Nem kell lemondania a spanyol fociról - Mutatjuk a lehetőségeket

Publikálás dátuma
2018.09.25. 09:00

Fotó: Xavier Bonila / SPAIN DPPI
Nem kell lemondaniuk a labdarúgó La Liga meccseiről a magyar futballszurkolóknak annak ellenére sem, hogy olyan csatorna közvetíti őket, amely a többség számára nem elérhető.
Ebben a szezonban a közvetítési jogokat megszerző TV2 Csoport a Spíler2 sportcsatornán adja élőben a spanyol labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit. A Spíler2 azonban országos szinten láthatatlan, mivel nem szerepel egyik nagy szolgáltató kínálatában sem, jelenleg a magyar lakosság egy százaléka, körülbelül százezer ember számára elérhető Szekszárdon, Dombóváron, illetve a környező településeken.
Lapunk annak nézett utána, milyen lehetőségek maradtak azok számára, akik nem szeretnének lemondani kedvenc csapatuk találkozóiról. Szerencsére több megoldási lehetőség is létezik – az összeset helyhiány miatt nem soroljuk fel -, igaz, aki biztosra akar menni, annak ez többe kerül, mintha a Spíler2 lenne országosan elérhető.
Elő lehet fizetni például egy úgynevezett VPN-szolgáltató expressz csomagjára. Aki ezt a megoldást választja, a számára tetszőlegesen kiválasztott országban kap ip-címet, amivel az adott régió kódolt sportcsatornáira is előfizethet. A lehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan, az európai országok többségében valamelyik kódolt csatorna közvetíti a spanyol bajnokság küzdelmeit, a magyar futballszurkolónak csupán azt kell eldöntenie, hogy milyen nyelvű közvetítést szeretne nézni. Az előfizetési díj egy hónapra 10 amerikai dollár (2700 forint), ha valaki negyed évet választ, akkor havonta 9 dollár az ár, az éves előfizetés havi 6,5 dollárba kerül.
Ennél többet nyújt – ezért többe is kerül – az IPTV- előfizetés, amellyel a világ összes kódolt sportcsatornája elérhető és televízión nézhető. Ehhez először egy android boxot kell vásárolni, ami hasonló az országos szolgáltatók „dobozaihoz”, és szintén csatlakoztatni kell a televízióhoz. A legolcsóbb boksz Kínából szerezhető be körülbelül húszezer forintért, de információink szerint ezzel is kiválóan működik a rendszer, akinek fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, 40-100 ezer forintért máshol is megveheti a boxot. Ennek birtokában az előfizetési díj havonta 16 euró (kb. 5200 forint).
Az internetes fórumokat böngészve a találékony futballszurkolók további érdekes megoldási lehetőségekről is beszámolnak: vannak beltéri egységek, melyek fájlrendszere átalakítható úgy, hogy dekódolja a fizetős sportcsatornák adásait. Ehhez kell egy parabolaantenna, amelynek ára 6 ezer forint körül kezdődik, a felső határ a „csillagos ég”, és egy jobb beltéri egység, amiért érdemes legalább 25 ezer forintot kiadni. Ha ezek megvannak, akkor a fájlrendszer átalakításáért és ennek az állapotnak a fenntartásáért fél évre kell hozzávetőleg 60 eurót fizetni.
Vannak ingyenes megoldások is, amikor az ember szabadon elérhető internetes oldalakon nézi a meccseket. Ezek abból a szempontból kockázatosabbak, hogy bármikor megakadhat a közvetítés, illetve a meccs közben időről-időre felbukkanhatnak hirdetések a képernyőn, melyeket minden alkalommal egy kattintással el kell tüntetni, ami elég frusztráló lehet kilencven percen keresztül. Az egyik ilyen oldal a sport365.live, ahol egy-egy találkozót több nyelven is közvetítenek, nem kerül egyetlen forintba sem, de számolni kell az előbb említett nehézségekkel.
Frissítve: 2018.09.25. 12:10

