étterem;Halászbástya;turizmus;Budapest;

2018-09-25 08:47:51

Trükkösen szed pénzt a Halászbástyán egy luxusétterem

Kétszer kell fizetnie annak, aki minden irányból megcsodálná a panorámát.

Kétszer is fizetnie kell annak, aki a Halászbástyáról minden irányba megcsodálná a panorámát, ugyanis a műemlék egy részét üzemeltető luxusétterem is pénzt szed a turistáktól, párhuzamosan a hatósági belépődíjjal. Ettől egyszer már eltiltották, de sajátos megoldással legalizálta a díjat: egy üdítőt is ad a kilátás mellé, így már vendéglátásnak számít a szolgáltatás  – írja a hvg.hu.

A portálnak egy csalódott turista elmondta: vettek jegyet az erre kijelölt helyen, a Szent István-szobornál található jegypénztárnál fejenként 1000 forintért, ezzel mentek fel a Halászbástyára megnézni a kilátást. Utána sétáltak át a nevezetesség Hilton szálloda mögötti részére, ahol szintén szerettek volna felmenni a sarokbástyára, hogy innen is lássák a főváros északi részének panorámáját.

A portál is ellenőrizte, valóban pénzt kér-e az exkluzív Halászbástya Étterem a turistáktól. Mint írják, a budapesti látványosság északi, a Halászbástya Étterem feletti, illetve melletti része valóban le van zárva, és nem euróban meghatározott, hanem 840 forintos díjat kell fizetnie annak, aki onnan is gyönyörködne a kilátásban. A díjban benne van a „panoráma kilátás”, az ott kiállított mini Budapest-makett és „1 db üdítő”.

„Jegyárusítás nem folyik”

A csalódott turista megkereste V. Naszályi Mártát, a Párbeszéd Magyarországért I. kerületi önkormányzati képviselőjét is az ügyben, aki kikérte az ügy dokumentumait a Budavári Önkormányzat jegyzőjétől.

Ezek egyike egy még márciusban küldött hivatalos felszólítás az „illegális jegyárusítás” miatt, amelyet maga Nagy Gábor Tamás polgármester írta alá. Ebben emlékeztetik a Magyar Halászbástya Étteremüzemeltető Kft.-t, hogy a műemlék északi, Hilton szálloda mögötti részét „rendeltetésszerűen éttermi tevékenység végzésére” kapta használatba. „Munkatársaink azt tapasztalták, hogy Önök a megállapodásban foglaltaktól eltérően is használják a bérleményt, a kilátóra jegy vásárlása ellenében engedtek fel turistákat, akik nem az étterem vendégei”, ezért felszólítják a céget, hogy ezt a gyakorlatot „azonnal szüntesse meg”, és a jövőben is tartózkodjon ettől. Ha nem, akkor kilátásba helyezik, hogy azonnali hatállyal felmondják velük a bérleti jogviszonyt.

Ezt követően született meg a sajátos megoldás: elkezdtek egy más összegű díjat szedni, de ebben már egyebek közt benne volt az üdítő. Augusztusban az önkormányzat jegyzője, Herpai-Nagy Teodóra már azt közölte a PM-es képviselő kérdésére, hogy a márciusban kiküldött felszólításuk óta „jegyárusítás nem folyik”. Az üzemeltető céggel kötött szerződésben meghatározottak szerint „az étterem feletti kilátót továbbra is a fogyasztó vendégek használják”. A portál nem tud arról, hogy újabb felszólítást küldtek volna az átvariált díj miatt, ahogy a felszólításban belengetett felmondást sem kezdeményezték. A végeredmény így az, hogy a teljes Halászbástyát megtekintő turistáknak kétszer is fizetniük kell – teszi hozzá a hvg.hu.

Maga az étterem bérleti joga 2027 júliusáig az üzemeltető cégé.