Előfizetés

Pintér leváltotta a Csongrád megyei főkapitányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.25. 09:36
Fotó: Népszava
A belügyminiszter a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének kinevezését vonta vissza.
„Magyarország belügyminisztere 2018. szeptember 30. hatállyal visszavonta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői kinevezését”

– közölte a Belügyminisztérium.

A közlemény szerint Pintér Sándor Piros Attila r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsost rendelkezési állományba helyezte. Az országos rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével 2018. október 1-jei hatállyal Rádi Norbert r. ezredes, rendőrségi főtanácsost bízta meg.

Felújítanák az Hajógyári-szigetre vezető hidat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.25. 09:16
Illusztráció: Google Maps
Fotó: Google Maps
A harmadik kerületi polgármester arra kérte az úgynevezett K-híd kezelőjét, újítsa fel a leromlott állapotú átjárót. A Budapest Közút Zrt. válaszában azt írta, a felújítási tervek már elkészültek, amint rendelkezésre állnak az anyagi források, el is kezdik a kivitelezést.
Az Óbudai-, közismert nevén Hajógyári-szigetet  az úgynevezett K-hídon keresztül lehet megközelíteni. Ezen – a Sziget fesztivál idején különösen, de amúgy is – jelentős az áthaladó forgalom. Az átjáró  igencsak elhasználódott, a járda például nyáron be is szakadt. Ezt ugyan a Budapest Közút hamar kijavította, de a városrész lakóinak biztonságos közlekedését és pihenését szem előtt tartva Bús Balázs polgármester azt kérte az üzemeltető cégtől, újítsák fel a hidat: tűnjenek el a töredezett járdák, és kapjon új felületet a rossz állapotban lévő gépjárműsáv, a használaton kívüli sínpárat pedig távolítsák el - írta az Óbuda.hu.
A BKK Zrt. azt válaszolta, az átjáró bekerült a hídfelújítási programba, a rekonstrukció terveit már el is készíttették, már csak a szükséges források rendelkezésre bocsátására kell várni, hogy megkezdődjenek a munkálatok. 

Sándor Mária: Talán ér annyit az egészségügyisek munkája, mint a politikusoké

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.25. 09:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
„Ebben a pillanatban nem lehet szakembert elengedni, nem lehet feltölteni a rendszert” – jelentette ki.
Tisztességes, becsületes betegellátásért harcoltam három évvel ezelőtt – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában „a fekete ruhás nővérként” ismertté vált Sándor Mária, hozzátéve, hogy „a betegek, akik a legkiszolgáltatottabbak, ők nem álltak bele”. Ennek oka szerinte az, hogy az ápolók túl vannak terhelve, azokra pedig ez még hatványozottabban igaz, akik valamivel méltányosabb bért akarnának és túlóráznak, ők nagy valószínűséggel kiégnek. A pácienseknek velük emiatt negatív tapasztalataik vannak. Egy olyan beteg, aki nem részesül megfelelő bánásmódban, nem fog kiállni az ápolóért, nővérért – vonta le a következtetést. Kitért arra is, hogy a tisztességes, becsületes ellátásért folytatott harcában az egészségügyisek is magára hagyták – ők szerinte azért, mert egyszerűen nem hittek neki. Sándor Mária azzal kapcsolatos dokumentumokat is mutatott a műsorban, melyek szerint ugyanazon végzettséggel rendelkező nővérek egyike 170 ezer, másik pedig 350 ezer forintot keres.
„Nem lehet az alapján megkülönböztetni a béreket, hogy én egy profitot termelő osztály vagyok, én meg nem tudok kikényszeríteni pénzt a haldokló pácienstől”

– jelentette ki.

Úgy véli, a bérkülönbségekért a politikán túl az intézményvezetők a felelősek, mert nagyon sokat számít az, hogy ki mennyit tesz a becsületes betegellátásért. Szerinte 260-270 ezer forint már elfogadható bér lenne.
„Talán ér annyit a munkájuk, mint a politikusoké”

tette hozzá.

Sándor Mária – utalva az ajkai kórházban történt felmondásokra – azt mondta: „ebben a pillanatban nem lehet szakembert elengedni, nem lehet feltölteni a rendszert”.