Heves megye;tömeges megbetegedés;Domoszló;

2018-09-24 16:19:27

Kiderült, mi okozott a tömeges megbetegedést Heves megyében

Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium fertőzött Domoszlón és Kisnánán - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a laboratóriumi vizsgálatok az ivóvízben is azonosították a kórokozót, ami a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket okozta. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges beavatkozásokat, de a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak.

A kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere.

A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án, múlt kedden értesült a megbetegedésekről, és a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A háziorvosok jelentése szerint a megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben az első három napon betegedtek meg. Az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent.

A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben. Ha pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható, fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. A fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető.

A Wikipédia szócikke szerint az emberi szervezetbe bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának vagy egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén. A beteg székletével a külvilágba jutó kórokozó emberről emberre is terjedhet. Ha valamely vízbázis megfertőződik ilyen módon a kórokozóval, az kisebb-nagyobb járványokat is okozhat.