Előfizetés

Nyomozók sem találják a hiányzó tao-iratokat a Pénzügyminisztériumnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.26. 10:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kiperelt, de át nem adott dokumentumok ügyében megszüntették a nyomozást: a Pénzügyminisztérium azért nem sért törvényt, mert jogszabályt sért. Közben a Transparency International a sportszövetségek ellen is pert nyert, azoknak is ki kell adniuk az iratokat.
Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a Pénzügyminisztériumban (PM) eltűnt tao-iratok ügyében - írja a G7. Az eljárás még januárban indult, miután az akkor még Nemzetgazdasági Minisztériumként (NGM) futó szaktárca a Kúria jogerős ítélete ellenére sem adta ki a vele szemben pert nyerő Transparency International Magyarországnak (TI) a kiperelt dokumentumokat. Most viszont a BRFK nyomozói arra jutottak, hogy
bár PM valóban nem teljesítette a bírósági ítéletet, ez nem róható fel számukra, mivel nem is kapták meg a tao-iratokat.

Igaz, mindez egyszersmind a támogatási igazolások megküldésére vonatkozó kormányrendelettel is ellentétes. A szaktárcának elvileg az úgynevezett teljesítési igazolásokat kellett volna behajtani havi rendszerességgel a sportszövetségeken. Ezek azok a dokumentumok, amelyekből kiderül, hogy melyik cég milyen egyesületeket támogat. Az NGM azonban nem szerezte be az iratokat. A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása szerint ugyanis '"2013 januárjától kialakult egy olyan gyakorlat, amely szerint … a havi adatszolgáltatást kiváltotta egy negyedévente teljesített számokra szorítkozó adatküldés".
Vagyis a Pénzügyminisztérium azért nem sért törvényt, mert nem tart be egy jogszabályt.

"Az indoklásban emlegetett gyakorlat azt mutatja, hogy a tao-támogatási rendszer átláthatóságára vonatkozó eleve sem túl erős szabályok kijátszhatóak, és a gyakorlatban még az a kevés ellenőrzési mechanizmus sem működik, amit a jogszabályok előírnak” – kommentálta a fejleményeket Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A tao-rendszer és az átláthatóság

A tao-támogatási rendszer lényege, hogy a vállalkozások a nyereségük után fizetendő adót nem az államkasszába utalják, hanem egy sport (vagy kulturális) szervezetnek adják. Az elmúlt években csak a sportba több 100 milliárdnyi adóforint áramlott. Mivel rengeteg visszaélésről lehet hallani, a rendszer megítélése igencsak kettős. Bár az Európai Unióval kötött egyezség értelmében a kezdetektől nyilvánosnak kellene lennie, hogy mely cégek kiknek utalják adóforintjaikat, ezt sokáig a sportági szövetségek és a kormányzat is asszisztálásával titkolták az érintettek.
Az átláthatóságért 2016-ban indított pert a TI, miután erre vonatkozó közadatigénylésükre az érintett minisztériumok és sportszövetségek nem adták ki a kért dokumentumokat. Egyből két eljárást kezdeményeztek: egyet a sportszövetségek, egyet pedig az adatokkal elvben rendelkező tárcák, az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ellen. Utóbbi per 2017 októberében zárult le: a Kúriának kellett kimondania, hogy az állami szereplőknek ki kell adniuk az adatokat. A bírósági ítéletet egyik minisztérium sem teljesítette a törvényi előírásokban szereplő módon. Az EMMI legalább igyekezett, de mivel náluk sem voltak meg rendszerezetten a szükséges iratok, ezért több részletben, és csak komoly késéssel adták át azokat.
Közben a civil szervezet újabb jogi csatát nyert tao-ügyben, múlt héten ugyanis a Kúria a másik, sportszövetségekkel szemben indított perben is kimondta, hogy ki kell adni a szükséges iratokat.

"Védett vezető": újabb 17 tüntetőt vittek el a Kossuth térről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.26. 08:56
Illusztráció
Fotó: Népszava
Hiába a bejelentett tüntetés, mindegyikük megkapta a maga szabálysértési feljelentését - csak úgy, mint a korábbi alkalmakkor.
A rendőrség a szokásos okból, "védett vezető érkezése miatt" szerdán kora reggel, 6 óra és 6 óra 28 perc között ismét elzavarta egy bejelentett és engedélyezett tüntetés résztvevőit a Kossuth térről, a Parlament elől.
Mint a police.hu írja, az oda bejelentett – gyülekezési törvény hatálya alá tartozó – rendezvény résztvevőit felszólították, hogy gyülekezési jogukat a személy- és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják.
17 fő önként távozott, 17-en maradtak. Utóbbiakat a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A 17 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek, személyi sérülés nem történt.
Az utóbbi időben ez már a negyedik alkalom, hogy védett vezetőre hivatkozva kiürítették a budapesti teret: múlt hétfőn 27, majd kedden 14 demonstrálót vittek el. Legutóbb kedd hajnalban került erre sor, akkor 16-an kaptak szabálysértési feljelentést.

Eldőlt, mégis Tarlós lesz a Fidesz jelöltje 2019-ben

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.09.26. 08:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A főpolgármester régóta lebegteti, hogy vállal-e újabb öt évet. Állítólag megbeszélte a kormányfővel és teljesülnek a legfontosabb feltételei.
Már csak a kormány és a főváros között létrejött megállapodás bejelentésének körülményei kérdésesek, tartalmi ügyekben megszületett az egyezség – több egymástól független forrásból is erről értesült a Népszava. Információink szerint Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközt is tárgyaltak egymással, a több körös megbeszélések eredményeként teljesült a főpolgármester két legfontosabb feltétele: nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén, és jelentős fejlesztési pénzekhez jut majd Budapest – még ha ezek nagy része a Miniszterelnökségen keresztül, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével is érkezik majd. Szerdán ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, ezt követően Tarlós István Szentpétervárra utazik, így információink szerint legkorábban a jövő hét elején jelenthetik be a megállapodást. A Fideszben úgy látják, Tarlós Istvánnak nincs esélyes kihívója a baloldalon, egy másik forrásunk azt mondta, a főpolgármesternek „gyakorlatilag minden feltételét teljesítették”. Tarlós két hónapja még azt mondta a Népszavának, hogy valószínűleg nem vállal még egy ciklust. Azt persze akkor is hozzátette, hogy erről lesz még egy beszélgetése a miniszterelnökkel, illetve csak úgy indul, ha marad a főpolgármesteri tisztségnek legitimitást adó közvetlen választás.