FIFA-gála: Luka Modric lett az év játékosa

Publikálás dátuma
2018.09.25. 07:14
Luka Modric
Fotó: BEN STANSALL / AFP
Az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat az egyiptomi Mohamed Szalah nyerte. A legjobb kapus a belga válogatott Thibaut Courtois, az év edzője pedig Didier Deschamps.
Luka Modric lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa, a Real Madrid horvát válogatott középpályása először érdemelte ki az elismerést. Mint az MTI felidézi, Modric a labdarúgás alapjaival az NK Zadar együttesében ismerkedett meg, majd 16 évesen került a Dinamo Zagrebhez. A fővárosi csapat egy évre Bosznia-Hercegovinába adta kölcsön, ahol 18 évesen a liga legjobb játékosának választották. A Dinamóhoz újabb egy év kölcsönjáték után került vissza, 2005-ben tízéves szerződést írt alá a fővárosi klubbal, ahonnan 2008-ban három bajnoki címet és két kupagyőzelmet követően, 16,5 millió font ellenében, hat idényre igazolt a Tottenham Hotspurhöz. Innen igazolta le 2012 augusztusában a Real Madrid 30 millió fontért, s 36 órával Spanyolországba költözését követően már meg is nyerte első trófeáját a Reallal: a spanyol Szuperkupa döntőjében az ősi rivális FC Barcelonát győzték le. Az elmúlt hat idényből négyszer beválasztották a BL álomcsapatába, kétszer volt a spanyol bajnokság legjobb középpályása és az UEFA Év csapatában is kétszer kapott helyet. Egymás után hatszor választották meg az év horvát labdarúgójának, a nemzeti csapatnak 2016 óta tagja. A válogatottal – amelynek 2015 óta csapatkapitánya – három világ- és ugyanennyi Európa-bajnokságon szerepelt, legnagyobb sikerét idén nyáron érte el, amikor az oroszországi tornán a döntőig menetelt, ahol a franciáktól elszenvedett 4-2-es vereség ellenére is ő lett a viadal legjobb játékosa. Jelenlegi szerződése 2020 nyaráig köti a madridiakhoz.

Szalahé a Puskás Ferenc-díj

Az év legszebb góljáért járó, idén tizedszer átadott Puskás Ferenc-díjat az egyiptomi Mohamed Szalah nyerte. A 26 éves játékos a győzelmet érő találatot tavaly decemberben, az Everton elleni bajnokin szerezte: a Premier League gólkirálya a jobb oldalon két védőt is kicselezett, mielőtt a hosszú felső sarokba csavarta a labdát.
A legjobb kapus a belga válogatott Thibaut Courtois, az év edzője Didier Deschamps (francia válogatott) és az év felfedezettje Kylian Mbappé lett. Az év csapata: David de Gea, Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo , Luka Modric, N'Golo Kante. A női csapatoknál Reynald Pedros (francia, Lyon) lett a legjobb edző, a legjobb női játékosnak pedig a brazil Martát (brazil, Orlando Pride) választották.    A listákat a sportág korábbi klasszisaiból álló FIFA Legendák testülete állította össze a 2017. július 3-tól 2018. július 15-ig tartó időszak teljesítményeit figyelembe véve. A szövetség honlapján augusztus 10-ig a szurkolók is leadhatták szavazatukat, míg a végeredmény az újságírók, szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányai által leadott voksok összesítését követően alakult ki. A hármas döntőbe jutottak névsorát szeptember elején hozták nyilvánosságra.
Szerző
Frissítve: 2018.09.25. 16:28

FIFA-gála - Mohamed Szalah nyerte a Puskás Ferenc-díjat

Publikálás dátuma
2018.09.24. 21:00

Fotó: Ben STANSALL / AFP
Az egyiptomi Mohamed Szalah nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) londoni éves gáláján vehetett át.
A 26 éves játékos a győzelmet érő találatot tavaly decemberben, az Everton elleni bajnokin szerezte: a Premier League gólkirálya a jobb oldalon két védőt is kicselezett, mielőtt a hosszú felső sarokba csavarta a labdát.
A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas gólra a szervezet honlapján lehetett szavazni.
Szerző
Frissítve: 2018.09.24. 21:12