Bármikor kitörhetnek az izlandi vulkánok

Publikálás dátuma
2018.09.27. 16:16
Illusztráció: AFP
Nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki az Izland déli részén található Katla tűzhányó, ami a kutatók szerint a kitörését előzheti meg.
Kitörésre készül az izlandi Katla vulkán, brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki, ami az aktivitására utal. A gáz felszabadulását ugyanis valószínűleg magma felgyülemlése okozza. A szakértők a repülőgépről végzett mérések alapján készített tanulmányukat a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban publikálták.
A Katla Izland déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól, amelynek 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légi közlekedése megbénult - írja az Érdekes Világ
"A kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de azt nem, hogy mikor"

- mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Bár a geológusok a napi mérések során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket, a nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő. 
“Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel, de akár évekkel is megelőzheti a kitörést”

– mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója.

Viszont nem is csak a Katlát figyelik a kutatók, ugyanis a Hekla és az Öraefajökull tűzhányók is bármikor kitörhetnek.
Szerző

Karkötőként is hordhatjuk az UV-sugárzásra figyelmeztető eszközt

Publikálás dátuma
2018.09.27. 12:12
Illusztráció: AFP
Az ultraibolya sugárzást jelző, viselhető érzékelőt fejlesztettek ki ausztrál tudósok - írta az MTI.
A szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot. A hatféle szín az emberi bőr tónusát utánozza, így mutatják a viselő UV-veszélyeztetettségének mértékét - írta közleményében a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) professzora, Vipul Bansal, aki a kutatást vezette.
"Bármilyen papírszerű felületre rányomtathatjuk a tintánkat, hogy akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készítsünk"

- tette hozzá.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint, akik eredményeiket a Nature Communications friss számában tették közzé. Egyes betegségek - köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór - és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz.
"Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg

- írta Bansal.

Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben - az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint - több mint 1800-an haltak meg a betegségben.

Zöldségből is lehet szalonna

Publikálás dátuma
2018.09.27. 10:10
Illusztráció: AFP
Vegetáriánusok által is fogyasztható "szalonnát" állítottak elő laboratóriumban az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai - adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap.
Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változatának receptje meglepően egyszerű. A műszalonna növényi olajból és zselatinból készül.
Dmitro Bigyuk, az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára szerint a vegetáriánus szalonna egészséges alternatívája az igazinak, hiszen nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat. 
Az egyetemi tanár állítja, hogy megfelelő fűszerezéssel íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól. Többféle zsírtartalommal és ízesítéssel lehet készíteni, így sósan, paprikásan, illetve egyéb fűszerekkel ízesítve, de akár savanyúan vagy édesen is.