíler2 lenne országosan elérhető.

Elő lehet fizetni például egy úgynevezett VPN-szolgáltató expressz csomagjára. Aki ezt a megoldást választja, a számára tetszőlegesen kiválasztott országban kap ip-címet, amivel az adott régió kódolt sportcsatornáira is előfizethet. A lehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan, az európai országok többségében valamelyik kódolt csatorna közvetíti a spanyol bajnokság küzdelmeit, a magyar futballszurkolónak csupán azt kell eldöntenie, hogy milyen nyelvű közvetítést szeretne nézni. Az előfizetési díj egy hónapra 10 amerikai dollár (2700 forint), ha valaki negyed évet választ, akkor havonta 9 dollár az ár, az éves előfizetés havi 6,5 dollárba kerül.

Ennél többet nyújt – ezért többe is kerül – az IPTV- előfizetés, amellyel a világ összes kódolt sportcsatornája elérhető és televízión nézhető. Ehhez először egy android boxot kell vásárolni, ami hasonló az országos szolgáltatók „dobozaihoz”, és szintén csatlakoztatni kell a televízióhoz. A legolcsóbb boksz Kínából szerezhető be körülbelül húszezer forintért, de információink szerint ezzel is kiválóan működik a rendszer, akinek fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, 40-100 ezer forintért máshol is megveheti a boxot. Ennek birtokában az előfizetési díj havonta 16 euró (kb. 5200 forint).

Az internetes fórumokat böngészve a találékony futballszurkolók további érdekes megoldási lehetőségekről is beszámolnak: vannak beltéri egységek, melyek fájlrendszere átalakítható úgy, hogy dekódolja a fizetős sportcsatornák adásait. Ehhez kell egy parabolaantenna, amelynek ára 6 ezer forint körül kezdődik, a felső határ a „csillagos ég”, és egy jobb beltéri egység, amiért érdemes legalább 25 ezer forintot kiadni. Ha ezek megvannak, akkor a fájlrendszer átalakításáért és ennek az állapotnak a fenntartásáért fél évre kell hozzávetőleg 60 eurót fizetni.

Vannak ingyenes megoldások is, amikor az ember szabadon elérhető internetes oldalakon nézi a meccseket. Ezek abból a szempontból kockázatosabbak, hogy bármikor megakadhat a közvetítés, illetve a meccs közben időről-időre felbukkanhatnak hirdetések a képernyőn, melyeket minden alkalommal egy kattintással el kell tüntetni, ami elég frusztráló lehet kilencven percen keresztül. Az egyik ilyen oldal a sport365.live, ahol egy-egy találkozót több nyelven is közvetítenek, nem kerül egyetlen forintba sem, de számolni kell az előbb említett nehézségekkel.